Sotong Masak Kicap

10:29 PTG

Jom makan Sotong Masak Kicap. Hidangan ini amat mudah disediakan dan sedap dimakan semasa panas. Paling sedap tentulah kuahnya dengan kentang yang menjadi bahan sampingannya. Sotongnya? He he hehhh.... kalau Amie buat sotong goreng salut tepung, memang tinggal piringnya saja. Kalau masak begini, Amie dengan Encik Suamilah yang perlu meratahnya hingga ke ekor yang terakhir!


Resepi : Sotong Masak Kicap
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan:
600 gram sotong - bersihkan (Amie tidak potong) - ambil beberapa kantung dakwat sotong
3 biji kentang - potong wedges (goreng hingga masak)
3 biji bawah putih - tumbuk
4 biji bawang merah - tumbuk
1 labu bawang besar - mayang
2cm halia - hiris
3 biji cili hijau - hiris
5 biji cili padi
1 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
1/2 sudu lada putih - tumbuk
1/2 sudu teh pati asam jawa
1/2 sudu tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi.
2. Masukkan sotong bersama dakwatnya dan gaul sebentar.
3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, lada putih, dan asam jawa. Kacau sebati.
4. Masukkan kentang goreng, cili hijau, cili padi, bawang besar dan serbuk pati ikan bilis. Gaul lagi.
5. Untuk memekatkan kuahnya, masukkan air bancuhan tepung jagung.
6. Tutup api, dan angkat untuk dihidangkan.

15 comments

  1. salam kak Amie...slmt hr guru utk kak amie..smg terus bersemangat mendidik anak bangsa..
    msk sotong camni mengingatkan masakan mak masa kecik dulu..terasa2 kesedapannya!

    BalasPadam
  2. Assalam kak amie,adoyaiii sedapnyer sotong msk kcp tuh,nmpk kuahnya pekat bersalut ajer kat sotong..owh ank2 akak xsuka wat msk kicap ke..Sy xprnh g msk ltk dakwat sotong,selalu cci bersih jer..

    BalasPadam
  3. Singgah jenguk Amie jap sebelum tido.,chef kesayanagn ummi masak sotong ye malam ni, oklah ummi duduk bersimpuh ni,nak menjamu selera kat dapur Amie..

    BalasPadam
  4. Tang berkicap memang peberet sy...mkn bertambah-tambah kak tp huhuhu sy x mkn sotong jadinya sy amik kuah kicap dgn bwg jelah hihihihi

    BalasPadam
  5. KAk Amie..sedapnya sotong..besar2..puas hati makan ;)

    BalasPadam
  6. sedapnya
    kalu sotong tu ada telur lagi sedap

    BalasPadam
  7. S Amie..xpernah masak sotong resepi camni..leh gak mencubanya..
    Biasa atie buat sambal,goreng & kari jer..:D

    BalasPadam
  8. Assalam kak Amie cyng, sedapnya sotong..kalau saya dapat ni memang meratah gitu jer la..hehe

    BalasPadam
  9. salam kak amie.. tun pun akan ratah kentang dia tu.hihi.. tun ngada2 sket, kalau sotong celup tepung atau wat sambal tu makan la. kalau masakan lain slow sket.

    BalasPadam
  10. salam kak amie cygku..
    aduuusss rasa nak tumpang makan jer kt sini..tgok dia punya sotong tue pekat...likatt..disaluti rempah..waalllaaaaa...terguda2..:)

    BalasPadam
  11. tengok kuah sotong tu dah tau sedap dah..hhehehe...

    besarnya kepah tu kak...memang giant betul..hehehe..saya tak suka kepah ni dulu2...tapi sekarang ni teringin lak nak makan..huhuhu

    BalasPadam
  12. salam Mie,wah sotong ni dah nampak cam udang lah beso gedabak tu anak kak Noor suka sotong cengini hitam itu menawan kan,,

    BalasPadam
  13. Salam kak Amie....sedapnya sotong nie..ada telur x?
    kalau ada telur lagi menawan kan kak..he..he..

    BalasPadam
  14. dah lama tk makan sotong terliur la pulak... kalau ada telur pasti lg sedap yum yum!

    BalasPadam
  15. As'salam Amie

    rindu ct tak hehehe. maaf ya lama tak datang blog Amie bukan sengaja tap ada sebabnya.

    Pekatnya kuah sotong masak hitam tu Amie, berselera pulak tengok :)

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe