Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut

6:39 PTG

Bila berkumpul ramai-ramai anak beranak, dihidangkan apa jenis makanan pun semuanya mereka boleh terima, dan habis. Syukurlah anak-anak dan Encik Suami jenis yang tidak banyak songel, makan sahaja apa yang dimasak walaupun ada kalanya menu baru yang belum pernah mereka makan sebelumnya. Kalau kami ke mana-mana, mereka tidak kisah kalau mencuba makanan yang lain dari kebiasaan yang dihidang di rumah sendiri. Itulah seronoknya kalau jalan-jalan ke luar daerah bersama mereka.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
Kita cerita lauk makan tengahari yang kami makan bersama minggu lepas,  iaitu Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut. Pedasnya memang boleh tahan, sampai berpeluh-peluh dahi...ahaks! Pedas-pedas cili padi memang sangat sedap kalau sudah jumpa santan segar! Sengatannya cukup berbisa tapi selera makan asyik membisikkan, tambahlah lagi kuah dalam pinggan nasi... !!!!!

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
 Kata penjual labu, ini labu pulut. Comel jew rupanya. Jadi, belilah sebiji.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
Kami beli labu pulut ini sewaktu singgah di Kampung Paris, dalam perjalanan dari Sungai Kinabatangan menuju ke Lahad Datu.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
Inilah rupa isi labu pulut itu. Jom kita masak dengan ayam. Resepinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
1 kg ayam - bersihkan dan potong ikut saiz yang digemari
1/2 kg labu pulut - kupas kulit - potong dadu 2cm x 2cm
1 helai daun kunyit - hiris
2 batang serai - ketuk
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
200 ml santan pekat
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
40 biji cili padi kampung - campur warna hijau dan merah
3 cm kunyit hidup
1 cm halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
Cara memasak:
1. Masukkan santan cair, serai, bahan kisar dan ayam ke dalam periuk.
2. Masak di atas api sederhana.
3. Setelah ayam mulai empuk, masukkan asam gelugor dan juga labu pulut. Biarkan mendidih seketika.
4. Kemudian masukkan santan pekat, garam  / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Setelah ayam masak dan labu pulut menjadi empuk, taburkan hirisan daun kunyit.
6. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
 Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut dah siap!


4 comments

  1. Wak pun suka masakan ayam masak lemak cili api ni.

    BalasPadam
  2. labu pulut rasa macamne kak? rupa dia sama macam labu biasa tu tapi ke memang nama panggilan kat sana gitu...

    sedap betul nampaknya masak lemak cili api akak tu

    BalasPadam
  3. dah lama tak makan ayam masak lemak cili padi. Anak-anak tak gemar..tu tak rajin buat tu

    BalasPadam
  4. wahh rare ni kak. tak pernah masak ayam masak lemak campur labu. dua dua suka, boleh cuba ni nak rasa juga :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe