Ikan Belawis @ Belais Goreng, Labu Manis Masak Lemak & Sambal Belacan

6:19 PTG

Selamat petang pengunjung dapur kecil Amie yang dihargai. Hari ini Amie hidangkan lauk-pauk kampung yang ringkas dan mudah tetapi menyelerakan! Hidangan ini merangkap hidangan tengahari dan malam sebab Amie masak sebelah petang, dan sementara menunggu Encik Suami pulang dari kerja untuk makan bersama, Amie ambil kesempatan ini untuk merakamkannya dalam dapur maya ini. Amie goreng 2 ekor ikan belais @ belawis, masak lemak labu manis campur dengan sayur remayung dan udang kering dan melengkapkannya dengan sambal belacan! Kepada sesiapa yang tidak biasa mendengar sayur remayung bolehlah klik DI SINI.


Ketika ini kami baru sahaja selesai makan malam dan jam telah menunjukkan angka 6 petang. Sebentar lagi akan masuk waktu Maghrib. Setelah selesai makan, Encik Suami bersuara.... rupanya banyak lagi sayur labu dalam periuk! Ingatkan dah habis! Kenapa? Sedap sangat! Kalau tahu tadi, minta tambah..... oooohooo cik abang sayang! Amie pun sangka sayur labu manis tadi terlalu banyak, dan anak-anak tidak makan sayur seperti kebiasaannya, tetapi semuanya  menyenduk hingga ke titisan kuah yang terakhir. Lupalah pula ada lebihan sayur dalam periuk!


Ikan belais digoreng seperti biasa, lumurkan dengan garam dan kunyit dan goreng hingga masak. Mungkin ramai yang tidak pernah makan ikan ini sebab sebelum ini pun sewaktu Amie paparkan dalam blog, ramai yang tertanya-tanya apakah nama lain ikan ini di semenanjung. Memang ikan ini Amie tidak jumpa kalau balik ke Selangor. Siripnya keras dan tajam! Itu sebab nampak hodoh saja apabila siap digoreng kerana Amie sekadar patahkan siripnya dengan gunting sahaja. @ ekor ikan belais yang Amie goreng ini seberat 900 gram. Sambal belacan pula, sama seperti sambal belacan yang lain, hanya tumbuk cili padi bersama belacan, bawang putih dan bawang merah goreng. Bubuh sedikit garam dan gula serta perahkan air limau kasturi. Amie kongsikan resepi Labu Manis Masak Lemak. Oleh kerana Amie sediakan Sambal Belacan, jadi Amie hanya bubuh hirisan cili merah sahaja dalam sayur labu manis ini.


Resepi: Labu Manis Masak Lemak
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
300 gram labu manis - buang kulit dan potong ikut suka
1 mangkuk kecil daun remayung
1/2 biji kelapa parut - ambil 400ml pati santan
1/2 cawan udang kering - rendam dan tumbuk kasar
2 biji bawang putih - tumbuk kasar
3 biji bawang merah - tumbuk kasar
1 batang serai - dititik
1 biji cili merah - hiris
1 sudu teh serbuk kunyit
garam / perasa pilihan

Cara:
1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama hirisan cili merah, bawang putih, bawang merah dan udang kering tumbuk, serbuk kunyit serta serai.
2. Letakkan periuk di atas api sederhana panas dan masukkan labu manis.
3. Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah santan sehingga labu manis lembut.
4. Masukkan sayur remyung, garam dan perasa pilihan.
5. Apabila sayur remayung berubah warna, matikan api dapur.
6. Sedia untuk dihidangkan.

13 comments

  1. Ya Allah...betul2 mengoda...saya sgt2 suka masakan kampung..labu manis masak lemak...bestttt..

    BalasPadam
  2. Kamsiah,
    sekali-sekala masak kampung memang sedap tau Kamsiah....

    BalasPadam
  3. Kak amie.. melly lapar nih belum makan malam, tuh sisa sayur labu kuning nya antar ke sini aja.. hehe
    sedap nih kak lauk nya.. nyam..nyam

    BalasPadam
  4. pergghhh ! kak...
    kecur air liur dibuatnya !

    BalasPadam
  5. Salam Kak Amie cayangg ini resipi ganas nih!!! hancur luluh hati melihat sebab tak dapat merasa air tangan Kak Amie.. wahh terbaik ni kak amie cayangg walaupun ikan dan sayur tu tak pernah ku jumpa..:)) nanti nak google..:))

    BalasPadam
  6. salam Mie,mesti dah habis dah ni kan maklum menu kampong lebih laris dari menu bandar kan hanya mampu akak kata CEDAPPPPP...

    BalasPadam
  7. assalam
    sedapnya kak , sayur labu buat terasa makin lapo he he

    BalasPadam
  8. salam kak amie

    sedap2 belaka menu tu, terliur tgk hehe

    BalasPadam
  9. asslm kak amie..sedapnya kalau kena dgn nasi panas2.memang boleh bertambah2 ni

    BalasPadam
  10. Melly cayangggg...
    nanti kak Amie hantar semangkuk sayur labu manis ye... tunggu depan pintu aje...

    Asyifa Mustaffa,
    jom makan sama....

    Shahriah cayangggg...
    ganas tak ganas, memang berselera makan he he hehh

    BalasPadam
  11. Kak Noor,
    sesekali masak menu kampung memang laris kak...walaupun hanya ikan goreng saja dengan sayur lemak!

    Mama Sara Nur,
    harum je aroma lemak labu tu ...

    Tina Othman,
    jom makan sama Tina...

    Pen Biru,
    memang sedap ni makan dengan nasi panas!

    BalasPadam
  12. Fullamak!sedapnyer Kak Amie...
    gandingan yg mantop....tp kan,daun remayung tu daun ape yer kak?....x pernah dengar lg namanya setakat ini...masuk2 sini baru terlihat perkataan tu....

    BalasPadam
  13. byk idea nak masak bila dtg blog kak amie ni. hihi.. tq kak.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe