Ayam Goreng Salut, Kacang Panjang Lemak Cili Padi Dengan Keledek & Kerabu Mangga

4:27 PTG

Selamat berhujung minggu kepada semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang dihargai. Oleh kerana hari ini Amie di rumah, jadi sempatlah Amie sediakan hidangan tengahari untuk keluarga walaupun agak lewat menikmatinya kerana hampir pukul 2.30 petang Encik Suami dan anak-anak sampai ke rumah. Seronok rasanya dapat menyediakan menu kegemaran anak-anak terutamanya Ayam Goreng Salut dan juga Kerabu Mangga kegemaran Encik Suami. Amie gunakan mangga udang yang dipetik di belakang rumah. Sayurnya pula Amie masak Kacang Panjang Lemak Cili Padi Dengan Keledek. Keledek yang Amie gunakan sebenarnya keledek yang bonda bekalkan semasa kami balik Selangor 2 minggu lepas. Jadi, hari ini Amie pun menghabiskan sedikit masa dengan masak sesuka hati dan sesedap rasa di dapur ikut resepi sendiri..... cooking with my heart and soul!


Resepi: Ayam Goreng Salut
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
8 keping sayap ayam - potong 2
3 cawan cebisan roti   - breadcrumbs original - Amie gunakan Breadcrumbs Tastie
3 biji bawang putih - tumbuk
2cm halia - tumbuk
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh serbuk ENO
1/2 cawan susu segar
1 biji telur
garam & gula secukup rasa / serbuk perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Gaul sayap ayam bersama halia, bawang putih, serbuk kari, serbuk ENO, garam, gula hingga mesra.
2. Masukkan susu segar telur, tepung jagung dan tepung gandum. Gaul lagi hingga sebati. Perap seketika.
3. Salut sayap ayam perap tadi dengan Breadcrumbs Tastie.
4. Goreng dengan minyak yang banyak supaya tenggelam.
5. Apabila sudah kuning keemasan, angkat dan toskan.



Resepi: Kacang Panjang Lemak Cili Padi Dengan Keledek
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
5 batang kacang panjang - potong serong
2 biji keledek - potong dadu
10 ekor udang kertas
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 biji bawang putih - tumbuk kasar
3 biji bawang merah - tumbuk kasar
7 biji cili padi - tumbuk kasar
sedikit belacan - tumbuk
1 batang serai - dititik
1 sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan secukup rasa

Cara:
1. Masukkan 2 cawan santan cair ke dalam periuk. Masukkan kesemua bahan tumbuk, serai dan serbuk kunyit dan keledek dan didihkan.
2. Masukkan udang dan apabila udang bertukar warna, masukkan kacang panjang.
3. Masukkan santan pekat dan kacau supaya tidak pecah santan.
4. Apabila kacang panjang bertukar warna, masukkan garam dan perasa pilihan
5. Kacau sehingga timbul buih-buih kecil di permukaan dan tutup api.



Resepi: Kerabu Mangga
Sumber: Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 mangkuk mangga dicincang panjang
1/2 cawan lobak merah dihiris panjang
1 kuntum bunga kantan - hiris halus
1 labu bawang besar - mayang halus
7 biji cili padi - hiris halus
2 biji cili hijau - hiris
5 sudu besar kerisik
1/2 cawan udang kering - tumbuk halus
1 sudu sos ikan
2 sudu minyak zaitun
2 biji limau kasturi - ambil jusnya

Cara:
1. Campur kesemua bahan hirisan dan bahan tumbuk ke dalam mangkuk besar.
2. Tuangkan sos ikan, minyak zaitun, dan jus limau kasturi. Gaul rata.
3. Masukkan udang kering dan kerisik. Gaul hingga sebati.
4. Sedia untuk dihidangkan.

Wokey.... selamat menjamu mata!


8 comments

  1. Sedapnya, cuti2 ni makan memang best hehe

    BalasPadam
  2. dalam banyak2 menu tu, kerabu mangga la yang betul2 buat kite berair mulut...

    BalasPadam
  3. Nampak sangat sedap ayam goreng bersalut tu amie, menu yg sangat sedap

    BalasPadam
  4. menyelerakan semuanya tu amie..lebih2 lagi kerabu mangga tu

    BalasPadam
  5. semuanya nmpak sedap...tapi kerabu mngga yg paling disukai....

    BalasPadam
  6. amie,

    kalau hidangkan kerabu tu depan akak
    memang tak tolak..suka sangat..buh kacang tanah bebanyak..wallaaaaa

    BalasPadam
  7. akak..keledek pun boleh buat gulai lemak ye...tak pernah makan ler...huhuhu...sedapnya...bila la nak cuba ayam goreng style akak ni...lupa je nak beli eno...huhuhu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe