Sayur Taugeh Kacang Soya

1:47 PTG

Salam tengahari Rabu. Hari ini bonda masak untuk hidangan tengahari sementara Amie temankan Encik Suami mencuci luka pembedahannya di sebuah klinik. Kami sempat singgah di pasar Sungai Buluh membeli sayur-sayuran. Sampai di rumah, rupa-rupanya bonda sudah siap masak dan anak-anak pun sedang menjamu selera. Bukan main berselera lagi mereka makan hasil air tangan nendanya. Nenda hidangkan ayam goreng dan juga ikan panggang. Amie tak sempat ambil gambar sebab ketika mereka makan, Amie masak sayur taugeh berkepala besar yang Amie baru beli di pasar. Bukan apa, Amie tak pernah jumpa taugeh kacang soya di Lahad Datu. Masa raya tahun lepas, Amie memang beli di pasar dan teringin sangat nak makan, tapi terlupa memasaknya .... jadinya, taugeh kepala besar itu pun terpaksa dibuang sebab sudah membusuk. Kali ini Amie tidak lepas peluang. Amie suka campur bebola ikan, tapi rupanya penjual sayur tak dengar Amie minta kirakan sekali bebola ikan. Bila nak masak, tercari-cari mana perginya bebola ikan itu! Apa boleh buatlah. Sayur Taugeh Kacang Soya Amie memang togel tanpa aksesori kecuali tauhu dengan daun kucai. Jadilah.... yang penting dapat makan taugeh kepala besar!

Resepinya tak payahlah ditulis ye, sebab ringkas sangat. Taklah istimewa, sekadar ingin makan taugeh kepala besar saja, jadi bubuh bawang besar, bawang putih serta dua tiga biji lada, goreng tauhu, masukkan taugeh dan daun kucai. Tambah garam dan perasa, siap untuk dihidangkan! Ha... di bawah ini ada apa? Siapa tahu? Dah lama sangat Amie tak jumpa benda ni. Dulu ayahanda selalu bawa dari kebunnya di Pahang, dan sebab jumlahnya yang sangat banyak, bonda suka buat jeruk.


Inilah namanya buah kerdas. Buah ini bersaudara mara jugalah dengan jering dan petai sebab biasanya dibuat ulam-ulaman. Sekali pandang macam buah asam jawa, tapi bila dikupas... rupanya buah kerdas!

8 comments

  1. siang ka Amie.. lama tak pergi ke dapur akak, melly pun suka makan taugeh tak kira yg kecil atau yang besar di campur tahu sama kucai memang sedap kak.. slurrp

    BalasPadam
  2. kak, qema suka kerdas tu hihi tapi xpernah lagi makan kerdas jeruk, rasa mcm petai jeruk ke kak?

    BalasPadam
  3. lia pun suka tauge kak..klu buat pecal lia suka buat sendiri taugenya guna kacang hijau.. :)

    buah kerdas pun lia suka..heheee...minggu lps baru beli kat pasar malam 2 piring RM3..berselara makan klu ada kerdas nih...

    BalasPadam
  4. sayur pertama kekadang makan jugak, tpi masak sendiri blum pernah....hahaha..


    sayur@ulam ke 2 tu...lagi langsung x pandai makan...

    akak bila kita nk bercanda kt pantai remis.....:-)

    BalasPadam
  5. salam kak Amie....
    sekadar nk bertanya je...
    kak Amie amik gambar guna camera ape yerk?.....gambar cantik....

    BalasPadam
  6. Amie, memang seronok balik kampung kan, semua rasa nak makan. Tauge besar tu pun lama ummi tak makan..

    BalasPadam
  7. Melly,
    kalau dah sampai kampung, makan ramai-ramai... taugeh kecil taugeh besar semua sedap ye Melly!

    Qema,
    kerdas jeruk tu lebih rangup sebab dia kembang, rendam aje dalam air.

    Mamamnya,
    entah berapa puluh tahun tak makan kerdas, ini kena sesuaikan semula rasanya dengan tekak he he he hhh

    BalasPadam
  8. Ucu cayang...
    ada jodoh adalah pertemuan kita di patai remis ye...

    Myda,
    he he he malu nak sebut jenama kamera cabuk kakak ni... kamera biasa aje Myda jenama Benq...

    Ummi...
    memang kemaruk nak makan itu ini Ummi...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe