Perjalanan Pun Bermula : Kuala Lumpur ke Doha

9:23 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Turutkan rasa, memang tak bermulalah entri kembara ke Morocco, Sepanyol & Portugal. Ikutkan hati, entah sampai bila segala pengalaman berkelana hendak dikongsi. Apabila hati berkata nanti - nantilah, sudah pasti banyak peristiwa yang semakin hilang dari memori. Maka, gagahkanlah diri mengetik keyboard walaupun hanya beberapa perkataan sahaja. Lama-lama tentu terus bersemangat untuk menulis entri seterusnya.

Ketika berada di pesawat MAS MH0160 Kuala Lumpur - Doha, sempat melihat waktu tempatan dan waktu di Doha. Selesai solat jamak maghrib dan isya, kami cepat-cepat menuju ke pintu pelepasan kerana tepat pukul 8:00 malam kami dikehendaki memasuki perut pesawat. Sebelum pesawat berlepas, sempat melihat di skrin, pukul 8:50 malam di negara kita dan pada masa yang sama pukul 15:50 waktu di Doha. Bermakna waktu di tempat kita 5 jam lebih cepat berbanding waktu di Doha. Dalam tiket tercatat : 

01FEB25 - KUL-DOH 21:00 PM - 23:40 PM

Nampak seperti terbang dalam tempoh 2 jam 40 minit sahaja kan? Sebenarnya kami terbang  selama 6 jam 55 minit. Jarak Kuala Lumpur - Doha sejauh 6072 KM.

Pesawat MH0160 meninggalkan KLIA 1 pada pukul 9:00 malam.



Sepatutnya kami menaiki Qatar Airways QR4990 tetapi pada hari keberangkatan baru kami sedari penerbangan sudah ditukar dengan menaiki pesawat MAS MH0160.

Kuala Lumpur - Doha - 6072 KM (6 jam 55 minit).

Dalam paparan skrin di tempat duduk , dapat dilihat tiga jenis menu pilihan untuk para penumpang:
  • Chicken Kofta with Rice
  • Beef Ragout with Polenta
  • Fish and Mashed Potato
Sebelum makanan berat dihidangkan, para penumpang disajikan dengan pelbagai jenis minuman ringan dan juga kacang masin.

Pukul 10:52 malam sampailah hidangan di tempat duduk kami.

Chicken Kofta with Rice

Sempat menjeling hidangan yang disajikan di meja Kamsiah : Chicken Kofta with Rice. Kita pula memilih Beef Ragout with Polenta.

Beef ragout with Polenta

Oleh kerana badan sudah terlalu letih dan mata pula sangat mengantuk, tidaklah dapat memberi tumpuan terhadap makanan yang dihidangkan.

Dessert 


Yang ini kita makan habis. Entah apa namanya. Sedap jew kunyah kacang kuda yang lembut dicampur dengan kacang merah, timun, lobak merah dan tomato. Ada hirisan ayam dan daun salad.

Selepas menjamah makanan, sambung tidur. Melihat kiri kanan, depan belakang semua tarik selimut, kita pun tidurlah sama.... ahaks!


Dua jam sebelum pesawat mendarat di Doha Airport, kami dihidangkan dengan makanan ringan. Ada dua pilihan iaitu Chicken Puff dan Potato Puff. Amie pilih Chicken Puff tetapi tidak terus makan sebaliknya simpan sahaja dalam beg. Amie hanya ambil minuman ringan sahaja.

Chicken Puff


MH0610 mendarat di Hamad International Airport (Doha) pada pukul 23:35 waktu Doha. Oh! Sungguh sesak keadaan di dalam terminal dipenuhi dengan penumpang yang entah dari mana-mana. Ada sebahagiannya yang duduk atas lantai kerana tidak cukup kerusi!


Google: Hamad International Airport (Doha)




Kami tidak mempunyai masa untuk berlengah-lengah di bangunan Hamad International Airport kerana masa sangat terhad. Sekarang tarikh sudah bertukar dari 01 Februari kepada 02 Februari 2025. Kami dijadualkan menaiki pesawat ke Casablanca, Morocco pada pukul 01:10 AM dan tiba di sana pada pukul 7:30 AM waktu Morocco.

Selepas melalui pemeriksaan imigresen kami terus menaiki bas, dihantar hingga di depan tangga pesawat Royal Air Maroc.


Bersambunglah penerbangan kami selama 8 jam 12 minit dari Doha ke Casablanca. Walaupun pada awalnya kami akan menaiki Qatar Airways tetapi bertukar ke Royal Air Maroc. Tak apalah. Kira rezeki juga sebab Amie pun sudah beberapa kali menaiki Qatar Airways. Dapat naik Royal Air Maroc pun rasa sangat teruja kerana inilah kali pertama terbang bersama!

Jadi, selama 8 jam 12 minit dalam penerbangan (tidak termasuk waktu masuk dan menunggu pesawat selesai mendarat), buat apalah? Tidur saja ke.... ahaks!

Kiranya penerbangan dari Kuala Lumpur ke Casablanca mengambil masa selama lebih 15 jam. Tambah masa penerbangan dari Tawau ke Kuala Lumpur selama 2 jam 45 minit.  Hurmmm... dekat 18 juga duduk dalam pesawat.

11 comments

  1. Fuh! Baca pun ikut rasa penat. 3 penerbangan berterusan.

    BalasPadam
  2. Lamaaaa yaaa 🤣😂. Kadang saya malaaaas sangaaat kalo penerbangan lama. Tp tak mungkin diskip. Sebab saya msh cinta sangaaat traveling. Mau tak mau dinikmati lah setiap kali terbang lama 😄.

    THN lalu saya diajak ke marocco sebenernya, pergi dengan teman2. Tp tak bisa sebab baru balik dari Azerbaijan dan Belarus juga Georgia.

    Saya nih memang tipe yg tak bisa pergi mendadak. Semuanya harus di plan jauh2 hari 😄

    BalasPadam
  3. Lamanya duk dalam flight penat rasa perjalanan.

    BalasPadam
  4. Pernah ke Maroko thn 2019..lamanyaaa di pesawat dari jakarta ke sana, blum lagi transit 3 jam, tapi semua lelah tergantikan dengan keindahan maroko.

    BalasPadam
  5. Lamanya 18 jam, jenuh tidur bangun tidur bangun 🤭

    BalasPadam
  6. Lamanya Kak Amie..bagai terasa kepenatan Kak Amie...tapi demi sebuah pengalaman melihat tempat orang memang kena kuat semangat kan

    BalasPadam
  7. sedap pula sy tgk dessert kaler hijau tu
    mcm kuih seri muka versi moden...

    18 jam tu dah mcm nak terbang ke london tu kak...

    eee seramnya kalau waktu transit sekejap ni...
    rasa nak buang air pun tak sempat

    BalasPadam
  8. Menggiurkan semua makanan dalam flight. 18 jam memang keras kejung badan nanti ye. Tapi takpe sebab destinasi dituju menarik banget

    BalasPadam
  9. waahh lamanya kak amie di atas awan...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe