Ikan Kembung Kukus Asam Cencalok

6:06 PTG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung. Nampaknya tidak bolehlah Amie berlama-lamaan di hadapan skrin, sebab dari kelmarin rasa kurang sedap badan. Selera makan pun hilang tapi selepas gagahkan diri masak Ikan Kembung Kukus Asam Cencalok, tiba-tiba teringin pula menikmatinya dengan sepenuh jiwa dan raga! Terima kasih Sri Idayu atas perkongsian resepi yang berjaya membuka selera orang yang hendak separuh demam seperti Amie sekarang ini he he hehh... Kata Sri Idayu, resepi ini daripada ibunya, dan alhamdulillah memang Amie buat pun menjadi!


Kepada sesiapa yang berminat bolehlah datang ke dapur Sri Idayu di ROSRI KITCHEN. Kak Amie salin semula resepi Ikan Kukus asam Cencalok untuk tatapan teman-teman kita ye Sri Idayu sayang!

Resepi : Ikan Kukus Asam Cencalok
Sumber: Rosri Kitchen


Bahan-bahan:
10 ekor ikan temenung / kembung / siakap - Amie gunakan 3 ekor ikan kembung
1 1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sdb cencaluk - nak letak lebih pun boleh
garam
serbuk perasa secukupnya

Bahan Kisar:
1 biji cili hidup - Amie gunakan 2 biji
3 biji cili padi - Amie gunakan 7 biji
3 ulas bawang merah

Bahan Hias:
daun bawang
cili hidup

Cara:
1.Panaskan kukusan.
2.Bersihkan ikan dan toskan. 
2.Satukan jus limau, bahan kisar, garam dan serbuk perasa secukupnya. Gaul sebati dan perap bersama ikan selama 10 - 15 minit.
4.Susun ikan dalam bekas. Tuang bahan perap tadi atas ikan, dan letakkan cencaluk di atasnya. Kukus hingga masak.
5.Taburkan daun bawang dan cili hidup yang dihiris nipis sebelum menghidang.


Sesekali makan lauk begini memang sedap! Sungguh membuka selera... dan harap kepala tak berat lagi! Di bawah ini pula sayur yang Amie sempat sajikan. Sebenarnya hanya Amie berdua dengan si bongsu di rumah. Encik Suami masih dengan urusan kerjanya, manakala si sulung mengikuti aktiviti Persatuan St. John Ambulance di sekolah. Bujang tengah pula Amie hantar ke sekolah tengahari tadi untuk perkhemahan pengakap di sekolahnya selama 3 hari. Jadi, hidangan yang disediakan merangkap hidangan tengahari dan malam!


Sayur campur yang menjadi pilihan Amie untuk keluarga. Amie tambahkan sotong dan bebeola daging sebagai perencahnya, manakala sayuran lain termasuklah kacang manis, anak jagung, cendawan shiitake dan juga egg taufu.

9 comments

  1. Assalamualaikum Amie,
    terliur je tngk ikan kukus ni, menyelerakan sungguh, wat perut ni berkeronconglah...he3..

    BalasPadam
  2. assalam
    kak Amie memang sedap ni makan dgn nasi putih x yah lauk lain pun ok dah

    BalasPadam
  3. makanan sihat ni Amie besttt dpt lawan dengan sambal dan ulam akak tenghari tadi heee

    BalasPadam
  4. sedapnya nampak ikan kukus tu.. baik untuk kesihatan

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. sedapnya ikan kembung kukus tu...
    Teringin nak buat tapi cencaluk pulak tak de kat umah....

    BalasPadam
  7. Salam Kak Amie hadoii kecurnya.. sedapnya... makan dengan nasi panas2 terangkat!

    BalasPadam
  8. Pergh!!,sedapnya Amie.. nasi tambah satu,hikhik!!!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe