Kangkung Goreng Sotong & Lawar Jantung Cacamerba

2:35 PTG

Selamat petang rakan-rakan pengunjung yang budiman. Tentu masing-masing sudah mengisi perut dengan pelbagai hidangan yang lazat di hari minggu ini. Amie masak Kangkung Goreng Sotong dan Lawar Cacamerba.  Entah kenapa, silapnya ialah Amie terlebih bubuh sotong, dan mungkin lebih sesuai bertukar menjadi Sotong Goreng Dengan Kangkung! Kangkungnya terselit pula di celah-celah sotong!


Resepi: Kangkung Goreng Sotong
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 ikat kangkung - bersihkan dan bilas - toskan
15 ekor sotong kecil - bersihkan dan potong ikut suka
1 sudu serbuk pati ikan bilis
minyak

Bahan kisar:
7 biji cili kering
1.5cm belacan
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan sotong dan gaul sebati.
3. Masukkan sayur kangkung. 
4. Masukkan serbuk pati ikan bilis. Gaul rata sehingga daun kangkung layu.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Kisahnya tentang Lawar Jantung Cacamerba ini ialah untuk menghabiskan stok sayuran mingguan. Sebenarnya Amie ingin buat lawar jantung pisang (memandangkan jantung pisang yang Encik Suami bawa pulang sudah 5 hari lamanya duduk di sudut dapur), tetapi bila mata terpandang buah tomato dan timun yang mula layu di peti sejuk (entah berapa lama pula usianya), terfikirlah pula untuk mencampurkannya. Resepi asalnya bolehlah lihat DI SINI. Oleh kerana hidangan lawar boleh dipelbagaikan selain terung, jadi Amie campurkan bahan-bahan yang dicadangkan termasuk timun.


Terhasillah Lawar Jantung Cacamerba dari gabungan jantung pisang, hirisan timun dan juga tomato. Sebenarnya yang membuatkan lawar ini sedap ialah kuahnya yang disediakan menggunakan pati santan serta bahan-bahan lain termasuk udang kering dan cili padi. Untuk Lawar Jantung Cacamerba ini Amie tidak gunakan lada kering. Untuk tatapan bersama, di bawah ini sekali lagi Amie salin resepi Lawar Terung yang Amie ubahsuai menjadi Lawar Jantung Cacamerba yang amat sesuai dijadikan hidangan untuk makan tengahari bersama keluarga.

Resepi : Lawar Terung
Sumber :  Buku Masakan Chef Terkemuka Ismail Ahmad, Kuisin Masakan Melayu

Bahan-bahan:
2 batang terung panjang - Amie gunakan terung taiwan
1 labu bawang besar - hiris
5 tangkai cili padi - hiris - Amie gunakan cili merah & hijau
250ml pati santan - Amie perah menggunakan air masak
1/2 sudu teh air limau kasturi
garam secukup rasa - Amie bubuh sedikit gula

Bahan kisar halus:
3 tangkai cili merah - Amie gunakan cili padi
3 tangkai cili kering - Amie tidak bubuh
3 sudu udang kering - rendam dan toskan

Cara:
1. Panggang terung di atas bara api sehingga masak - Amie panggang atas kuali.
2. Kupas kulit terung, potong isinya dan biarkan sejuk.
3. 1 sudu teh lada hitam.
4. Bubuh bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk. Tambah hirisan bawang besar dan cili padi, pati santan, air limau kasturi serta garam dan gula. Kacau rata-rata. 
5. Masukkan isi terung dan kacau hingga sebati. Hidangkan dengan segera.

Catatan Chef:
Terung boleh digantikan dengan:
1. Jantung pisang yang sudah dicelur sehingga lembut, atau
2. Daging yang direbus dan dihiris nipis-nipis serta dipanggang di bawah gril di dalam ketuhar pada suhu 160 darjah C selama 10 minit, atau
3. Buah mangga bacang muda yang dikupas dan dimayang halus-halus, atau
4. Timun yang dihiris-hiris.

19 comments

  1. salam Mie,meriahnya sotong tu besar lagi kalau akak rasa nak meratah je sotong tu dgn lawar tu takyah makan nasi lah hehe

    BalasPadam
  2. Kak Noor,
    memang Amie ratah-ratah aje kak, habiskan stok sayur...

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. adoyaiiii wat terliur je singgah sini, arini yatie tak masak coz jln2 cari makan..he3..tapi mlm kena masak gak coz Hamka cerewet nak mama dia masak gak..sedap tul tngk sotong masak mcm ni, terung kegemaranku...leh cuba lenkali ni..tq..

    BalasPadam
  5. terliur nye tgk sutun tu posing...yummy!~ sedap meratah je ni kak..hehe

    BalasPadam
  6. salam kak amie, sedapnya sotong tu

    oh first time dgn menu lawar jantung ni

    BalasPadam
  7. Mmg terliur lagi la tengok sotong tu posing seksi mcm tu mmg tergoda...mahu sepinggan habis ka lau saya makan tu amie...

    BalasPadam
  8. aduh Kak Amie...sedapnye lauk sotong tu...pasti kena cuba ni...mmg suka sgt mkn sotong...tliur kak dibuatnye...nsib baik kita bjauhan...kalau dekat...QH dh ketuk dh pintu dapur akak...nk tumpang makan...hehehe

    BalasPadam
  9. salam kak amie..
    nape lah sedap sgt nie..yg sotong tue mcm nk kuti satu2 jew:)

    BalasPadam
  10. sedapnya lawarrrr..nakkkkk..hehhehe

    BalasPadam
  11. kreatif betul kak amie ni. siap boleh campur kangkung dengan sotong. dah lama betul nani tak makan sotong ni.

    BalasPadam
  12. Kak Amie..kangkung sotong tu menyelerekan sungguh..waaa mieza suka! sedap ni makan denga nasi putih panas2..tak der kuah dan lauk lain pun tak per...

    BalasPadam
  13. rajinnyer akak macam mcm2
    x biasa buat buatkangkung mix ngan sotong gituew...boley try la nanti :))

    BalasPadam
  14. Lauk tu dah merangkap dgan sayur, ..jimat masa n tenagakan...selera nengok keruing2 sotong dlm mangkuknye tu..

    BalasPadam
  15. sedapnya masakan k.amie ni..terliur:)

    BalasPadam
  16. Salam Kak Amie...moga sihat2 hendaknya...sedap sungguh lah set lauk tu..kena nasi panas..hu hu mantap..

    BalasPadam
  17. Kak Zai suka tengok lawar tu,mesti sedap dimakan tanpa nasi kan.

    BalasPadam
  18. salam amie,lauk pauk begini kalau makan, seronok makan di tepi bendang/sawah..kena pulak dgn angin yang sepoi2 bahasa dan minum dgn kopi o kaw panas...perghhhhh...sodapnyaaaa..:)

    BalasPadam
  19. Ummi balik kampung baru ni, tak dapatlah singgah dapur Amie macam biasa. Singgah je terus berselera nampak lawar jantung tu, pergh!!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe