Telur Ikan Masak Kari dengan Mangga Muda

4:14 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Suhu di LD sekarang 35'C. Berapa suhu di tempat takan-rakan? Dari pagi ulang-alik masuk ke tempat sejuk saja, mencari hawa dingin.  Keluar dari dapur serupa orang balik cangkul parit! Basah lencun dengan peluh.

Tengah hari tadi bersauna di dapur dan akhirnya terhidanglah Telur Ikan Masak Kari dengan Mangga Muda. Kita gunakan telur ikan putih, ditambah dengan mangga muda. Seperti biasa,  kita sentuh dengan cara MIL masak kari iaitu dengan memerahkan jus limau nipis di akhir masakan sebelum memadamkan api dapur. Oleh kerana tidak ada limau nipis, kita gantikan dengan limau kapas sahaja.

Telur Ikan Masak Kari dengan Mangga Muda

Tak sabar hendak menikmati Telur Ikan Masak Kari dengan Mangga Muda.

Setelah api dapur dipadamkan, nampaklah kuah kari yang bergenang berlenang-lenang terbit minyak di permukaan!


Limau kapas pengganti limau nipis.

Telur Ikan Masak Kari dengan Mangga Muda

Akhirnya siaplah Telur Ikan Masak Kari dengan Mangga Muda. Kuah karinampak agak cair sedikit. Kali ini tak mahu kuah pekat.

Resipi Telur Ikan Masak Kari dengan Mangga Muda
Bahan-bahan:
  • 500 gram telur ikan putih - cuci dengan limau nipis - toskan
  • 2 biji mangga muda - belah 2
  • 1 pelepah daun kari - lurutkan
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • 4 sudu besar serbuk kari ikan 888
  • 1 tangkai cili hijau - belah 2
  • 1 tangkai cili merah - belah 2
  • 1 cawan air
  • 3 cawan santan cair
  • 1/2 cawan santan pekat
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 1/2 cawan minyak
  • 1 biji limau nipis - ambil jusnya
Bahan hiris halus:
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 cm halia
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bahan hiris halus, serai, halba campur, daun kari dan biji sawi.
  3. Setelah bahan tumis layu dan terbit aroma, masukkan serbuk kari. Perlahankan api dapur.
  4. Untuk menghalang tumisan terlalu kering, masukkan satu cawan air. Masak sehingga terbit minyak.
  5. Kemudian tuangkan santan cair. Biarkan mendidih, dan seterusnya masukkan telur ikan.
  6. Setelah telur ikan masak, tuangkan pula santan pekat diikuti dengan mangga muda dan hirisan cili hijau dan merah.
  7. Perasakan dengan gula / garam / perasa pilihan.
  8. Biarkan masak seketika sehingga mangga muda kelihatan layu.
  9. Tuangkan jus limau nipis. 
  10. Kacau sekali dua dan kemudian padamkan api dapur.

Apabila nasi baru tanak bertemu Telur Ikan Masak Kari dengan Mangga Muda dalam pinggan, tak sabar-sabar hendak singsing lengan baju untuk makan! Bismillah. Pada mulanya kita sangka Firdaus tak mahu makan telur ikan. Rupanya budak kecil ini sampai empat kali tambah nasi! Bersudu-sudu kuah kari curah atas nasi dan dua ketul telur ikan dia makan.

Sesekali makan nasi dengan kuah kari yang agak cair memang sedap!



15 comments

  1. Uish unik ni.. boleh cuba nanti

    BalasPadam
  2. Masyaa Allah..
    telan ayaq lioq kita yang menatap ni..
    Terasa kemasaman mangga tu dalam mulut dan telusan telur ikan yang berlemak tu..sedapnya

    BalasPadam
  3. Waalaikumusalam, sedapnya kari telur ikan bermangga muda direnih hingga lembut, perah jus limau lagi, mengiurkan..

    BalasPadam
  4. Nasib baik tak nampak air liur meleleh kat tepi mulut ni tengok menu telur ikan Kak Amie ni!

    BalasPadam
  5. Salam lebaran Amie. dah lama tak singgah. sedap sgt telur ikan. suka. thanks for the tip. boleh cuba nnt.

    BalasPadam
  6. banyak juga tu kak telur ikan tu..👍👍

    BalasPadam
  7. Belum pernah cuba perah limau pada kari tapi kalau mee kari selalu nampak org perah limau dulu sebelum makan, mesti tambah enak rasanya, kan.

    BalasPadam
  8. Terlihat lezat ya mbak apalagi ada campuran mangga mudanya jadi seger juga. Apakah anak saya juga doyan ya, tapi nggak dikasih cabai apakah tetap enak...

    BalasPadam
  9. Apakah komen saya sudah masuk mbak? 😁

    BalasPadam
  10. Pasti segar rasanya...biasanya telur ikan saya olah jadi pepesan kalau di tempat saya...

    BalasPadam
  11. aduh sedap nya kak oi, sesuai sangat dengan rasa masam mangga muda tu

    BalasPadam
  12. Kalau saya pun memang bertambah-tambah nie.. sedapnya telur ikan..

    BalasPadam
  13. Sedap tu telur ikan. pasti menambah2 kalau makan lauk gini.

    BalasPadam
  14. sedapnya Telur Ikan Masak Kari dengan Mangga Muda tu. saya suka makan berkuah.. sedapp

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe