Kuih Lenggang @ Ketayap
6:06 PTGPernah dengar nama Kuih Lenggang? Biasanya kita dengar nama Kuih Ketayap tapi di tempat Amie di sini, kuih ini mendapat gelaran Kuih Lenggang. Apa pun kedua-duanya membawa maksud yang sama. Bahan yang digunakan serta cara penyediaannya juga sama. Petang ini Amie gunakan sedikit masa (sebab banyak masa digunakan untuk menonton filem Hindustan) untuk membuat Kuih Lenggang. Oleh kerana si bongsu asyik menunggu dari mula menyediakan inti, jadi bila Amie buat lempeng, dia pun terus makan cicah inti kelapanya yang memang manis gurih rasanya. Akhirnya Amie pun terfikir, buat apa buang masa gulung benda yang boleh dimakan dengan cara yang lebih mudah. Di pertengahan waktu makan, terfikirlah pula betapa derhakanya Amie kerana telah mengubahsuai begitu rupa kuih tradisional nenek moyang kita. Jadi, supaya penderhakaan tidak terus berpanjangan sehingga habis lempeng dan inti kelapanya, Amie pun gulunglah mana lempeng yang tinggal baki seperti di bawah ini.
Resepi ini resepi turun temurun, tidak tahu dari mana asal-usulnya.Yang pasti, ia merupakan salah satu daripada kuih-muih tradisional masyarakat Melayu yang sememangnya pelbagai itu. Bagaimana pun Amie tuliskan juga resepinya sebagai rujukan generasi akan datang dan juga buat tatapan teman-teman pengunjung.
Resepi : Kuih Lenggang@Ketayap
Sumber: Amie's Little Kitchen
Bahan A : Inti
2 cawan kelapa parut - buang kulit ari
150gram gula melaka - larutkan bersama 60ml air
2 sudu gula pasir - pilihan
secubit garam
sehelai daun pandan - disimpul
Bahan A: Kulit Lenggang@Ketayap
2 cawan tepung gandum
400ml susu segar
1 biji telur
secubit garam
3 sudu minyak
beberapa titik pewarna hijau
Cara:
1. Masukkan semua Bahan A termasuk kelapa parut, gula pasir, secubit garam dan daun pandan ke dalam larutan air gula melaka.
2. Panaskan di atas api sederhana.
3. Kacau sehingga semua bahan sebati dan menjadi melekit.
4. Tutup api dan ketepikan.
5. Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Tuangkan susu segar bersama secubit garam dan kacau rata.
6.Masukkan telur dan minyak,dan terus gaul sehingga adunan menjadi sebati. Sekiranya adunan agak kental,masukkan sedikit air.
7. Titiskan beberapa titis pewarna hijau dan kacau rata - sebaiknya gunakan pati daun pandan.
8. Panaskan kuali (kuali non-stick adalah pilihan terbaik - jika ada), letak sedikit minyak dan tuang 1 senduk adunan ke dalam kuali dan layang-layangkan supaya menjadi bulat.
9. Biarkan masak diantara 1-2 minit dengan api perlahan. Jangan masak terlalu lama kerana akan mempengaruhi warna kulit ketayap.
10. Angkat kulit ketayap dan terus bubuh inti. Lipat kedua-dua belah tepi kulit dan gulung.
Kuih Lenggang@Ketayap yang Amie buat tidak cantik kerana pada mulanya memang tidak berhasrat untuk menggulung setelah melihat sibongsu makan dengan cara mencicahkan pada inti kelapa. Insya-Allah lain kali akan cuba menghasilkan kuih ini dengan lebih baik. Jom minum petang sama-sama.
20 comments
wah..kuih dadar gulung. Sedap ni, akk pun suka. Tp x penah cuba buh susu..lain kali akk cuba resepi ni.
BalasPadamsalam amie...lenggang2 kangkung, hihihi Liza dtg siap nyanyi lg ni....hihihihi
BalasPadamkuih ni kan peberet hubby ngan anak2 liza, tp liza kureeennng sikit..hihihi
salam aimie ..saya copy resepi resepi yea..insyaALLAH sok pagi minum petang or pagi saya nak buat sebab bahan dan ada hehehhehe
BalasPadamMawar Merah,
BalasPadamha...ada lagi gelarannya ye..dadar gulung pulak dah,
susu tu Amie gantikan santan.
Liza,
samalah tu, feveret hubby dan anak-anak juga, Amie saja gatal hati and tangan nak buat...makannya sikit je he heheh
Azu,
silakan, selamat mencuba ye Azu.
salam amie.. semakin cantik gambar2 amie :)
BalasPadammak selalu jugak buat kuih ketayap ni..dulu mak jual kuih..macam2 kuih..
BalasPadamehem..masa kecil `mak` mama selalu buat kuih ni !!..mama panggil kuih gulung..he2x..tak mana dpt nama ni..
BalasPadamAmie... ummi datang berlenggang nak makan kuih lenggang, hikhik!
BalasPadamsalam Aimie..
BalasPadamsaya suka mkn kuih nie dan saya juga pernah buat kuih ini tp,anak2 langsung x suka mkn...
salam k amie..lame sy x mkn kuih ketayap ni..peberet en hb ni :)
BalasPadamsedap ni kak amie lama saya tak berketayap heheheh inti asyik keluar masuk frezer je tak terbuat2 jugak
BalasPadamLama kak Zai tak buat kuih ni,wangi bau daun pandan rasa pun sedap.
BalasPadamAssalam kak,dah lama xmsuk sini,xberapa sihat kak,dah tuka langsir baru umh akak,smp xkenai tadi,hehe..Akak,sedapnyer kuih ketayap..Lama dah xwat,hubby suka punya feberet nih,guna susu lbh baik utk kshatan kan,sy selalu guna santan..
BalasPadamsalam mie. Kalau tempat bundo di kampung nun, kue ni dipanggil kue gulung. Arwah mak bundo dulu suka buat.
BalasPadamsalam Amie.... dah lama nk buat kue ketayap ni...asek tertangguh sajokk...sedap laaa...
BalasPadamKak Nor,
BalasPadamdah mula pandai tekan2 butang kamera kak.
WC,
bestnya.... tentu WC banyak belajar buat kuih dari ibu.
Mama Aini,
agaknya sebab kuih ni kena gulung kot.
Ummi,
BalasPadamsilakan... dah makan kuih lenggang, boleh jalan berlenggang lagi tak?
Myda,
biasalah tu... tak semua anak-anak suka makan kuih begini.
Noorsha,
sesekali makan memang sedap Noor!
Kak Zaitun,
BalasPadammemang sedap..... bubuh daun pandan masa masak intinya pun dah keluar aromanya yang sungguh harum!
Chik Mimi,
takpe, ada masa nanti bolehlah berketayap... he hehehh
Dana,
harap sihatlah ye.. memang tukar cat baru tapi langsir belum orser lagi.. hi hi hiiii
Ibundo,
BalasPadammemang inilah kuih popular kat kampung ye Ibundo...betul tu, ada yang panggil kuih gulung.
Sugar 'n' Spice,
samalah tu, Amie pun selalu gitu juga.
kak nak yg ada inti byk2..ijau itu menawan..suci jer colornya:P
BalasPadam