ADSENSE

Rabu, 1 Julai 2020

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut

Bila berkumpul ramai-ramai anak beranak, dihidangkan apa jenis makanan pun semuanya mereka boleh terima, dan habis. Syukurlah anak-anak dan Encik Suami jenis yang tidak banyak songel, makan sahaja apa yang dimasak walaupun ada kalanya menu baru yang belum pernah mereka makan sebelumnya. Kalau kami ke mana-mana, mereka tidak kisah kalau mencuba makanan yang lain dari kebiasaan yang dihidang di rumah sendiri. Itulah seronoknya kalau jalan-jalan ke luar daerah bersama mereka.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
Kita cerita lauk makan tengahari yang kami makan bersama minggu lepas,  iaitu Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut. Pedasnya memang boleh tahan, sampai berpeluh-peluh dahi...ahaks! Pedas-pedas cili padi memang sangat sedap kalau sudah jumpa santan segar! Sengatannya cukup berbisa tapi selera makan asyik membisikkan, tambahlah lagi kuah dalam pinggan nasi... !!!!!

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
 Kata penjual labu, ini labu pulut. Comel jew rupanya. Jadi, belilah sebiji.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
Kami beli labu pulut ini sewaktu singgah di Kampung Paris, dalam perjalanan dari Sungai Kinabatangan menuju ke Lahad Datu.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
Inilah rupa isi labu pulut itu. Jom kita masak dengan ayam. Resepinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
1 kg ayam - bersihkan dan potong ikut saiz yang digemari
1/2 kg labu pulut - kupas kulit - potong dadu 2cm x 2cm
1 helai daun kunyit - hiris
2 batang serai - ketuk
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
200 ml santan pekat
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
40 biji cili padi kampung - campur warna hijau dan merah
3 cm kunyit hidup
1 cm halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
Cara memasak:
1. Masukkan santan cair, serai, bahan kisar dan ayam ke dalam periuk.
2. Masak di atas api sederhana.
3. Setelah ayam mulai empuk, masukkan asam gelugor dan juga labu pulut. Biarkan mendidih seketika.
4. Kemudian masukkan santan pekat, garam  / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Setelah ayam masak dan labu pulut menjadi empuk, taburkan hirisan daun kunyit.
6. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut
 Ayam Masak Lemak Cili Padi dengan Labu Pulut dah siap!


4 ulasan:

Warisan Petani berkata...

Wak pun suka masakan ayam masak lemak cili api ni.

norhidana berkata...

labu pulut rasa macamne kak? rupa dia sama macam labu biasa tu tapi ke memang nama panggilan kat sana gitu...

sedap betul nampaknya masak lemak cili api akak tu

Nadiah Sidek berkata...

dah lama tak makan ayam masak lemak cili padi. Anak-anak tak gemar..tu tak rajin buat tu

Azhafizah MN berkata...

wahh rare ni kak. tak pernah masak ayam masak lemak campur labu. dua dua suka, boleh cuba ni nak rasa juga :)