Pagi 5 Syawal 1446H : Sarapan Laksa Penang

7:58 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Ketika hendak rebahkan kepala di bantal, Wak Aton telefon untuk bertanya bila kami akan balik ke Sabah. Amie jawab, esok pagi kami bertolak sebab hendak beraya di rumah Aseeya di Gombak. Kalau begitu tak dapatlah datang beraya ke rumah, katanya. Rasanya memang tidak sempat sebab Wak Aton pun baru balik dari beraya di Penang.

Keesokan paginya, selepas solat subuh dapat mesej dari Wak Aton. Katanya Pak Abu (suaminya) akan hantar laksa. Amie pun lambat-lambat sahaja hendak masuk dapur. Tak perlulah buat sarapan sebab sudah ada laksa. Tunggu sahajalah Pak Abu sampai bawa laksanya.

Pukul 6:45 pagi Amie ke dapur, hendak masak air. Eh, di atas meja sudah bersusun tupperware! Pukul berapa Pak Abu sampai ke rumah Bonda? Apa pun, Alhamdulillah. Rezeki sudah ada di depan mata. 

Abang Farid pula keluarkan dimsum dari peti sejuk dan minta Amie kukus. Abang Farid beli di Gombak pada hari terakhir puasa sebelum pergi jemput kami di KLIA1. Dimsum pelbagai rasa sebungkus itu lengkap dengan sebotol sos pencecah. 

Seperti biasa, Abang Farid bancuh teh panas.

Laksa Penang

Pagi itu kami sekeluarga sarapan laksa. Laksa apa namanya? Laksa Penang kah? Atau Laksa Asam? Kita lihatlah bahan-bahan laksa di bawah ini. Oleh kerana abang ipar kita orang Penang tentulah dia buat laksa jenis utara sanun kan.

Laksa & The Gang

Laksa

Kuah Laksa

Telur Rebus

Hirisan Bawang Besar

Limau Nipis

Hirisan Daun Salad & Daun Selom

Hirisan Timun

Hirisan Cili

Bismillah

Dimsum Aneka Rasa


Wak Aton mesej, minta maaf kalau laksa tak sedap. Allahu Akbar! Orang sudi hantar laksa sudah seribu syukur. Entah pukul berapa abang ipar bangun pagi untuk sediakan laksa. Terima kasih banyak Wak Aton dan Pak Abu. Habis licin laksa kami makan. Alhamdulillah. Moga Wak Aton dimurahkan rezeki dan sihat selalu.

11 comments

  1. Terliur pulak tengok laksa malam2 ni.

    BalasPadam
  2. Hah! Senang laksa macam tu... dah potong pendek2

    BalasPadam
  3. Wahh ini sudah langkah kanan. Lengkap semuanya ada. Tak perlulah lagi nak bersusah payah masak sarapan kan. Lagipun dah nak berangkat pulang. Alhamdulillah..rezeki. Orang memberi kita merasa. Rezeki jangan ditolak.

    BalasPadam
  4. selamat hari raya eidilfitri... di antara juadah kegemaran keluarga kami.. mengecurkan!

    BalasPadam
  5. Rindu juga dengan laksa Penang. Walaupun laksa terfavorit saya laksa Sarawak, tp kdg suka juga laksa Penang, apalagi kalo ketmu yg sedap dan kuah ikannya tak amis. Krn pernah juga ketemu yg kuahnya amis sangat.

    Cuma kalo pesan laksa Penang, saya pasti tak nak bawang mentah🤣. Selalu minta jangan pakai bawang 😄

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah, nampak dalam gambar tu dah tahu kesedapan laksanya.

    BalasPadam
  7. Lama pulak tak makan laksa Penang, sedapnya.

    BalasPadam
  8. hishhhh kak amie ni
    buat kite terliur je laa
    mana nak cari laksa petang2 mcm niii

    BalasPadam
  9. wahhh... pagi² dah ada laksa.. rezeki!

    BalasPadam
  10. hush sedapnya laksa penang. Entah pukul berapa tu masaknya kalau pagi selepas subuh sudah siap ngator

    BalasPadam
  11. Teringat Dania...dia hantu laksa...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe