Mee Goreng Meriah

11:54 PG

Jom makan Mee Goreng Meriah. Apanya yang meriah? Saja suka-suka untuk meriahkan sarapan pagi Amie bersama anak-anak. Biasanya sebelum keluar ke tempat kerja, Encik Suami beli saja sarapan pagi utuk kami, tapi Amie tidak mahu perkara sebegini berterusan. Walaupun menyenangkan Amie di rumah, tetapi lama kelamaan rasa malas menyediakan sarapan pagi akan berterusan. He he heh... tunjuk rajinlah hari ini! Tak tahulah pula esok....



Resepi : Mee Goreng Meriah
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 paket mee udang - celur hingga lembut, bilas dan toskan
3 biji bawang putih - tumbuk
4 biji bawang merah - tumbuk
2 biji cili merah - hiris
3 tangkai sayur sawi - potong ikut citarasa - asingkan batang dengan daun
1/2 cawan udang kering - rendam hingga kembang dan tumbuk kasar
3 sudu kicap pekat manis
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
kepingan ayam rebus
kepingan cendawan shiitake rebus / celur
telur goreng mata kerbau
limau kasturi
daun bawang
garam / perasa pilihan
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Goreng bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
2. Masukkan udang kering dan gaul sebati.
3. Masukkan batang sawi dan hirisan cili merah biarkan seketika.
4. Masukkan mee udang,  daun sawi, sos kicap, sos cili dan sos tomato. Gaul rata dan jika terlalu kering, masukkan sedikit air rebusan ayam.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama hirisan daging ayam rebus, hirisan cendawan shiitake celur, telur mata kerbau, sup ayam dan juga sambal serta hirisan limau kasturi.



Bagi Amie, yang menghidupkan Mee Goreng Meriah ini sudah tentulah sambalnya! Mudah sahaja cara penyediaannya seperti di bawah ini:

Sambal Mee Goreng Meriah
Bahan-bahan:
10 biji cili padi
3 biji bawang putih
1/2 sudu teh garam
1 sudu  gula - ikut citarasa
5 biji limau kasturi - ambil jusnya

Cara:
1. Satukan cili padi, bawang putih dan garam ke dalam lesung. Tumbuk hingga lumat.
2. Masukkan gula dan tumbuk hingga sebati.
3. Tuangkan jus limau kasturi.
4. Sedia untuk dihidangkan.




Hidangan sarapan kami ini merangkap makan tengahari sebab dengan adanya lauk-pauknya itu sudah masuk kategori makanan berat! Alhamdulillah... rezeki Allah.

10 comments

  1. Salam Amie.Apa kabar?lama xsinggah disini.Wah!mmg meriah pg ni atie nampak...mcm2 'hiasan' kat mee goreng tu..pasti kenyang sampai tghari :D

    BalasPadam
  2. meriahnya amie
    jadi lapar..sungguh lapar

    BalasPadam
  3. memang meriah, sedapnyee, rasenya kat batu pahat xdew jual mcm ni, hehe

    BalasPadam
  4. sangat meriah Mie macam2 ada lah macam astro lah pulak ni order satu mee meriah ni Mie heee

    BalasPadam
  5. Azatie,
    khabar baik sayang... memang lama rasanya tak sembang dengan Atie, ni mee goreng ni panjang umurnya sampai ke petang pulak...he he ehh

    Kasih,
    memang meriah... kenyang!

    Farahin Izzati,
    memanglah tak de dik sebab buat sendiri he he heh

    Kak Noor,
    ha ha hahh macam2 ada ye kak Noor.. suka2

    BalasPadam
  6. Wuih..Kak amie, koq ngga panggil melly makan mie goreng meriah nya, memang kalo pake sambal pasti nya makin meriah dan sedap yah kak..slurrp

    BalasPadam
  7. lagi nak meriah...ajak lah ucu basuh pingan, mangkuk tu sekali...hihiii...

    BalasPadam
  8. Kak Amie cag,nih mmg betoi2 meriah nih,mewah sungguh..nmpk sedap lak tuh..Dpt sepinggan mmg kenyang tersandar..

    BalasPadam
  9. Memang semeriah namanya. Kita tengah sibuk tak sempat nak berexperiment kat dapur.

    BalasPadam
  10. Salam kak amie.. wah.. mmg meriah betul set mee goreng akak.. tun xpenah mkn mee goreng ada sup.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe