ADSENSE

Selasa, 13 Mac 2012

Nasi Beriani Ikan

Salam pagi Selasa. Sementara menunggu Encik Suami check-in untuk penerbangan dari Lahad Datu ke Kota Kinabalu, Amie gunakan kelapangan ini untuk masukkan resepi Nasi Briyani Ikan. Pada mulanya Amie tak berminat untuk jadikannya sebagai koleksi dalam blog sebab rupa nasi briyani yang kurang cantik, dan tidak berderai tapi apa salahnya sebagai satu perkongsian bersama! Lagi pun Amie belum ada koleksi nasi briayani berlauk ikan. Mungkin gandingan acarnya agak berbeza sedikit sebab Amie gunakan nenas, hirisan timun dengan anggur hitam serta  anggur hijau. Idea untuk membuat Nasi Briyani Ikan pula timbul disebabkan banyak stok ikan tenggiri yang disimpan untuk hidangan Encik Suami yang sedang berpantang. Kebetulan Amie gunakan beras Taj Mahal untuk hidangannya, jadi dengan beras ini jugalah Amie gunakan untuk nasi briyani kali ini.


Nampaknya Encik Suami sudah selesai check-in bagasi, jadi Amie hentikan di sini dulu. Kami sarapan dulu ye. Nanti sampai Kota Kinabalu Airport Amie sambung lagi. Kalau tak sempat juga, nampaknya kena tunggu hingga Amie sampai kampunglah jawabnya!


Apa pun selamat menjamu mata!



Sekarang Amie berada Kota Kinabalu Airport. Anak-anak sibuk berkejaran menuju ke Marry Brown manakala Encik Suami ada urusan tersendiri. Amie tuliskan resepinya di bawah ini sementara menunggu panggilan untuk terbang ke Kuala Lumpur pukul 10.45 pagi nanti. Ada pun ikan tenggiri itu Amie goreng saja dengan kunyit hingga masak.

Resepi : Nasi Beriani Ikan
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 mangkuk beras Basmathi - Amie gunakan beras Taj Mahal
4 sudu besar rempah beriani
1/2 mangkuk susu cair
2 sudu besar susu pekat
1/2 mangkuk minyak sapi
2 ulas bawang merah - hiris
1 batang serai - ketuk
rempah penumis -kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
1 helai daun pandan
3 biji lada hijau - belah 2
3 biji lada merah - belah 2
2 sudu besar pewarna kuning
3 mangkuk air
1 biji limau nipis
sedikit garam

Bahan lain:
5 keping ikan tenggiri goreng
1 cawan kacang gajus - goreng
acar - campuran nenas, hirisan timun, anggur hijau dan anggur hitam, hirisan lada dan juga bawang serta perahan air limau kasturi - tambahkan sedikit gula dan garam.

Cara menyediakannya:
1. Cuci beras dan toskan.
2. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Goreng rempah beriani, remaph penumis, serai, dan bawang merah hingga kekuningan.
3. Setelah bawang kekuningan, masukkanlada hijau dan lada merah, serta beras, gaul rata hingga beras berkilat.
4. Masak air, garam dan daun pandan di dalam periuk. Setelah air mendidih masukkan susu dan akhir sekali air limau nipis.
5. Setelah air mendidih lagi, masukkan beras dan kacau rata. Tutup periuk rapat-rapat.
6. Setelah air kering, kacau nasi perlahan-lahan.
7. Buatkan beberapa lubang pada nasi dan tuangkan pewarna.
8. Buat lubang yang lebih besar dan masukkan ikan tenggiri goreng ke dalamnya.
9. Akhir sekali ratakan nasi.
10. Tutup periuk hingga nasi masak.
11. Hidangkan bersama taburan kacang gajus dan acar kegemaran masing-masing.

25 ulasan:

Kamsiah berkata...

salam
tgk biji gajus yg berselerak tu yg tak tahan tekak ni..

quinnie berkata...

wah kak amie..sempat lagi makan nasi briani..heheheh...makan dgn ikan ye...nak cuba lah...:)

Kakzakie berkata...

Tak sempat ank turunkan resepi sebab dah nak sarapan ye Amie... tengok nasi beryani Amie mestilah rasa lapar...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

tak pernah try lagi nasi briyani ikan...adakah ai terjakun ni akak????? ngeeee nmpk sgt yummy la

Amie berkata...

Salam Kamsiah,
suka buah gajus ye....jom kita kutip sama-sama.

Quinnie,
Pernah makan nasi beriani ikan di kedai mamak di Lahad Datu, jadi cuba buat sendiri.

Kak Zakie,
dan turunkan resepi dah... ni tengah tunggu flight pi KL pulak!

Lady Ayu,
nasi beriani boleh makan dengan apa-apa lauk selain daging dan ayam... makan dengan udang lagi sodap!

rahel berkata...

Awal2 lagi sudah bikin gue jadi ngeces..mintak nasi beriani 1 pinggan..

Gee® berkata...

Sedapnya nasi briyani...spesial la ada ikan lagi... cuti2 sekolah begini suka layan anak2 makan....

ijayuji berkata...

Salam kak amie!! aduhhhhh kecur liur betul kita tgk ansi akak! minggu lepas dah plan nak buat nasi beriani, nak memberanikan diri buat sbb teringinnnnnnnn sgt nak makan! uuuwaaaaaaa... tp hari ni esok kita bz!!! mana nak carik beriani ni eak selain kat kedai? jauh ler pulak tu nak g mencarik restoren yg jual nasi beriani ni huhu...

Wattie berkata...

Assalamualaikum Amieeee,
Waaa rajinnya Amie, dlm perjalanan pun masih sempat bertenet.
Nasi beriani ikan tk pernah try lagi, tp ada resepi lama dalam simpanan, tunggu mood rajin mai dulu....selamt bercuti Amieee

Chik Mimi berkata...

Assalam kak Amie ,saya belum pernah try beriani ikan satu kelainan

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Amie...
waduh nasi briyani ikan mmg Hawa blm pernah buat jgk..tapi yg paling buat ngences tuh anggur & nenas Amie buat spt acar yer?

izahdaut berkata...

waahh memang kelainan banyak menggunakan anggur.. bila masuk blog kak amie teringat buah2 yang meruntun hati. hehe

sabar dubai berkata...

salam kak amie...pestime ni dgr nasi beriani ikan.....mcm kene cube aje nihh

sabar dubai berkata...

salam kak amie...pestime ni dgr nasi beriani ikan.....mcm kene cube aje nihh

mama sara nur berkata...

assalam k.Amie
sedaplah nasi beryani, anak dara sy tu hantu beriyani ayam he he

Ucu Faridah berkata...

wahhh...selamat pulang ke kampung halaman.....
ada bawak sekali ke nasi beriani ni...blhlah kita makan sama2 kt meru....hihihi...sayaaaang kak amie....

Ros berkata...

Salam Amie,

wahhh...istimewanya nasik beriani ni Amie....macam2 ada kat dalam nasiknya tu....sedapnya...

Ayu berkata...

assalam amie,
wah baru ni dapat singgah sini..amie dah mula masak2 ni..hubby dah ok ya amie..shukur alhamdullilah ya..
nasi beriani ikan sedap ni amie..
rasa lapar pulak dah ni..1/2 hari ni bw melawat teman2 untuk balas kunjungan ..kalau dapat makan nasi beriani ikan ni ada baik juga..hehe

Asmara berkata...

waduh mewahnya dengan gajus dan anggur lagi! :D

Amie berkata...

Rahel,
oleh sebab dah ngences... kenalah bagu 2 pinggan ha ha hahahh!

Gee,
sesekali nak juga merasa nasi beriani ikan pulak....:)

Ika,
nampaknya kenalah merajinkan diri masak nasi beriani ye Ika...he he hehh

Amie berkata...

Chik Mimi,
sama saja dengan nasi beriani biasa, cuma bezanya rasa ikanlah he he hehh

Wattie,
waalaikumussalam... sekarang ni dimana-mana pun boleh bertenet ye Wattie,
sedap tau beriayani ikan, cubalah buat Wattie, ada kelainan rasa berbanding daging atau ayam.

Salam Mama Hawa,
anggur tu memang Amie buat acar, tapi masukkan bila hendak dihidang sebab takut kecut tinggal kulit bila terkena asam limau, gula dan garam he he hehh

Amie berkata...

Izah,
suka-suka buat, guna bahan mana yang ada, alhamdulillah diterima suami juga!

Sabar Dubai,
boleh cuba, boleh pelbagaikan lauk-pauknya tu...

Assalam Mama Nur Sara,
ha ha hah nampaknya kena layanlah hantu2 beriani ye

Amie berkata...

Ucu cayanggg.... jumpa di pantai Remis kalau tak hujan ye he he hehhh

Ros,
itulah istimewanya nasi beriani ye Ros.

Ayu,
alhamdulillah...semakin sihat.
terima kasih punya kesempatan melawat Amie ye Ayu...

Asmara,
jom kutip anggur & gajus tu As...

jirus air berkata...

Terima kasih atas perkongsiannya resepi ini..Saya ambil resepi ini sahaja.lain lain tiada.

jirus air berkata...

Terima kasih atas perkongsiannya resepi ini..Saya ambil resepi ini sahaja.lain lain tiada.