Ayam Goreng Salut, Kacang Panjang Lemak Cili Padi Dengan Keledek & Kerabu Mangga
4:27 PTG
Selamat berhujung minggu kepada semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang dihargai. Oleh kerana hari ini Amie di rumah, jadi sempatlah Amie sediakan hidangan tengahari untuk keluarga walaupun agak lewat menikmatinya kerana hampir pukul 2.30 petang Encik Suami dan anak-anak sampai ke rumah. Seronok rasanya dapat menyediakan menu kegemaran anak-anak terutamanya Ayam Goreng Salut dan juga Kerabu Mangga kegemaran Encik Suami. Amie gunakan mangga udang yang dipetik di belakang rumah. Sayurnya pula Amie masak Kacang Panjang Lemak Cili Padi Dengan Keledek. Keledek yang Amie gunakan sebenarnya keledek yang bonda bekalkan semasa kami balik Selangor 2 minggu lepas. Jadi, hari ini Amie pun menghabiskan sedikit masa dengan masak sesuka hati dan sesedap rasa di dapur ikut resepi sendiri..... cooking with my heart and soul!
Resepi: Ayam Goreng Salut
Sumber: Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
8 keping sayap ayam - potong 2
3 cawan cebisan roti - breadcrumbs original - Amie gunakan Breadcrumbs Tastie
3 biji bawang putih - tumbuk
2cm halia - tumbuk
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh serbuk ENO
1/2 cawan susu segar
1 biji telur
garam & gula secukup rasa / serbuk perasa pilihan
minyak
Cara:
1. Gaul sayap ayam bersama halia, bawang putih, serbuk kari, serbuk ENO, garam, gula hingga mesra.
2. Masukkan susu segar telur, tepung jagung dan tepung gandum. Gaul lagi hingga sebati. Perap seketika.
3. Salut sayap ayam perap tadi dengan Breadcrumbs Tastie.
4. Goreng dengan minyak yang banyak supaya tenggelam.
5. Apabila sudah kuning keemasan, angkat dan toskan.
Resepi: Kacang Panjang Lemak Cili Padi Dengan Keledek
Sumber: Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
5 batang kacang panjang - potong serong
2 biji keledek - potong dadu
10 ekor udang kertas
3 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 biji bawang putih - tumbuk kasar
3 biji bawang merah - tumbuk kasar
7 biji cili padi - tumbuk kasar
sedikit belacan - tumbuk
1 batang serai - dititik
1 sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan secukup rasa
Cara:
1. Masukkan 2 cawan santan cair ke dalam periuk. Masukkan kesemua bahan tumbuk, serai dan serbuk kunyit dan keledek dan didihkan.
2. Masukkan udang dan apabila udang bertukar warna, masukkan kacang panjang.
3. Masukkan santan pekat dan kacau supaya tidak pecah santan.
4. Apabila kacang panjang bertukar warna, masukkan garam dan perasa pilihan
5. Kacau sehingga timbul buih-buih kecil di permukaan dan tutup api.
Resepi: Kerabu Mangga
Sumber: Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 mangkuk mangga dicincang panjang
1/2 cawan lobak merah dihiris panjang
1 kuntum bunga kantan - hiris halus
1 labu bawang besar - mayang halus
7 biji cili padi - hiris halus
2 biji cili hijau - hiris
5 sudu besar kerisik
1/2 cawan udang kering - tumbuk halus
1 sudu sos ikan
2 sudu minyak zaitun
2 biji limau kasturi - ambil jusnya
Cara:
1. Campur kesemua bahan hirisan dan bahan tumbuk ke dalam mangkuk besar.
2. Tuangkan sos ikan, minyak zaitun, dan jus limau kasturi. Gaul rata.
3. Masukkan udang kering dan kerisik. Gaul hingga sebati.
4. Sedia untuk dihidangkan.
Wokey.... selamat menjamu mata!
8 comments
Sedapnya, cuti2 ni makan memang best hehe
BalasPadamdalam banyak2 menu tu, kerabu mangga la yang betul2 buat kite berair mulut...
BalasPadamNampak sangat sedap ayam goreng bersalut tu amie, menu yg sangat sedap
BalasPadammenyelerakan semuanya tu amie..lebih2 lagi kerabu mangga tu
BalasPadamsaya suka udang tuuuu...
BalasPadamsedappp
semuanya nmpak sedap...tapi kerabu mngga yg paling disukai....
BalasPadamamie,
BalasPadamkalau hidangkan kerabu tu depan akak
memang tak tolak..suka sangat..buh kacang tanah bebanyak..wallaaaaa
akak..keledek pun boleh buat gulai lemak ye...tak pernah makan ler...huhuhu...sedapnya...bila la nak cuba ayam goreng style akak ni...lupa je nak beli eno...huhuhu
BalasPadam