Kentang Wedges

9:54 PG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang budiman. Pagi ini Amie bertukar mata coklat perang ke mata biru hijau untuk seketika. Kentang Wedges yang Amie hidangkan pagi ini merupaka menu kegemaran anak-anak. Amie percaya ramai anak-anak sukakan menu begini, termasuk kita sekalilah ye....  Jika berminat bolehlah klik ke SINI untuk resepi Kentang Wedges sebelum ini. Resepi sebelum ini Amie gunakan tepung serba guna tetapi untuk hidangan kali ini Amie gunakan campuran tepung gandum dan tepung jagung, oregano leaves, hirisan daun ketumbar dan juga lada putih.


Resepi: Kentang Wedges
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
8 biji kentang - kupas dan potong wedges
4 sudu tepung jagung
4 sudu tepung gandung
1 sudu oregano leaves
3 tangkai daun ketumbar - hiris halus
1/2 sudu lada putih - tumbuk
1 sudu serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh serbuk ENO
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 cawan air
minyak

Cara:
1. Rebus kentang setengah masak. Angkat dan toskan.
2. Campurkan tepung gandum, tepung jagung, oregano leaves, daun ketumbar, lada putih, serbuk ENO, dan serbuk kunyit dan serbuk pati ikan bilis.
3. Adun bersama air mengikut kepekatan yang diingini.
4. Celupkan kentang rebus ke dalam adunan dan goreng sehingga kuning keemasan.
5. Sedia untuk dihidangkan bersama pencicah pilihan.



Jemput minum bersama Amie's Little Kitchen. Salam sayang dan ceria selalu! Selamat berhujung minggu bersama keluarga tercinta!

8 comments

  1. salam hujung minggu amie....Liza xpernah lg buat sndiri wedges tu, selalu beli jer...ape function eno dlm adunan tu ye...nk bg dia lembut ye...

    BalasPadam
  2. salam k.amie..ni kalau kena dgn cheese cheezy wedges yg sy jual..lagi sedap nih :p

    BalasPadam
  3. fuhh masuk2 terus tukar mata kaler biru nih kak..

    BalasPadam
  4. Liza,
    ENO tu kira ganti baking powder / soda bikarbonat, boleh rangupkan tepung gorengan.

    Pen Biru,
    ya ya.... tambah sedap!!

    Hasue,
    kejap je tukar warna Hasue... tengahari nanti cokelat perang semula he he ehh

    BalasPadam
  5. ASSALAM K.aMIE
    Wedges ni makanan wajib anak bujang sy he he sedap tp wat sendiri leh makan banyak2 kan

    BalasPadam
  6. Kak Amie...eno tu bleh dgantikan dgn baking powder yer...

    BalasPadam
  7. aslmkum amie.. ank2 mmg suke bekfes camni.. klau saya suke cekodok jer.. baru tahu eno tu boleh rangupkan tpg.. tq for info n sharing...

    BalasPadam
  8. salam Mie,fav anak2 yu wedges tapi kak noor tk penah buat pun dok beli ja hehee

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe