Kek Lapis Cheese Durian .... jangka hayatnya sangat pendek sebab sedaaaaaappp!!!!

12:47 PTG

Akhirnya tertunai juga hasrat hati untuk melapis durian. Hasilnya memang sangat memuaskan hati. Bukan saja bau harum durian segar yang semerbak, tapi keseluruhan kek terasa begitu lembut sekali walaupun baru disejukkan beberapa jam. Kalau tak ingat habis waktu imsak, memang terus pulun tak hingat dunia!


Petang kelmarin Amie sempat siapkan Kek Lapis Masam Cheese Masam Manis tempahan Cikgu Anita Faizal Yee, dan rasanya memang tak sabar menunggu kek ini masak sebab di kepala sudah terbayang hasil kek lapis durian pula. Amie bakar berasingan sebab bimbang bau durian meresap sekali ke dalam Kek Lapis Cheese Masam Manis. Oleh kerana kemaruk nak makan isi duriannya, Amie bubuh lapisan durian 2 kali ganda dari lapisan hijau.
Mungkin ada resepi lain yang menggunakan durian sebagai isi kek lapis, tapi ini cara yang Amie gunakan untuk resepi sendiri. 

Resepi : Kek Lapis Cheese Durian
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
250 gram cream cheese - jenama Anchor
100 gram parutan Parmesan Cheese
450 gram mentega berkualiti tinggi -  jenama Anchor
100 gram gula halus
1 tin susu pekat manis - (berat 505 gram)
10 biji telur gred AA
1 sudu teh baking powder
250 gram tepung Hong Kong
50 gram Horlicks
150 gram isi durian segar - dihancurkan
setitik pewarna hijau epal 
setitik pewarna kuning lemon

Loyang berukuran 8 X 8 X 3, yang telah dialas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya.



Cara:
1. Pukul mentega hingga putih, dan kemudian masukkan gula serta baking powder. 
2. Setelah kelihatan sebati, masukkan cream cheese serta Parmesan cheese. Pukul lagi sehingga licin dan berkrim.
3. Masukkan telur satu persatu, dan pukul lagi sehingga  kembang dan pekat.
4. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebentar dengan kelajuan rendah.
5. Perlahankan pada kelajuan rendah, dan masukkan tepung Hong Kong.
6. Setelah adunan benar-benar rata dan sebati, bahagikan kepada 2 bahagian iaitu 1/3 dan 2/3 dan setitik pewarna hijau epal.
7. Campur rata serbuk horlick dalam satu bahagian adunan 1/3, dan adunan 2/3 lagi dicampur sebati dengan isi durian serta setitik pewarna kuning lemon.
8. Ambil 1 senduk adunan berwarna hijau epal dan ratakan di atas loyang kek. Bakar menggunakan api atas selama 10 minit.
9. Keluarkan loyang kek dan tekan dengan sterika kek.  Lakukan begini pada setiap lapisan kek supaya kek tidak menggelembung.
10.  Ambil 2 senduk adunan durian berwarna kuning lemon dan ratakan. Bakar lagi selama 10 minit.
11. Ulangi Langkah 8, 9 dan 10 dan seterusnya sehingga selesai.
12. Setelah selesai membakar lapisan terakhir, ubah api di bahagian bawah menggunakan suhu 100'C dan bakar lagi di antara 12-15 minit supaya masak keseluruhan kek.


Abaikan permukaan yang kurang rata disebabkan sabut durian yang tidak hancur... tapi memang sangat sedap! Minta maaf....  sekali lagi ulang suara... sangat sedap! Haaa... mana nak cari kek lapis begini sedap? Apalagi... silalah cuba buat sendiri. Resepi sudah Amie kongsikan di atas. Nak bagi jauhlah pulak kita ye.... hihihiii sebenarnya sudah hampir habis pun! Tinggal baunya saja.



Kek Lapis Cheese Masam Manis baru sebentar tadi diambil oleh ibu Cikgu Anita, dan terima kasih Cikgu Anita sebab berpuas hati dengan  tempahan Mango Casablanca yang telah diambil dua hari lepas.

8 comments

  1. K.amie...sy mau order...nmpk sgt sedap...rasa nya kirim melalui bas express g kk bole tu...:)

    BalasPadam
  2. ooo sayang Qaseeh... sebenarnya tak ada bekalan durian dah di Lahad Datu, ini pun dah 2 minggu punya simpan dalam freezer... kalau kek lapis lain boleh order.

    BalasPadam
  3. Msti sedap ni..bau durian tu..sbb sy hantu durian gak ni...

    BalasPadam
  4. salam kak amie... sedapnyerrrrrr... rajin betul akak melapis..

    BalasPadam
  5. mengancamnya tengok kak.....

    BalasPadam
  6. Ooohh kak amie. Begitu menggoda sekali tau. Huhuuu

    BalasPadam
  7. Aduyai, terliurnya ummi tengok,cepat2 survey dengan poslaju kos penghantaran Amie, nak order kek lapis juga ni, hehe..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe