Tulang Rusa Masak Sup Tumis Darat

6:14 PTG

Hari ini berkesempatan masak sup tulang rusa.
Dalam bungkusan 1 kg tulang rusa, rupanya bercampur dengan tulang rusuk dan tulang gearbox! Wooo...ini sudah cukup bagus.... hehehehee! Rasanya dah lama tak menternak lemak!
Seperti biasa, Amie suka merenih sup tulang rusa dengan menggunakan dapur gas, api perlahan sahaja sehingga lembut terlerai isi dari tulang. 

Jom kita lihat resepinya yang biasa-biasa sahaja tetapi hasilnya bukan biasa-biasa ye...hiks!

Bahan-bahan:
1 kg tulang rusa
1 sudu besar serbuk rempah sup
2 liter air
2 biji kentang - kupas kulit - belah 4
1 batang lobak merah - kupas kulit potong 4 - belah 2
garam / gula / perasa pilihan
3 sudu besar minyak
hirisan daun sup secukupnya

Bahan tumis darat:
3 ulas bawang putih - hiris
5 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 cm halia - hiris
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih

Cara memasak:
1. Masukkan tulang rusa, air, dan serbuk rempah sup ke dalam periuk. Masak dengan api besar selama 10 minit sehingga mendidih, dan kemudian kecilkan api. Renih sehingga daging rusa empuk.
2. Masukkan kentang dan lobak merah, dan biarkan sehingga kentang empuk.
3. Kemudian masukkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
4. Sementara itu, panaskan minyak dan tumis semua bahan tumisan sehingga terbit bau dan bawang kelihatan kuning keemasan.
5. Tuangkan semua bahan tumis ke dalam periuk sup tulang rusa bersama hirisan daun sup.
6. Tutup periuk dan padamkan api dapur.
7. Biarkan sekurang-kurangnya 7 minit sebelum dihidangkan.

Bahan tumis dituang ke dalam periuk sup tulang rusa bersama daun sup. Tutup periuk supaya aroma bahan tumisan terbit.....huurrmmmm! Tak sabar nak buka, terasa lama benar menunggu beberapa minit berlalu.

Setelah 7 minit berlalu, tutup periuk pun dibuka dan aroma yang sungguh enak menerjah ke lubang hidung hihihiiii.... Marilah kita hidangkan.

Jika suka tambahkan cili padi ketuk dengan limau nipis. Walllaaaa.... kami hirup sup begitu saja tanpa nasi! Memang sedap sangat, daging rusa bercerai dari tulang...lembutnya! Berpeluh-peluh menghirup Tulang Rusa Masak Sup Tumis Darat di petang hari!

2 comments

  1. aduhai telan liur banyak2 tgk sup tu, ngn daun sup n bwg grg banyak2 tu...sedapnya hirup panas2

    BalasPadam
  2. Nurhidana,
    betul tu... bawang goreng dan daun sup pembangkit aroma...yummy!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe