Ketam Nipah Masak Lemak Cili Padi

8:56 PTG

Sewaktu kami jalan-jalan ke Sandakan dua minggu lepas, kami sempat singgah di pasar basah. Tidak banyak pilihan hasil laut berbanding dengan pasar ikan di Tawau. Namun begitu, kebanyakannya kelihatan segar-segar belaka, seperti di pasar ikan Kunak. Selain memborong ikan dan sotong segar, kami melihat-lihat juga ketam nipah. Ketam nipah atau ketam bakau kelihatan masih hidup. Walaupun kaki dan penyepitnya sudah diikat rapat ke badan, tetapi mata ketam yang sekejap tersembul keluar dan sekejap masuk ke dalam menunjukkan haiwan ini masih hidup.
Kami beli 3 kg ketam nipah, dan jumlahnya hanya 9 ekor sahaja. Mungkin saiznya yang agak besar, jadi timbangannya menjadi berat!

Ketam Nipah Masak Lemak Cili Padi
Ketika dalam perjalanan pulang ke LD, Encik Suami bercerita sewaktu zaman kanak-kanaknya dahulu. Katanya, kalau arwah ayahnya (FIL) ikut rombongan kebudayaan atau menziarahi keluarga mereka di Beluran, mesti ada oleh-oleh yang dibawa iaitu ketam nipah. Bukan sedikit tetapi berkotak-kotak! Katanya lagi, arwah ibunya (MIL) suka masak lemak putih. Nanti bolehlah masak lemak ketam seperti emak masak, kata Encik Suami.

Ketam Nipah Masak Lemak Cili Padi
Petang itu, sekembalinya dari Sandakan memang nak masak ketam, tapi hasrat itu terpaksa dibatalkan!
Kenapa?
Ketam masih hidup!
Takut nak bersihkan. 
Jadi, simpan dulu ketam dalam peti sejuk.
Keesokannya baru berani bersihkan kerana ketam sudah mati.
Sayangnya setelah ketam terhidang di atas meja, baru teringat Encik Suami teringin makan ketam nipah masak lemak putih, tanpa kunyit dan tanpa cili padi!

 Tali pengikat ketam sudah dibuang.

Sepit ketam nipah yang suah dipisahkan dari badan. Amie gunakan anak lesung untuk ketukl-ketuk sedikit penyepit ketam supaya mudah dipecahkan ketika makan nanti.

Ketam Nipah Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
3 kg ketam nipah - bersihkan - buang cengkerang - pisahkan sepit besar dari badan - ketuk  sepit supaya retak
1.8 liter santan dari 1/2 kg kelapa parut
3 biji tomato - belah 2
3 batang serai - diketuk
2 keping asam gelugor 
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
30 biji cili padi
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah 
4 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Satukan santan dan bahan kisar ke dalam periuk.
2. Masukkan ketam, serai, tomato dan asam gelugor.
3. Masak di atas api sederhana dan kacau selalu sehingga kuah mendidih.
4. Setelah ketam berubah warna, teruskan kacau kuah selama 3 minit lagi.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.

Ketam Nipah Masak Lemak Cili Padi
Seperti biasa, Fuad tak mahu sentuh langsung ketam! Jadi, meratahlah kami empat beranak bersama Encik Suami, Fairuz dan Firdaus. Banyak isi ketam di bahagian sepit, dan juga di dalam kakinya yang kecil itu. 

Ketam Nipah Masak Lemak Cili Padi
Teringat cerita arwah MIL dan FIL : Di Pulau Cocos, ketamnya besar-besar nak. (Panggilan 'nak' bermaksud 'anak' ketika bercerita dengan Amie). Ketam di sana  bisa panjat pokok kelapa! Bisa juga kupas sabut kelapa!
Benarkah?
Kalau ingin tahu, cuba tanya Pak Google!

4 comments

  1. Mahal harga ketam nipah ni sekarang.

    BalasPadam
  2. adoiyai amie sedapnya lama tak masak ketam :)

    BalasPadam
  3. Tak pernah makan ketam nipah. Tapi kalau ketam apapun sedap masak lemak cili api macam ni kan.Teringin pulak makan ketam nipah. tapi kat semenanjung ni macam jarang jumpa je. biasa nampak ketam biru tu.

    BalasPadam
  4. sedapnya ketam nipah, tp kulit dia lg keras dari ketam biasa kan..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe