Hidangan Malam Hari Terakhir Aidil Fitri 2020

8:40 PTG

Cerita yang telah lama berlalu... malam terakhir Aidil Fitri 2020.
Berkumpul sekeluarga di kampung Encik Suami.
Masing-masing kena bawa makanan.
Oleh kerana hari itu Amie menghadiri mesyuarat, jadi Amie fikir tak boleh masak yang berat. Kami putuskan untuk bawa pencuci mulut sahaja.

Tak terfikir nak sediakan pencuci mulut jenis apa. Dalam perjalanan pulang dari mesyuarat, terpandang jagung dan pisang bergantungan di gerai tepi jalan.

Beli sesikat pisang nipah. Entahlah..... sampai rumah nanti nak buat apa. Buat cekodok pisang pun agaknya.... ahaks!

Rembat juga jagung manis yang sudah siap buang kulit.
Sampai di rumah rasa sangat letih!
Selepas mandi dan solat Zohor, terus rebahkan diri hilangkan penat. Pukul 3 petang masuk dapur. Tiba-tiba nak buat mutabak kulit popia pulak! Cepat-cepat kupas 1.5 kg kentang dan masak dengan 800 gram daging ayam kisar. 

Minta tolong Fairuz untuk jaga murtabak atas dapur supaya tidak hangus. Cepat juga kerja masak murtabak inti popia ini. Boleh bubuh 6 keping dalam kuali ajaib. Boleh jenguk resepi murtabak kulit popia di sini: Mutabak Kulit Popia.
Di bawah ini gambar murtabak kulit popia yang Amie buat menggunakan inti daging.

Encik Suami pun ikut bantu di dapur. Hiris jagung manis dan hiris pisang. Akhirnya berkumpullah biji gandum, sagu biji, jagung dan pisang dalam periuk menjadi pengat!


 Dah selalu sangat kongsi bubur gandum, kali ini hanya kongsi gambar sajalah ye.

 Menjelang senja, siaplah 50 keping murtabak kulit popia. dan seperiuk pengat / bubur gandum aneka bahan.


 Kita potong dulu murtabak kulit popia.

 Fuad turut membantu menyediakan cocktail buah-buahan. 

 Selepas Maghrib, kami bertolak ke kampung membawa dua bekas murtabak kulit popia, satu bekas pengat biji gandum and the gang, dan dua bekas berisi cocktail buah-buahan.

 Seperti biasa, banyaklah makanan yang dihidangkan pada malam itu. Gambar di atas, hasil air tangan kakak ipar : Nasi kuning dengan 7 biji telur dan 7 ketul daging ayam. Barangkali simbolik untuk menyatakan jumlah adik-beradik seramai 7 orang.

 Masih ada lagi kuih raya.

 Antara hidangan pada malam itu.


 6 daripada 7 beradik. Kakak ipar, kakak yang sulung telah kembali ke pangkuan-Nya pada tahun lepas.

Bersama biras-biras kesayangan.
4 keturunan yang berbeza : Melayu /Jawa, Banjar, Cocos dan Bugis.
Moga ukhuwah berpanjangan.

3 comments

  1. bestnya kak... meriah betul siap dengna baju raya lagi...
    nasibla akak ramai pembantu semua kerja memasak beres banyak pulak tu jenis nya...

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah. Seronok bila dapat berkumpul adik beradik sambut raya kan. Cantik bekas makanan tu. kat mana beli.

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah dapat berkumpul dan seisi keluarga bantu membantu sediakan juadah. Meriah walaupun hujung hujung raya.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe