Ayam Pencen Masak Lemak Kuning

1:30 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Masih lagi cerita di kampung laman. Kali ini coretan petang 4 Syawal.
Balik dari beraya, rasa letih pula. Bonda pesan supaya masak ayam untuk lauk makan malam. Katanya ada dua ekor ayam bulat dalam peti sejuk bahagian beku. Keluarkanlah, dan masaklah katanya. Amie minta Encik Suami keluarkan ayam yang Bonda kata itu dan Amie sendiri keluarkan seekor ikan jelawat yang masih dalam bungkusan plastik. Amie Lihat dua ekor ayam yang Encik Suami keluarkan nampak kurus, tetapi Amie rendam saja. Ikan jelawat pun Amie rendam juga.

Sebelum masuk bilik untuk berehat dan tidur, Amie beritahu Bonda bahawa dua ekor ayam yang dikeluarkan dari peti sejuk itu macam ayam pencen. Bonda kata, bukan ayam pencen tapi ayam daging. Bonda sendiri yang suruh anak buah beli, dengan duit RM50.00. Huurrmmm... entahlah. Disebabkan penat, Amie pun tak fikir panjang lagi. Biarlah ayam nyahbeku dan selepas berehat Amie akan masak.

Apabila Amie bangun tidur, terus ke dapur dan ayam sudah nyahbeku. Betullah ayam pencen, sebab ada beberapa biji telur muda di dalamnya. Amie tunjuk kepada Bonda, dan Bonda hairan sebab yang disuruh beli ayam daging kenapa jadi ayam pencen. Masak sajalah, kata Bonda.

Amie tak tahu hendak masak apa. Dalam pada terfikir-fikir itu Amie potong seekor saja ayam pencen dan kemudian rebus. Seekor lagi Amie simpan semula dalam peti sejuk.

Encik Suami masuk dapur. Amie tunjukkan ayam pencen yang sedang direbus. Mahal juga ayam pencen, Amie membebel. Dua ekor harga RM50.00, mengalahkan harga ayam daging pula! Lepas itu melintas pula sangkaan jahat di kepala, jangan-jangan anak buah ambil 'cukai' dari RM50.00 yang Bonda (Nenda) berikan. Tercongak-congak pula berapa harga ayam pencen di sini. Kalau di LD seekor ayam pencen biasanya berharga RM16.00 seekor.


Ayam pencen yang direbus sudah empuk dan hampir kering airnya. Hendak masak kicap, dari hari terakhir puasa lagi kami makan ayam kicap punjungan. Raya pertama Wak Kanang kirim ayam masak kicap, dan hari raya kedua pun datang lagi menu yang sama dari rumah Wak Kanang. Akhirnya Amie tambahkan bawang putih bawang merah serta halia tumbuk, masukkan kentang, serai, serbuk kunyit, asam keping dan santan kotak serta tambahkan sedikit air lagi.

Hidangan makan malam kami pada petang Khamis, 4 Syawal:
  • Nasi Putih
  • Ayam Pencen Masak Lemak Kuning
  • Ikan Lampam Jawa Goreng
  • Ikan Patin Masak asam Pedas
  • Peria Katak Tumis
Lauk makan malam.

Asam Pedas Ikan Patin

Ikan Patin Masak Asam Pedas ini pun ada kisahnya yang tersendiri. Sebenarnya Amie hendak masak ikan jelawat. Amie keluarkan seekor dalam bungkusan plastik. Ada tertera namanya Ikan Jelawat. Amie masih ingat ikan jelawat itu Amie yang beli dua hari lepas di Puncak Alam. Apabila sudah nyahbeku, jadi ikan patin pula! Eh, tersalah ambil ikan kot? Atau ada tangan yang masukkan ikan patin dalam plastik ikan jelawat?Jadi, ke mana perginya ikan jelawat? Isskk...iissskkk ada-ada saja ceritanya pada petang itu! 

Sudah terlanjur ikan patin yang dikeluarkan, masak sajalah. Malaslah hendak cari ikan jelawat dalam peti sejuk dan tunggu untuk nyahbeku lagi. Datang Fuad ke dapur, si raja ikan ini minta Amie goreng dahulu ikan patin sebelum dijadikan asam pedas. Katanya lebih sedap. Amie ikutkan sajalah seleranya.

Ikan Lampam Jawa Goreng

Ayam Pencen Masak Lemak Kuning

Bismillah.



Walaupun pertama kali masak ayam pencen cara koboi begini, tapi sedaplah pula rasanya. Kalau ada ayam pencen di LD, Amie hendak masak lagi cara begini. Mungkin akan tambahkan lengkuas supaya lebih berasa.

Oh, ya!
Sewaktu kami sedang makan, datanglah Adik Chah ke rumah Bonda. Bonda beritahu, macamana boleh ada dua ekor ayam pencen di dalam peti sejuk  sedangkan Bonda suruh Rahim, anak buah kami beli ayam daging dua ekor!

Adik Chah kata, itu ayam pencen dia! Dia tumpang peti sejuk di rumah Bonda sebab peti sejuknya penuh! Allahu Akbar!

Maknanya Encik Suami yang tersalah ambil bungkusan ayam! Ayam daging Bonda yang dua ekor itu terletak di bawah ayam pencen dua ekor kepunyaan Adik Chah.

Yo wes, ayam pencen wes melebu weteng!

Ada-ada saja ceritanya. Ayam daging bertukar jadi ayam pencen. Ikan jelawat bertukar jadi ikan patin. Hurrmmmm... ahaks!

25 comments

  1. Wes wareg mangan ayam pencen Adik Chah 🤣

    Lucu ceritanya kak. Dahlah siap bebel pasal harga ayam pencen mahal 😂

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaaa... Adik Chah pun redo aje hahahaaa. Ada lagi seekor belum dimasak.

      Padam
  2. Oh, tersalah ambil ayam orang rupanya. Hihi... dah jadi lauk dah, sedap pulak nampaknya, ayam pencen masak lemak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adik Chah pun tak bagi tahu Bonda dia tumpang letak ayam pencen dalam freezer.

      Padam
  3. Balasan
    1. Sedap kan Syaz. Tapi saya main hentam saja masaknya.

      Padam
  4. Sedapnya lauk Kak Amie ada masak lemak dan ikan lampam goreng dll semua sedap sangat. Hehe tersilap owner ayam nya ya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hendak jadi cerita, ayam daging jadi ayam pencen, ikan jelawat jadi ikan patin hihihii.

      Padam
  5. Laaaa...tersalah empunya ayam rupanya...arh sudah...baru nakmcakap kat seremban ayam pencen baru RM10 seekor..hahahaha...aduhai...PZ kalau dapat ikan pampan dibuat masak lemak cili api campur limau kasturi ( ambil jusnya) atau campur daun kunyit..kalau xde rasa hanyir SA boleh la makan..kalau hanyir..PZ sorang je makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedaplah ayam pencen. Bila direbus lama, lembut juga. Patutlah Adik Chah beli dua ekor tu nak buat rendang katanya.

      Padam
  6. lama dah tak makan lauk2 mcm ni... asik beli jer

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa Afeez.
      Ada masa lapang nanti bolehlah masak sendiri.

      Padam
  7. Alamak, salah ayam daaaaa 😂
    Sy pun tertunggu² menu ikan melawat, rupanya ikan patin ye...macam² pulak ceritanya hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaa... saya pun dah berangan nak masak singgang ikan jelawat. Akhirnya sampai saya balik Sabah, tak sempat masak ikan tu.

      Padam
  8. Adoi la tak memasal anak buah kena tuduh. Hihi. Nampak menyelerakan semua lauk pauk tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada-ada saja kalau nak jadi cerita kan Cie.

      Padam
  9. Mulanya nak sangka baik, kot memang beli ayam pencen sebab ayam daging dah habis. Raya raya ni serba serbi barang habis. Jadi, dia beli juga ayam pencen daripada tak ada kan. Sekali meleset sangkaan saya. Tak pasal-pasal ayam pencen dia dah siap dimasak. Ikan jelawat boleh pula bertukar jadi ikan patin. Macam-macam hal kan...Penghibur di kala penat. Hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sambil tulis entri ini saya gelak sendiri.
      Baca komen-komen lagi gelak besar hahahaaa!

      Padam
  10. Hahahahahahaha.. kelakar betul la pulak entry Kak Amie hari ni. Sy dah agak, mesti ada plot twist, hahahahaha.

    BalasPadam
  11. Hahahahagahahahah ternyata punya orang pula ya kak 🤣🤣🤣🤣🤣. Tp saya masih bingung ayam pencen ini maksudnya apa 😅. Ayam telur kah? Krn kakak ada sebut telur muda. Atau ayam tua?

    Patin digoreng bisa ya? Soalnya daging dia lembuuut sangat kan. Takut hancur. selama ini kalo patin saya cuma pernah rasa di masak dalam bambu dan di pindang, macam masakan khas Palembang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayam pencen di tempat kami maksudnya ayam telur yang sudah tidak produktif bertelur. Dijual dengan harga lebih murah berbanding ayam daging. Ramai yang menyukainya kerana dagingnya tidak selembut ayam daging, dan biasanya dimasak lama serta tidak cepat hancur. Selalunya dimasak rendang atau gulai. Yang pastinya, rasa enak dimakan kerana lebih kenyal.

      Padam
  12. berapa lama kak amie rebus ayam pencen tu?

    weee laam betul tak makan ayam pencen ni...
    sedapnyaaa kalau dapat rendang ayam pencen...

    BalasPadam
  13. Klimaks cerita ayam pencen kat ujung²... adehhh... tak pasal² Rahim terima tuduhan 😅

    BalasPadam
  14. waduh wes warek tu rupanya orang punya. Rezeki orang di rumah bonda. hehehehe ayam pencen mahal tapi bila buat rendang sedap.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe