Puff Pastry Inti Kari Ayam & Kentang
9:50 PTG
Jom nikmati secawan teh 'O' panas kurang manis dengan Puff Pastry Inti Kari Ayam & Kentang. Ada sesiapa nak ikut kami 'dating' di bawah sinar bulan Ramadhan yang kelam ditutup awan, dan tidak pula kelihatan walau sebutir bintang yang berkerlipan di langit malam! Alahai... tak puitis langsung gambaran alam kali ini iye....
Ada waktu-waktunya Firdaus 'keluarkan tingkah' atau 'jual tingkah'... istilah Melayu Cocos kalau tiba-tiba ada orang meragam! Akhir-akhir ini asyik minta ditimang-timang, minta dilayan segala gelak tawanya, dan pandai pula mengamuk kalau penat meniarap atau sesekali agak kepayahan untuk meniarapkan badannya. Kalau lambat sikit siapkan susunya, alamat meraunglah bujang kenit kami ini sampai bingit satu rumah! Tapi... semuanya sungguh menghiburkan!
Tidak kiralah, sama ada petang atau pagi Firdaus bertingkah, Mummynya tetap juga ambil kesempatan ke dapur. Bukan lagi gaya lipas kudung, tapi dah berkudung-kudung pulak jadinya!
Sekarang Firdaus sedang lena, jadi dapatlah Mummynya mengemas dapur dan hidangkan Puff Pastru Inti Kari Ayam & Kentang untuk rakan-rakan maya. Resepinya biasa saja, tapi Amie paparkan juga di sini. Manalah tahu satu hari nanti anak-anak kami yang pernah merasa air tangan Mummynya ini tiba-tiba teringin nak makan, jadi bolehlah buat sendiri mengikut resepi seperti di bawah ini.
Resepi : Puff Pastry Inti Kari Ayam & Kentang
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
10 keping puff pastry - jenama KAWAN (nyahbekukan - ikut arahan yang tertulis pada bungkusan)
1 biji telur - pukul ringan
Bahan inti:
1/2 cawan cincangan isi ayam
1/2 cawan kentang dipotong kecil / dadu
2 sudu makan serbuk kari daging
3 batang daun / pokok ketumbar - hiris halus
1 ulas bawang putih - cincang
2 biji bawang merah - cincang
1 cawan air
sedikit minyak
garam / gula / perasa pilihan
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang merah hingga harum.
2. Masukkan serbuk kari daging, dn perlahankan api. Kacau sebati.
3. Masukkan cincangan isi ayam serta potongan kentang.
4. Masukkan air dan biarkan mendidih sehingga daging ayam dan kentang empuk.
5. Apabila masakan menjadi pekat, perasakan dengan garam / gula n/ perasa pilihan.
6. Masak seketika sehingga kuah hampir kering.
7. Tutup api dapur, dan masukkan kari ayam dan kentang ke dalam bekas. Ketepikan.
8. Ambil sekeping puff pastry dan potong menjadi dua. Terpulang untuk potong bentuk 3 segi atau 4 segi sama.
9. Kelar-kelar sedikit salah satu bahagian puff pastry yang dipotong. Ketepikan.
10. Ambil satu sudu makan atau secukupnya inti kari ayam & kentang dan bubuh dengan berhati-hati di atas kepingan puff pastry yang satu lagi.
11. Ambil kepingan puff pastry yang dikelar dan tutup / cantum seluruh permukaan inti tadi.
12. Gunakan hujung garfu untuk menekan sekitar / keliling / tepi puff pastry.
13. Sapukan telur di permukaan puff pastry.
14. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit awal pada suhu 180'C selama 20 minit.
1 comments
Bila pastri tu kaler kuning, saya tak berkenan la diletak atas piring kuning. Kalu piring kaler biru ker... merah ker.. baru kontras, ye dak? heheheh gurau jer.
BalasPadamSebab jeles dok jauh tak dapat berjiran. Kalu idak, boleh tumpang minum petang sama sama. Hahaha