Lidah Lembu Goreng Pedas dengan Terung Taiwan

3:54 PTG

Bila suhu sejuk, alangkah nikmatnya kalau dapat makan hidangan panas selain kuah sup! Jom kita masak Lidah Lembu Goreng Pedas dengan Terung Taiwan. Barulah berpeluh-peluh dahi... ahaks!


Selain rasa pedas cili padi kampung, Amie tambahkan Thai Sauce Maepranom untuk rasa lebih lazat. Amie juga gunakan belacan Papar untuk aroma lebih mengancam.... ahaks! Dan untuk memudahkan kerja memasak, Amie masak sekali harung dengan terung Taiwan!

Bahan-bahan:
400 gram lidah lembu yang sudah direbus hingga lembut - hiris nipis 
2 biji terung Taiwan - belah 2 dan hiris serong ikut saiz yang digemari
3 sudu besar Thai Sauce Maepranom
1 labu bawang besar - mayang kasar
2 cm halia - hiris halus
1 sudu kecil pati asam jawa
minyak
garam / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk :
30 biji cili padi kampung
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan


Cara memasak:
1. Goreng hirisan lidah lembu sebentar saja, jangan sampai garing. Angkat dan toskan.
2. Goreng terung Taiwan hingga masak. Angkat dan toskan. 
3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan terung Taiwan.
4. Goreng halia bersama bawang besar sehingga layu.
5. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
6. Seterusnya masukkan pati asam jawa,  Thai Sauce Maepranom, diikuti dengan lidah lembu dan terung Taiwan.
7. Gaul rata, dan perasakan dengan garam / perasa pilihan.
8. Biarkan seketika, dan kemudian padamkan api dapur.

Rasanya?
Memang mengancam selera!
Firdaus kata, makan sambalnya pun dah cukup sedap. 
Bayangkan sajalah, sambal belacam ditambah Thai Sauce Maepranom yang memang sedap itu! Cukup sempurna dengan rasa manis dan aroma bawang putih!


Kalau tak cukup pedas, boleh bubuh lagi cili padi kampung!

4 comments

  1. Nampak sedap! Lamanya tak makan lidah lembu!

    Nak tanya... Terung taiwan dan terung panjang tu sama ke?

    BalasPadam
  2. Cik TK,
    saya rasa berbeza, terung taiwan warna ungu gelap, isinya putih, lembut dan manis.

    BalasPadam
  3. rare hidangan akak amie. nampak sedap goreng pedas sambal macam tu. kalau fiza, makan terung je lah. tak makan lidah :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe