Puff Pastry Inti Kari Ayam & Kentang

9:50 PTG

Jom nikmati secawan teh 'O' panas kurang manis dengan Puff Pastry Inti Kari Ayam & Kentang. Ada sesiapa nak ikut kami 'dating' di bawah sinar bulan Ramadhan yang kelam ditutup awan, dan tidak pula kelihatan walau sebutir bintang yang berkerlipan di langit malam! Alahai... tak puitis langsung gambaran alam kali ini iye....


Ada waktu-waktunya Firdaus 'keluarkan tingkah' atau 'jual tingkah'... istilah Melayu Cocos kalau tiba-tiba ada orang meragam! Akhir-akhir ini asyik minta ditimang-timang, minta dilayan segala gelak tawanya, dan pandai pula mengamuk kalau penat meniarap atau sesekali agak kepayahan untuk meniarapkan badannya. Kalau lambat sikit siapkan susunya, alamat meraunglah bujang kenit kami ini sampai bingit satu rumah! Tapi... semuanya sungguh menghiburkan!

Tidak kiralah, sama ada petang atau pagi Firdaus bertingkah, Mummynya tetap juga ambil kesempatan ke dapur. Bukan lagi gaya lipas kudung, tapi dah berkudung-kudung pulak jadinya!


Sekarang Firdaus sedang lena, jadi dapatlah Mummynya mengemas dapur dan hidangkan Puff Pastru Inti Kari Ayam & Kentang untuk rakan-rakan maya. Resepinya biasa saja, tapi Amie paparkan juga di sini. Manalah tahu satu hari nanti anak-anak kami yang pernah merasa air tangan Mummynya ini tiba-tiba teringin nak makan, jadi bolehlah buat sendiri mengikut resepi seperti di bawah ini.

Resepi : Puff Pastry Inti Kari Ayam & Kentang
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
10 keping puff pastry - jenama KAWAN (nyahbekukan - ikut arahan yang tertulis pada bungkusan)
1 biji telur - pukul ringan

Bahan inti:
1/2 cawan cincangan isi ayam
1/2 cawan kentang dipotong kecil / dadu
2 sudu makan serbuk kari daging
3 batang daun  / pokok ketumbar - hiris halus
1 ulas bawang putih - cincang
2 biji bawang merah - cincang
1 cawan air
sedikit minyak
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang merah hingga harum.
2. Masukkan serbuk kari daging, dn perlahankan api. Kacau sebati.
3. Masukkan cincangan isi ayam serta potongan kentang.
4. Masukkan air dan biarkan mendidih sehingga daging ayam dan kentang empuk.
5. Apabila masakan menjadi pekat, perasakan dengan garam / gula n/ perasa pilihan.
6. Masak seketika sehingga kuah hampir kering.
7. Tutup api dapur, dan masukkan kari ayam dan kentang ke dalam bekas. Ketepikan.
8. Ambil sekeping puff pastry dan potong menjadi dua. Terpulang untuk potong bentuk 3 segi atau 4 segi sama.
9. Kelar-kelar sedikit salah satu bahagian puff pastry yang dipotong. Ketepikan.
10. Ambil satu sudu makan atau secukupnya inti kari ayam & kentang dan bubuh dengan berhati-hati di atas kepingan puff pastry yang satu lagi.
11. Ambil kepingan puff pastry yang dikelar dan tutup  / cantum seluruh permukaan inti tadi.
12. Gunakan hujung garfu untuk menekan sekitar / keliling  / tepi puff pastry.
13. Sapukan telur di permukaan puff pastry.
14. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit awal pada suhu 180'C selama 20 minit.




1 comments

  1. Bila pastri tu kaler kuning, saya tak berkenan la diletak atas piring kuning. Kalu piring kaler biru ker... merah ker.. baru kontras, ye dak? heheheh gurau jer.

    Sebab jeles dok jauh tak dapat berjiran. Kalu idak, boleh tumpang minum petang sama sama. Hahaha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe