Jeruk Mangga Epal

9:11 PTG

Jumpa lagi.
Menyempatkan diri jenguk dapur maya sebelum beradu.
Sekadar cerita tentang mangga epal 7 kg di dapur.
Ada yang masak dan kebanyakannya dalam keadaan mengkal.
Sedapnya kalau dibuat jeruk!

 Kita suka sangat jeruk mangga epal, sebab mangga jenis ini tidaklah masam.

 Jom mulakan operasi mengupas buah mangga.

 Lebih kurang 5 kg mangga epal mengkal sudah dikupas.

 Kemudian hiris ikut saiz yang disukai.

Jika sukakan mangga jeruk yang rangup, bolehlah rendam dengan air kapur lebih kurang satu jam.

Kemudian bilas beberapa kali hingga bersih. Toskan. Amie gunakan asam boi, gula, hirisan cili padi dan juga serbuk asam untuk digaul bersama mangga epal.


Oleh kerana hari sudah jauh malam, jadi setelah digaul Amie masukkan ke dalam tiga buah bekas untuk disimpan di dalam peti sejuk. Jadi, kalau Fairuz ingin bawa ke sekolah, atau Encik Suami ingin bawa ke tempat kerja, boleh ambil satu bekas. Jeruk mangga ini memang sedap kalau dimakan beramai-ramai!
Rupanya Fairuz tak mahu bawa mangga jeruk yang Amie buat. Dia sudah sepakat dengan kawan-kawan untuk makan bersama. Esok paginya, bangun tidur terus ke dapur, dan terpandang kulit mangga epal di dalam tong sampah. Fairuz kupas sendiri lebihan mangga sebelum tidur, dan minta kawannya bawa kicap lada!
Balik sekolah, katanya kawan-kawan perempuan pula yang ikut makan!
Adeeehhhhh! Lucu juga bila kenangkan pelajar lelaki bawa mangga ke sekolah!


Untuk lebih sedap, boleh tambahkan kus limau kasturi dalam mangga jeruk!
(Gambar dari entri lama).

5 comments

  1. sedapnya..saya pun suka makan jeruk mangga..

    BalasPadam
  2. sedapnya kak oi, kecur liur menengoknya....
    dah lama tak buat... kalau buat makan dengan kawan opis memang syok...

    oh fairuz nak makan dengan colek ye dengan kawan di sekolah... memang lagi seronok

    BalasPadam
  3. Terus rasa meleleh air liur nih.

    BalasPadam
  4. Kat melaka mangga epal ni di buat pajeri semasa kenduri kahwin anak saudara. Orang yang makan pelek ingatkan kentang apasal ada biji. Tapi sedap. cubalah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe