Ayam Daun Limau Purut

7:55 PTG

Masakan Nyonya memang unik, menerbitkan aromanya yang tersendiri dan hidangan itu sendiri sebenarnya mampu bercerita tentang pelbagai budaya yang terangkum di dalamnya! Waduh! Sukar untuk menterjemahkan keenakan masakan ala nyonya sebenarnya! Adakalanya kita temuai begitu banyak capuran rempah, herba dan sebagainya dalam satu-satu resepi, tapi tidak mungkin seseorang akan mengatakan hasilnya kurang enak! 


Jom kita lihat resepi Ayam Daun Limau Purut yang Amie paparkan untuk petang ini.  Anda tidak memerlukan banyak bahan, cukup sekadar memetik beberapa helai daun limau purut (jika anda tanam sendiri - Amie tanam di sebelah pintu dapur! Kemudian carilah bahan-bahan lain dalam bakul bawang, ambil bawang merah dan bawang putih.  Tambah sedikit lagi dengan beberapa biji cili kering, cili merah dan juga cili padi. Sudah seharusnya di dapur ada tersimpan halia, kunyit , lengkuas dan juga serai. Jika ada garam kasar dan gula batu, itu sudah cukup bagus untuk menjadikan masakan ini lebih sempurna.




Resepi : Ayam Daun Limau Purut
Sumber : Sentuhan Nyonya oleh Mavin Yong

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 16
7 helai daun limau purut - disiat-siat 
500 ml pati santan
1 sudu besar asam jawa - diramas dengan 250 ml air dan tapis airnya
minyak

Bahan kisar:
6 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
2.5 cm kunyit
3 cm lengkuas
2 batang serai
10 biji cili kering
3 tangkai cili padi
4 tangkai cili merah
garam kasar
1 sudu teh gula batu - hancurkan

Cara:
1. Panaskan minyak masak, dan tumis semua bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan ayam, daun limau purut dan pati santan. Kacau berterusan di atas api sederhana sehingga naik minyak.
3. Masukkan air asam jawa dan biar merenih hingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
4. Hidangkan semasa panas bersama nasi putih.

5 comments

  1. sedap ni...aroma daun limau purut tu menyemarakkan selera...harus cuba nanti ni...

    BalasPadam
  2. K.Amie....sedapnya.....
    kalau cmni gaya bleh kena ngn selera adda gk nih..

    BalasPadam
  3. mak ku sukak masak opo2 lauk dilebok nei godong limau purut..aku pun nuruni coronei jugak...iki resepi asli teko nyonya yo..keno nggawe kapan2..

    BalasPadam
  4. Sedappp dan semestinya harum bau daun limau purut tu kan..simpn resepi dulu kak...nnti blh buat.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe