Ikan Layar Goreng Berlado

6:43 PTG

Jumpa lagi.
Jom sembang tentang ikan layar, ikan kegemaran MIL & FIL.
Sekarang sangat jarang ikan ini ada di pasaran. 
Dua minggu lepas, kami jumpa tiga peniaga ikan menjual ikan layar. 
Teringat Fuad yang suka makan ikan, apalagi kalau ikan layar jadi kami borong hampir 9 kilogram ikan layar, siap dipotong. Sampai dapur, hanya dibahagi-bahagikan di dalam bekas untuk disimpan dalam freezer. 
Biasanya ikan layar ini Amie masak ikut resepi MIL, iaitu masak dengan lada putih, halia, dan asam jawa. Oleh kerana anak-anak sangat suka ikan layar ini, jadi Amie pun beri peluang Fuad dan Fairuz masak ikut gaya arwah nenek mereka.
Terfikir pula untuk masak  guna resepi yang berbeza.

Ikan Layar Goreng Berlado
Minggu lepas, Amie masak Ikan Layar Goreng Berlado. Fuad dan Fairuz kata, kenapa Mommy bubuh lada sikit sanga? Tak puas kami makan. Oh! Mereka suka lada rupanya. Masakan ini tidaklah begitu pedas sebab Amie hanya gunakan cili hijau dan cili merah tanpa menggunakan cili padi. Amie tambahkan dua biji tomato. Untuk tambah aroma, Amie masukkan serai dan juga daun limau purut. Amie tidak gunakan asam keping atau asam jawa, sebaliknya Amie perahkan jus limau nipis di akhir masakan.

Ikan Layar Goreng Berlado
Jom kita lihat resepi Ikan Layar Goreng Berlado di bawah ini.
Bahan-bahan:
800 gram ikan layar - bersihkan dan cuci - toskan - perap dengan 1 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil kunyit
2 biji tomato - cincang
5 helai daun limau purut - buang urat belakang
2 batang serai - diketuk
2 papan isi petai
1 biji limau nipis - ambil jusnya
1 sudu besar gula melaka
garam /  perasa pilihan secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan kisar kasar:
5 biji cili merah
5 biji cili hijau
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 sudu kecil belacan

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan layar hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan layar di dalam kuali.
3. Goreng tomato sehingga hancur, dan kemudian masukkan serai dan  bahan kisar kasar serta gula melaka.
4. Tumis dengan api sederhana.Setelah terbit minyak, masukkan petai, daun limau purut dan ikan layar yang sudah digoreng tadi.
5. Taburkan garam / perasa pilihan secukupnya.
5. Gaul rata, dan tuangkan jus limau nipis.
6. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

Ikan Layar Goreng Berlado
Ikan Layar Goreng Berlado!
Bila anak-anak berebut sambal, Encik Suami kata : Baba dapat petai pun cukuplah... ahaks!

Hari ini masak lagi ikan goreng berlado tapi Amie gunakan ikan siakap. Celur kacang bendi dan goreng terung. Kiranya masak sekali harunglah sebab kacang bendi dan terung goreng boleh cecah dengan sambal!

3 comments

  1. Sedapnya Amie... nak tahu jugak kalau kat semenanjung ikan layar tu dipanggil ikan apa?

    BalasPadam
  2. Tak pernah tahu ikan layar. Makan pun memang tak pernah lah kan. Ikan masak goreng berlada sedap tambah petai.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe