Menikmati Hidangan Kuskus (Couscous) di Restaurant Palais Chahramane, Marrakech

10:32 PTG


Bismillahirrahmanirrahim.
Makan malam pertama di Marrakech, kami menjamu selera dengan hidangan tradisi penduduk Maghribi iaitu kuskus (couscous). Kuskus  merupakan hidangan tradisional Barbar dari semolina iaitu butiran tepung durum yang dimasak secara kukus atau wap. Kuskus dihidang bersama daging rendidih serta sayur-sayuran dan juga kacang kuda.

Makanan ini merupakan makanan ruji atau makanan utama seluruh penduduk Afrika Utara yang merangkumi Maghribi (Morocco) Algeria, Tunisia, Mauritania dan Libya. Asal nama kuskus adalah dari bahasa Barbar iaitu seksu yang bermaksud digiling dengan baik (dibentuk dengan baik).

Kuskus (Couscous)


Untuk sampai ke Restaurant Palais Chahramane, kami perlu berjalan kaki sebaik sahaja Majorel Voyage menurunkan kami di tepi jalan utama. Majorel Voyage tidak boleh masuk ke jalan atau lorong kecil menuju ke restoran.


Pemandangan yang sempat dirakam sebelum tiba di restoran.


Tidak sangka pula dalam sibuk-sebuk tangkap gambar rupa-rupanya inilah restoran yang dimaksudkan! Kalau ambil gambar selepas makan (sudah malam) tentu tidak dapat gambar sejelas ini.


Jajaran bendera, menunjukkan semangat patriotisme.


Dari luar restoran sudah terlihat ukiran yang menarik di pintu masuk. Kami menaiki anak-anak tangga untuk sampai ke ruang makan di tingkat atas.

Pemandangan di pertengahan tangga menuju ke tingkat seterusnya.

Asyik jumpa kendi di setiap restoran!


Sudah sampai tingkat atas, kena berjalan lagi arah ke kanan melalui lorong kecil menuju ke ruang makan. Cantiknya dinding Restaurant Palais Chahramane.


Di penghujung jalan, belok ke kanan.



Hiasan dalamannya nampak cantik berukir-ukir!


Untuk sampai ke ruang makan yang telah disediakan, kami melalui kawasan ini dan dengan jelas sudah kelihatan pintu toilet yang cantik di hadapan mata! Namun begitu, sepanjang berada di sini tidak pula kaki tergerak untuk masuk ke toilet!

Pintu toilet.


Mata terpegun melihat suasana dalam restoran. Kemas dan cantik. Di sana sini ada sentuhan yang tersendiri tetapi tetap mengetengahkan tema setempat melalui warna dinding, pilihan jubin dan juga lampu-lampunya.

Warnanya tampak hangat dan mengalu-alukan kedatangan kami untuk berasa selesa sepanjang berada di sini!


Ada taburan kelopak bunga ros di atas meja.
Romantik!



Belanja video ketika berada di ruang makan.


Selain pelbagai jenis kendi, peti @ kotak ini turut dijadikan aksesori.

Belanja lagi rakaman video.


Kesra - Moroccan Flat Bread


Hidangan pertama yang disajikan di atas meja sudah tentunya kesra (Moroccan Flat Bread) sejenis roti tradisional yang merupakan makanan ruji harian penduduk Afrika Utara. Kesra enak dinikmati apabila  dicelup ke dalam pelbagai jenis sup. 

Kesra dimakan pada setiap hidangan samada  waktu sarapan pagi, makan tengah hari atau makan malam. Ketika sarapan, kesra enak dinikmati bersama sapuan mentega, minyak argan dan jem aprikot. Waktu tengah hari dan malam pula, kesra sesuai dicelup dalam sup lentil atau dimakan bersama tagine yang enak!

Pelayan restoran sedang menuangkan sup harira ke dalam mangkuk.


Sup Harira sudah bersedia untuk dicelup kesra.

Jom makan kesra celup sup harira.


Tidak lama kemudian sampailah sepinggan besar kuskus (couscous) yang masih panas.  Buat pertama kalinya kami melihat kuskus di depan mata dan begitu teruja untuk mengetahui begitu banyak bahan yang menutupi kuskus! Butiran halus semolina atau tepung durum dihias lengkap di bahagian atasnya dengan lobak merah,  zucchini,  kismis, terung serta kacang kuda dan ada bahan lain seperti kentang yang Amie tidak tahu apa namanya. Didalam kuskus, terdapat kepingan-kepingan daging lembu pula. Kuskus didatangkan bersama semangkuk kuah yang dituang ke atasnya ketika kita makan.

Hidangan kuskus biasanya disajikan oleh masyarakat setempat pada hari Jumaat atau haris-hari kebesaran seperti hari raya, di majlis pernikahan, akikah dan sebagainya. Kuskus biasanya disajikan dalam satu bekas untuk dinikmati bersama seramai lima hingga lapan orang.

Kuah Kuskus


Selepas makan kuskus, kami disajikan pula dengan buah limau yang masih segar! Rasanya manis dan sedikit rasa masam menjadikannya tambah enak! Meja kami seranai tujuh orang, dihidangkan sebanyak 14 biji limau dan setiap seorang boleh mengambil sebanyak dua biji.


Terakhir, setiap seorang dapat segelas kecil minuman teh herba yang panas.


Selesai menikmati makan lama, kami dihiburkan pula dengan alunan muzik oleh 'ayahanda' ini.


Tinggallah meja makan yang cantik!

Tidak boleh berlama-lama di restoran ini setelah perut kenyang, kami pun terpaksa angkat kaki. Perjalanan menuju ke destinasi seterusnya perlu disegerakan.


Alhamdulillah! Terima kasih Allah kerana mengizinkan kami bermusafir buat seketika di bumi Maghribi @ Morocco.

Maka turunlah kami seorang demi seorang dari perut Restaurant Palais Chahramane di kota Marrakech.



10 comments

  1. Ooooo... perkataan kukus tu dari sana kot?

    BalasPadam
  2. Orang2 sana apa suka teh ya kak? Kendi2 mereka mengingatkan saya dengan aneka kendi si Azerbaijan. Kalo di sana dan juga Iran biasanya utk tradisi minum teh. besar2 juga bentuknya.

    Mungkin di Maroko ini tradisinya sama.

    Couscous di JKT ada beberapa resto yg jual. Tp sampai skr saya belum merasakan lagi. Penasaran juga apa rasa couscous ini. Macam nasi yg dimakan bersama lauk kali ya?

    BalasPadam
  3. Kat sini saya suka tengok jubin dan hiasan dinding dia. Cantik.

    BalasPadam
  4. seni diorang halusssssssss... cantik ... semua dinding kebanyakan dilukis dengan corak tertentu..

    BalasPadam
  5. Masya Alllah....sangat teruja juga tengok tempat yang sangat unik dan menarik.

    BalasPadam
  6. Cantik betul deko restoran ni. Suka dgn hiasan dan corak² pada jubin belah² Morocco ni. Lawa!
    Apa rasa kuskus tu Kak? Pernah nmpk rasanya dijual di hypermarket, versi kering belum dimasak.

    BalasPadam
  7. Cantiknya deco restoran dan semuanya binaan dan finishing interior luar dalam di sana. Belum pernah makan couscous ni, macam nasi ke?

    BalasPadam
  8. deco restauran cm hotel 5 bintang! dpt kat kaki selfie ni dia kenyang dgn swafoto je laa...

    BalasPadam
  9. Macam pernah baca entry Kak Amie lama dulu pasal kuskus ni.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sabah Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe