Kudapan Pagi : Dodol Pandan Yang Gurih, Cukup Rasa Lemak Manis

12:32 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Masih ada kuih raya? Kuih raya paling sedap sudah tentulah saki baki yang masih tinggal dalam balang. Waktu itulah baru terasa nikmatnya makan kuih raya yang tinggal serdak-serdaknya. Ada yang rajin, lepas raya pun masih buat kuih raya. Itu mungkin untuk habiskan lebihan bahan yang masih ada.

Beberapa hari lepas Amie dapat rezeki terima sebungkus dodol pandan daripada rakan ladang. Amie simpan dalam peti sejuk untuk memudahkan proses memotongnya. Setiap tahun rakan Amie kongsi dodol yang dipesan dari Malaya. Dodolnya pula memang sedap, tak cukup makan sepotong dua. Kata Encik Suami, rasanya gurih. Amie tambah, sudahlah gurih cukup rasa lemak manisnya pula.

Dodol Pandan

Selain disebut dodol, manisan ini disebut juga dengan nama gelamai. Bahan untuk membuatnya tidaklah banyak tetapi proses memasaknya itulah yang sangat menguji kesabaran. Seingat Amie, waktu kecil dahulu selalu melihat jiran tetangga berkumpul di rumah mengacau dodol dalam kawah. Mereka memasak dengan menggunakan kayu api. Kemudian hasil gotong-royong mengacau dodol akan dibahagi-bahagikan bersama. Samalah juga sewaktu membuat kuih bahulu. Jiran tetangga akan kumpul telur itik dan datang ke rumah memukul telur dalam pasu sehingga kembang. Nostalgia sungguh! Itulah kenangan bulan puasa ketika kami orang kampung menyediakan pelbagai kuih-muih tradisional sebagai juadah hari raya.

Bukan setakat gotong-royong mengacau dodol dan membuat kuih bahulu, tetapi juga wajik! Bab wajik memang sampai sekarang masih terhidu aroma wajik durian!


Dahulu, hanya jumpa dodol warna perang kecoklatan tetapi sekarang sudah berubah. Rasanya pula bertambah enak. Dodol bukan sahaja berwarna perang coklat tetapi ada yang warna hijau dan kuning. Rasanya pun sudah pelbagai. Ada penambahan rasa durian, pisang, nangka, aroma pandan dan sebagainya.

Dodol @ Gelamai

Dodol bukan sahaja terkenal di negara kita, tetapi juga di negara jiran seperti Indonesia, Brunei, Singapura, Filipina juga sehingga ke Sri Lanka dan India! Pernah sekali Amie ke Bandung dan kami singgah di sebuah kedai dodol. Ya ampun! Banyaknya jenis dodol dengan pelbagai rupa dan rasa. Bentuknya pun cantik dibungkus rapi. Rasanya hendak beli kesemuanya! 

Entah bila ada kesempatan untuk jalan-jalan ke Bandung. Teringat pula makan roti pisang bolen yang sangat sedap yang kami beli di Kartika Sari.


Semoga kuih-muih warisan tradisi turun-temurun ini terus dikekalkan walaupun hanya ditemui pada hari perayaan sahaja. Namun begitu, sekarang kalau hendak makan dodol memang boleh dinikmati pada bila-bila masa kerana banyak produk makanan tradisional berada di pasaran.

11 comments

  1. adohaiii lama dah tak makan dodol. sini susah cari. last mkn dodol yg kwn bawa dari thailand. sedap, pelbagai perisa

    BalasPadam
  2. Kebetulan, sy baru hendak menikmati dodol sambil baca entry Kak Amie ni.

    BalasPadam
  3. Pernak makan dodol pandan sedap jugak tapi lebih suka dodol asli.

    BalasPadam
  4. Betullah tu kak Amie, kuih sedap habis dah. Ooo baru tahu dodol ada nama lain, gelamai. Sekarang pun dah bermacam-macam jenis perisa dodol. Tapi tetaplah yang asli juga sedap. Suka jenis yang cair sikit. Raya tahun ni dapat makan dodol yang macam bungkusan gula-gula bentuk 3 segi tu dari Melaka. Sedap! Itupun macam makan sebungkus je lah buat rasa-rasa.

    BalasPadam
  5. mula2 tengok kan kak sy ingat kuih kaswi pandan
    hehehe...
    selalu tengok dodol pandan yang dah dibungkus tiga segi tu...

    BalasPadam
  6. alamak.. dodol perisa nangka 🫣

    saya pernah juga tolong pukul telur untuk buat bahulu dulu... seronok bila tengok adunan dah fluffy... tapi lamalah nak mukulnya huhu...

    BalasPadam
  7. Dahulu raya memang aruah bapak yang ngacau dodol. Dari pagi sampai nak berbuka baru masak. Masa tu kalau dah masak sedap makan panas-panas lembek2 gitu, letak dalam daun pisang. Suka yang baru masak tapi bila dah keras sedap aje makan.

    BalasPadam
  8. First time tngok dodol pandan..biasa dodol gula merah

    BalasPadam
  9. Saya pernah lihat cara buat dodol di YouTube, memang lah tak akan kuat kalo sendiri 🤣🤣🤣🤣. Membayangkan mengaduk nya saja dah buat lengan berotot 😅.

    Saya suka dodol, tp memang tak semua. Ada juga rasa dodol yg saya tak suka. Apalagi di Jawa sini, dodol banyak sangat jenisnya. Ada yg saya suka, ada yg tak.

    Tp pastinya kalo baru selesai dibuat, pakai perisa durian, beuugh mantap lah itu 😄👍

    BalasPadam
  10. Betul, sekarang dah susah nak jumpa dodol. Mungkin kerana cara buatnya yg lama, orang tak sanggup.
    Uniknya ada dodol pandan ye

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe