Ikan Bilis Goreng Pedas dengan Petai

3:40 PTG

Ikan Bilis Goreng Pedas dengan Petai ini merupakan menu jimat masa, nak cepat-cepat siap sebab perut dah lapar.... ahaks! Selepas tekan butang on di rice cooker, maka bermulalah kerja-kerja menyelongkar peti sejuk dan kabinet dapur, cari bahan yang boleh dimasak segera!
Sementara menunggu nasi tanak, mari kita sediakan bahan untuk lauk simple dimple ini.

Ikan Bilis Goreng Pedas dengan Petai
Bahan-bahan:
1 cawan ikan bilis - bilas - toskan - goreng garing - angkat dan toskan
minyak 
1 cawan isi petai
1 sudu kecil cuka
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
6 biji cili hijau
15 biji cili padi
1 labu bawang besar 
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia

Ikan Bilis Goreng Pedas dengan Petai
Cara memasak:
1. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan bilis dalam kuali.
2. Masukkan hirisan bawang besar, bawang merah dan bawang putih serta halia. Goreng hingga layu.
3. Kemudian masukkan hirisan cili hijau dan cili padi,  petai, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
4. Gaul rata. Setelah petai berubah warna, masukkan pula ikan bilis goreng.
5. Tuangkan cuka, dan gaul beberapa kali. Padamkan api dapur.

Ikan Bilis Goreng Pedas dengan Petai
Sebaik sahaja siap masak Ikan Bilis Goreng Pedas dengan Petai, nasi dalam rice cooker sudah tanak. Ambil beberapa biji telur, dan terus dadar. Lauk ringkas sudah terhidang. Nasi panas, Ikan Bilis Goreng Pedas dengan Petai, telur dadar, dan ulam selada romaine. Alhamdulillah.

4 comments

  1. Bertambah2 nasik ni
    Selamat menjamu selera.

    BalasPadam
  2. singgah sini kak amie.. kalao yang ni memang makan bertambah la nasiii.. sedapnya petaii

    BalasPadam
  3. Semalam baru buat, mmg makan lauk ini saja dengan nasi panas, tak pandang dah rendang ayam dan gulai kambing kat sebelah.

    BalasPadam
  4. Hidangan simple macam ni makan dengan nasi panas buat tambah selera makan. Lagi lagi ada petai tu ha..busuk bukan sebarang busuk. ramai penggemarnya

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe