­

Berbuka Puasa Juadah Punjungan Bersama Bonda di Kampung Laman

5:38 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Catatan 30 Mac 2025.
Entah pukul berapa baru dapat lelapkan mata. Tiba-tiba terdengar Bonda dan Wak Niah bangunkan kami untuk bersahur. Selepas solat subuh, tak dapat tahan letih dan mengantuk. Akhirnya rebah semula kepala ke bantal. Menjelang pukul 9 pagi, tergesa-gesa bangunkan Encik Suami untuk ke pasar di Sungai Buluh. Kelmarin sudah berjanji dengan kawan, penjual daging untuk ambil tempahan di gerainya. Oleh kerana Amie sudah bawa pulang rendang daging dari Lahad Datu, jadi hanya tempat paru, tulang rusuk dan ekor sahaja.

Setelah membeli apa yang patut di Pasar Sungai Buluh, kami terus ke LOTUS Kuala Selangor. Menjelang tengah hari kami sampai ke rumah. Terlupa! Waktu zohor di kampung bukannya pukul 12:10 minit seperti di Lahad Datu. Kononnya selepas solat zohor akan ke Puncak Alam untuk membeli apa yang kurang sebagai persiapan raya.  Jadi, selepas meletakkan barang yang dibeli di atas meja dapur, kami berdua terus ke Puncak Alam. 

Harap-harap tiadalah barang keperluan dapur dan keperluan raya yang tertinggal untuk dibeli. Kalau ada juga yang tak terbeli, nanti Fuiad atau Fairuz boleh cari. Dua anak bujang ini tidur dari pagi tak bangun-bangun. Memang penat sangat sejak kelmarin, tapi kalau kami ikutkan penat dan mengantuk memang tak akan jadi apa pada hari raya nanti!

Oleh kerana kami masih lagi mendapat punjungan, jadi Amie cadangkan waktu berbuka puasa nanti makan sahajalah punjungan tersebut. Tak perlulah masak lagi

Punjungan ialah juadah yang dihantar oleh jiran tetangga dan saudara mara. Tradisi punjungan ini merupakan budaya dalam masyarakat Jawa. Sebelum tibanya hari raya, mereka akan masak makanan dan dihantar ke rumah jiran tetangga dan saudara-mara. Kami akan bertukar-tukar juadah seadanya. Dahulu, sehari sebelum sambutan hari raya biasanya kami akan munjung ke rumah jiran tetangga dan keluarga terdekat. Sekarang, ada yang menghantar punjungan beberapa hari sebelum menjelang raya. Hal seperti ini memang sangat bagus untuk dipraktikkan kerana tidak akan ada lambakan makanan atau makanan berlebihan apabila setiap punjungan dihantar pada hari yang sama.

Punjungan yang kami terima pada petang Ahad, dijadikan juadah berbuka puasa.



Inilah antara punjungan yang dihantar ke rumah kami.



Hirisan mangga tidak termasuk punjungan yang diterima... ahaks!


Antara punjungan yang dijadikan juadah berbuka puasa termasuklah bubur lambuk.


Ada dua batang lemang yang dipunjung.



Ada nasi himpit.



Ada rendang daging.



Ada ayam masak merah.


Tidak ketinggalan kuah kacang.



Alhamdulillah. Dapat makan mangga sepuas-puasnya. Kami beli di Pasar Sungai Puluh. RM10.00 untuk 3 kilogram.


Sempat masakkan Bonda sup ceker kegemarannya.


Encik Suami tak tahan hati melihat harga tembikai RM1.29 sen. Dibelinya sebiji seberat 8kg. Memang seronok sungguh dapat minum jus tembikai. Maklumlah kalau di LD dengan harga menghampiri RM6.00 sekilogram, dua tiga kali juga berfikir untuk beli selalu!



Selain jus tembikai, anak buah bawa minuman yang dibeli di pasar.



Farid buat minuman lemon.

Sedang menunggu waktu berbuka puasa.

13 comments

  1. Alhamdulillah.. Linda tak sempat nak buat punjungan.. Kakak sepupu yang hanta ke rumah..

    BalasPadam
  2. Sedapnya air tembikai tu. Kat semenanjung harga murah je lagi2 kalau musim terlalu banyak tu sen2 pun pernah je ada sekilogram.

    BalasPadam
  3. Seronoknya tradisi bertukar² punjungan ni...
    Sekarang tembikai murah, di Baling cuma seringgit sekilo!
    Selamat Hari Raya buat Kak Amie sekeluarga ✨

    BalasPadam
  4. Tak payah memasak la, tapi nanti kita pulak kena berpunjung, maknanya, kena masak jugaklahkan. Tradisi bertukar juadah ni lama sy tak jumpa.

    BalasPadam
  5. Mujur bonda dan Wak Niah dah siapkan sahur.. mesti letih tu hampir seharian dalam perjalanan.

    BalasPadam
  6. Meriahnya punjungan... rezeki jgn ditolak kan... selamat hari raya amie!!! selamat kembali menoreh hari ni

    BalasPadam
  7. Sekarang tembikai tengah musim. Penghujung ramadan memang pulun buah tembikai. Yang buat air lah yang makan gitu je. Mangga pun tengah musim juga. Belum raya punjungannya dah juadah raya. Seronok sungguh. sup ceker le paling win sekali

    BalasPadam
  8. Kalo di kampung suami, Solo, Jawa tengah, itu disebut munjung atau munjungan kak. Di sana punjungan pula yaa.

    Tp tradisi ini dah lama tak ada di jakarta. Mungkin kalo dikampung suami masih banyak.

    BalasPadam
  9. Berat betul tembikai tu 8kg. Seronok ye kak Amie di kampung akak masih ada tradisi punjungan. Ammi ni tak pasti di kampung ammi di Banting ada punjungan atau tidak sbb dari kecil kami biasanya beraya di Seremban, raya ke2 baru balik ke Banting

    BalasPadam
  10. waahhhh meriahnyaaaa punjungan! penuh bertalam-talam! skrg ada lambakan tembikai rasanya sbb di sekitar Perak harga 1 kg tembikai seringgit je hehehe

    BalasPadam
  11. Sukanya tengok tradisi masyarakat Jawa & Cocos yang masih diteruskan generasi demi generasi

    BalasPadam
  12. Menarik yer masyarakat jawa punya kebiasaan...suka SA tengok...taman SA dah xde yang berbagi juadah..sekali tu je la masa awal Ramadhan

    BalasPadam
  13. Baru sampai je dah ke sana kemari kak Amie. Bukan dekat-dekat tempat yang nak di pergi tu. Dengan berpuasa lagi. Rehat pun tak cukup. Tapi kalau kita ikutkan penat memang tak jadi kerja lah. Semangat raya tu buat kita rasa semangat sikit kan. Untung juga ada punjungan. Punjungan pun meriah. Biasanya hari terakhir puasa makan apa yang ada je, tak kalut beria macam selalu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

1.
2.
Suria Amanda 21 comments
3.
Rawiwa 20 comments
4.
5.
Mulan 19 comments
6.
Aphizha 19 comments
7.
notie 18 comments
8.
anamizu 16 comments
9.
Roziah @ Cie 13 comments
10.
adnil linda 11 comments

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe