Kerabu Pucuk Paku dengan Kerang

6:49 PTG

Jom ratah Kerabu Pucuk Paku dengan Kerang!
Macam-macam gaya olahan kerabu, begitu dan begini mengikut resepi tradisi keluarga dan daerah masing-masing. Kali ini Amie cuba sediakan kerabu yang biasa kami makan di tempat kerja. Pernah juga kami sama-sama membuat kerabu pucuk paku bersama-sama sekiranya ditugaskan sebagai AJK Makanan semasa aktiviti kokurikulum atau perkemahan. Biasanya kami buat kerabu pucuk paku. 

Kerabu Pucuk Paku dengan Kerang ini Amie olah di dapur sendiri. Perencah dan kelapa parut digaul rata dan kemudian digoreng tanpa minyak dalam kuali. Amie pun ikut bubuh sedikit serbuk kunyit seperti kawan-kawan di sini buat untuk bagi warna kekuningan pada kerabu. Kadang-kadang mereka bubuh hirisan daun limau purut dan daun kencur. Jom kita lihat resepinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
15 batang pakis tanjung - ambil pucuknya dan batang yang muda - celur - toskan 
1 cawan isi kerang yang sudah direbus
2 cawan kelapa parut
2 sudu besar jus limau kasturi / limau nipis
1 labu bawang besar - mayang
3 batang serai - ambil bahagian warna putih - hiris halus
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
20 biji cili padi
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan

Cara:
1. Gaul kelapa parut bersama bahan tumbuk, serbuk kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
2. Goreng tanpa minyak di dalam kuali sehingga terbit aroma. Tidak perlu sangai sampai kering.
3. Kemudian masukkan isi kerang, hirisan bawang besar dan hirisan serai. Gaul rata dan padamkan api dapur.
4. Dalam sebuah bekas, masukkan pakis tanjung, bahan yang disangai, serta tuangkan jus limau kasturi / limau nipis.
5. Gaul rata dan hidangkan.

Sekian, cerita resepi campuran pelbagai suku kaum. Kami gotong-royong dalam suasana muhibah, mengambil kira cadangan penggunaan bahan yang ads  dan sebagainya. Jadi, tidak pasti milik kaum manakah yang empunya, kerana yang menghasilkannya adalah tangan-tangan kami: Bugis, Bajau, Sungai, Buton, Cocos, Kadazan, Melayu,  Jawa dan sebagainya yang bekerja di bawah satu bumbung! 


6 comments

  1. waduh lama dah dana tak buat kerabu gini kak oi, sedap kadang dana ratah je kerabu tanpa makan dengan nasi hehehhe

    BalasPadam
  2. Sedapnya Amie!
    Sebelum ni selalu makan kat satu kedai tu, sedap dia buat.
    Ni dah pindah, kena la buat sendiri. Bolehla guna resepi Amie :)

    BalasPadam
  3. Mesti sedap ni Amie... mau bertambah2 nasinya.

    BalasPadam
  4. sedapnya kak, ini kalau meratah saje pun sedap ;)

    BalasPadam
  5. Sedapnya kerabu kerang dengan pucuk paku letak kelapa parut. Ratah memang sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe