Nasi Daun Limau Purut & Ikan Siakap Aroma Santan

6:17 PTG

Malam ini Amie ada dua orang tetamu istimewa yang dijemput khas. Tetamu yang pertama nun di Kepala Batas sana..... .Wattie....oooooo Wattieeeee....  Amie jemput makan malam di Lahad Datu. Jangan lupa singgah ke Tanjung Malim bawa sekali Dik Mieza sama. Jadinya, malam ini Amie jamu mereka berdua dengan hasil masakan Amie mengikut resepi yang Amie ambil dari dapur Wattie@HomeMade iaitu Ikan Siakap Aroma Santan yang Amie gandingkan dengan Nasi Daun Limau Purut dari dapur Mieza@WAWMC.



Memandangkan kedua-dua resepi di atas menggunakan santan, jadi rasanya tugas memasak menjadi lebih mudah kerana tak perlu banyak bahan lain yang digunakan. Lagipun kerja memerah@mengisar santan ini bukanlah kerja yang menyeronokkan, tetapi nak gunakan santan serbuk atau santan dalam paket... macam kuranglah sedikit lazatnya hasil masakan. Jadi, bila sekali kisar santan, boleh digunakan untuk dua jenis masakan, itu sudah dikira sangat berbaloi!



Inilah hasilnya  resepi Nasi Daun Limau Purut yang Amie ambil dari dapur Mieza. Sesiapa yang berminat untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut, bolehlah masuk ke dapur Mieza di SINI. Terima kasih Mieza di atas perkongsian resepi yang enak ini dan terima kasih juga buat guru-guru Nasi Daun Limau Purut yang terdahulu iaitu Ita@Masam Manis dan juga Chef Zaidah Mohd Noor.

NASI LIMAU PURUT
By : Chef Zaidah Mohd Noor
Rujukan : Buku masakan Cita Rasa Malaysia 1000 Resepi Unggul
Sumber I: Kak Ita @ Masam Manis
Sumber II: Mieza @ WAWMC


Bahan-bahan:
2 sudu besar margerin
1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
500 ml air
125 ml pati santan
1 sudu besar stok ayam
2 cawan beras Basmathi ~ di cuci bersih dan toskan airnya
4 titik pewarna hijau



Cara-cara:
1. Panaskan margerin di dalam periuk
2. Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
3. Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
4. Apabila dah harum masukkan air, garam, santan, stok ayam dan beras. Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering.
5. Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau. Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya.



Amie temankan Nasi Daun Limau Purut bersama Ikan Siakap Aroma Santan yang memang tidak dinafikan lazatnya. Memang betul katanya Wattie.... tak rugi mencubanya! Itu sebab Amie sanggup panggil Wattie dan Mieza dari jauh semata-mata untuk makan malam bersama Amie.





Sesiapa yang berminat bolehlah serbu beramai-ramai ke dapur Wattie's Home Made di SINI. Resepi ini Wattie ambil dari laman Saji Online. Di sini, Amie panjangkan untuk rujukan teman-teman yang lain ye Wattie... sebab benda yang sedap memang kita kena kongsi he he heheh

Resepi:    Ikan Siakap Aroma Bersantan

Sumber I: Saji Online
Sumber II: Wattie's Home Made

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal hitam yang besar - dibersihkan - sy tukar ikan siakap - Amie pun guna ikan siakap
12 tangkai cili merah - sy letak 7 cili merah dan 5 cili padi - Amie pun letak 7 biji cili merah tapi 7 biji cili padi pula
8 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 labu bawang besar - dimayang kasar
1 cawan minyak masak
2 cawan santan pekat
2 batang serai - dititik
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil gula
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 tangkai cili merah - dibelah dua
1 tangkai cili hijau - dibelah dua
1 biji jus limau kasturi - yg ni saya tambah - Amie tak bubuh

Bahan-bahan tabur:
3 sudu besar bawang goreng - yangg ni saya goreng 2 biji jer utk hiasan
1 pokok daun bawang - dihiris - yang ni takder stok - Amie bubuh
1 pokok daun sup - dihiris



Cara:
1. Ikan digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga ia masak.
2. Angkat ikan dan ketepikan seketika.
3. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai hingga wangi.
4. Masukkan semua sos diikuti gula, garam dan santan. Kacau hingga mendidih dan pecah minyak.
5. Masukkan bawang potong, cili merah, cili hijau serta ikan. Kacau rata dan biarkan ia mendidih sebentar.
6. Apabila sudah masak, hidangkan dalam pinggan leper.
7. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.



Sekarang di Lahad Datu sudah melepasi waktu Mahgrib. Bayang Wattie  mahu pun Mieza tidak juga muncul! Hu hu huuuu..... memang mereka tak dapat makan malam bersama Amie. Amie pasti.... amat pasti sebab penerbangan terakhir MAS Wing dari Airport Kota Kinabalu ke Lahad Datu pada pukul 4.55 petang. Tidak ada penerbangan sebelah malam ke sini. Apa pun Amie tak putus harapan. Amie akan pergi ke jeti di Teluk Darvel.... tempat Ucu Faridah selalu melabuhkan tongkangnya dari Pelabuhan Kelang. Mana tahu Wattie dan Mieza naik tongkang pula.....

30 comments

  1. Kak Zai terpikat dengan nasi daun limau purut Amie,kak Zai c/p ya.

    BalasPadam
  2. Kak Zai,
    okey...silakan kak, and selamat mencuba!

    BalasPadam
  3. Assalam amie, cadangnya nak makan donut ball, rupa lagi best ada nasi daun limau purut, sedapnya dan cantik kaler ijau nya

    BalasPadam
  4. Amie..hijau nasi limau purut amie tu..macam nasi lemak pandan pulak ..
    belum pernah buat tu amiemesti sedap tu.

    BalasPadam
  5. ehem..tak pernah makan nasi daun limau purut !!..mama cilok resepi ni ya,yg ikan tu blh tukar kepada ayam @ daging ke?..mama dr kecil tak makan ikan..hu2x..

    BalasPadam
  6. Bab nasik tu nnt nk try gak InsyaAllah
    Mesti wangi bau limau perut tu

    BalasPadam
  7. Salam Amie...

    Selalu singgah sini tapi tak berkesempatan nak tinggal jejak..

    terima kasih mencuba resepi ni.. tapi nasi Amie nampak menarik! warna hijau tu.. cantik dan lagi bertambah menarik nak makan..

    resepi ikan pun nampak menyelerakan nanti boleh lah akak cuba ye..

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum Amie,

    cantiknya nasi yg Amie masak tu...warna hijau yg memukau mata memandang...hai terasa lapar bila tengok masakkan Amie ini...

    BalasPadam
  9. Salam Amie...X jemput atie ker?atie nak jet tp xder tpt mendarat kat umah Amie :D.

    BalasPadam
  10. Esok nk cuba, resepi baru bg saya ni.

    BalasPadam
  11. salam kak amie...xnak tunggu liza sekali ke? huhuhu sedih org xjemput...

    BalasPadam
  12. Kak Amie cayanggggg..wahhh ada nasi limau purut kat lahad datu..tunggu jap nk tanya air asia ada tiket lg tak nk ke sana sat...sedap kan nasi ni kak..suami mieza suka sgt2..ikan siakap tu tak pernah cuba..tapi mesti sedap..tgk ingredient nya je pun mieza dah meleleh air liur...mieza nak c n p resepi dulu ye kak amie..nak cuba ujung minggu ni...dapnyerrrrr..TQ kak kongsi resepi ikan ni

    BalasPadam
  13. Kita nak keneng2 jugak boleh ke??lapar sebenarnya malam ni,sebab anak nak makan piza je.Masuk dapur amie terus lapar.

    BalasPadam
  14. Rosa,
    Waalaikumussalam.
    Aromanya memang sungguh menyelerakan...

    Acik Erna,
    memang sedap Acik sebab bubuh santan,lemak berlemaklah dia.

    Mamma Aini,
    ooo..dari kecik tak makan ikan ye, agaknya boleh kot tukar ke ayam... cubalah Mama Aini, nanti kalau jadi, hantar sikit kat kita ye.

    BalasPadam
  15. Lady Ayu,
    baunya lembut je...ada kombinasi dengan bau serai. Cubalah Ayu masak.

    Azlita,
    cantik ye nasi tu...terima kasih beri idea resepi nasi yang sedap ni, memang lauk ikan tu sangat sedap!

    Nuridah,
    jom makan sama Nur.

    BalasPadam
  16. Azatie,
    tu laaa pasal... tak jemput Atie, akhirnya yang 2 orang dijemput tu pun tak samia jugak... ha hahahhhh.

    Mawar Merah,
    silakan... insya-Allah hasilnya tidak menghampakan!

    Liza,
    betul tu Liza... kenapa Amie tak jemput kawan-kawan yang lain ye... he hehhheee sebab kedekut la ni...tu sebab dapat balasan dah, yang dijemput akhirnya tak mau datang... hu hu huuu penat je tunggu kat airport...kah kah kahhh

    BalasPadam
  17. Mieza,
    haaa...Mieza baru nak datang sini, salah booking tu Mieza...takde Air Asia sampai sini, yang sampai MAS Wing je, anak syarikat MAS... memang Amie kena makan dululah ni... perut dah lapar... Mieza tak leh terbang dah.
    Memang Mieza kena cuba resepiikan tu, sedap giler!!! menjilat jari tau, kuahnya tu sungguh mengancam!

    Puan Ros,
    boleh .... apa salahnya, meh kita makan, ada banyak lagi ni sebab tinggalkan untuk 2 orang Wattie & Mieza yang tak sampai lagi.

    Kasih,
    memang wangi...bauh daun limau purut & serai.

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum Amie,
    Patutla asyik dok tersedak aja dari tadi, rupanya orang Lahad Datu dok pangge, ni kita dah mendarat dah ni, express tak, kita mai dengan jet persendirian tau, tak pakai Air Asia ke Mas ke. Lekaih tak sabaq dah nak supper dengan nasi daun limau purut Amie yg cun melecun tu, mesti ada lagi kan....insyaAllah klu ada masa nak try nasi tu pula.

    ps : tkasih sudi cuba ikan siakap tu ya

    BalasPadam
  19. Salam Kak Amie...pengsan tengok hidangan nasi n ikan tu...sangat menggamit seleraku...silau mata nampak nasi kaler ijo tu..

    BalasPadam
  20. setiap kali masuk sini mesti telan air liur la amie..huhuhu..siann kat saya.

    BalasPadam
  21. hamboi...ajak kak wattie n kak mieza je ye...mentang2 la kite dh balik semenanjung...heheh.... rindu dgn kak amie, celoteh kak amie, masakan kak amie...adeh... cterbau2 sampai ke kota bharu...banyak entry tertinggal, tapi nani sempat juga baca sepintas lalu mana yg tertinggal tu..

    BalasPadam
  22. Ummi pun datang naik tongkang sebab tu lambat sampai, mesti nasi dah abih kan Amie, takpe ummi ambik bau je, wanginya...

    BalasPadam
  23. kak amie..saya teringin betul nak buat nasi daun limau purut ni..salin resepi je hari tu dari blog kak ita...tak terbuat jugak lagi..makan dgn ikan macam akak ni pun best jugak..tak yah nak tunggu ada ayam or daging..:)

    BalasPadam
  24. ololo..comelnye nasik die..
    tgk nasi dh terliur..lauk pauk apetah lagi..;)

    BalasPadam
  25. Wattie,
    tak dapatlah kita nak makan sama... sebab jet persendirian Wattie tu tak boleh mendarat di Lahad Datu Airport....hu hu huuuu landasannya kecil hanya sesuai untuk kapal terbang jenis Fokker 50 aje... terpaksalah Amie gayut kat ekor jet Wattie nak hulur makanan ikut tingkap!

    Rahel,
    kaler ijo memang menawan ye Rahel.

    Nani,
    ha ha hahhhh....yang dipanggil pun tak dapat mendarat kat Lahad Datu, yang satu naik Air Asia hanya boleh sampai Sandakan atau Tawau saja, yang satu naik jet... takde landasan jet di sini.

    BalasPadam
  26. WC,
    takpe WC....diet yang paling berkesan!

    Ummi,
    waduh! Ummi naik tongkang macam Ucu aridah pulak dah....patutlah lambat sampai... he hehehhh takpe Ummi, yang penting sudi datang...terima kasih Ummi.

    Quinnie,
    cubalah masak Quinnie, lauk ikan masak begini rupanya sedap tau... tak rugi mencuba!

    Nens,
    jom makan sama.

    BalasPadam
  27. Salam Kak Amie...wahhh lagi alternative resipi untuk ikan siakap..mesti simpan resipi ni mana tau lain kali nak cuba, selalu kalau ikan siakap masak stim atau masam manis jeeee tak pun 3 rasa..sesekali ubah kelainan ok gak yaaaa....

    BalasPadam
  28. Sue,
    sedap masakikan siakap aroma santan ni Sue...memang betu tu katanya Wattie, tak rugi cuba!

    BalasPadam
  29. menarik resepi nasi daun limau purut ni kak sure bau harum jer kan kena lak ngan siakap aroma santan tu sedapnya!..nk cuba lah nanti:)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe