Singgang Tumis Ikan Tong San

8:48 PTG

Setiap kali buka folder, terpandang gambar kepingan ikan tongsan yang tidak dipedulikan! Hari ini tergerak pula hati untuk kongsikan resipi Singgang Tumis Ikan Tong San yang telah berbulan menunggu giliran....hiks!
Sebenarnya Singgang Tumis Ikan Tong San ini Amie masak di rumah Bonda. Lama dah... ketika kami bercuti sempena Aidil Adha pada Ogos lepas.

Masakan singgang tumis ikan memang tidak asing dalam keluarga kami. Dari kecil lagi kami sudah menikmatinya! Teringat waktu kanak-kanak dahulu, herba wajib yang Bonda gunakan setiap kali masak singgang sudah tentunya serai, halia, kunyit dan lengkuas! Bonda kata, serai bercampur dengan bawang putih dan bawang merah akan menghasilkan aroma yang menyegarkan!Bonda suka sebut 'segar' yang membawa maksud membangkitkan selera. Orang kampung memang tidak dapat dipisahkan dengan tumbuhan herba tiga serangkai ini. Boleh dikatakan, di sekitar rumah sama ada di belakang, di depan atau di tepi dapur pasti ada sekurang-kurangnya rumpun serai!

Untuk masakan Singgang Tumis Ikan Tong San, Amie tidak masukkan cili padi untuk rasa pedas, sebaliknya hanya gunakan cili merah yang dipotong dua. Kebetulannya, ada sambal belacan dan telur dadar dalam hidangan. Jadi, untuk mencari pedas, bolehlah tambah sambal belacan pula....hiks! Lagi satu, Bonda suka hirup kuah singgang, jadi tidaklah terganggu hirupannya kalau tidak dibubuh cili padi.

Mari kita lihat resepi Singgang Tumis Ikan Tong San. Ikan tong san ini memang sudah siap dibersihkan dan dipotong sewaktu kami beli di Kuala Selangor. 

Bahan-bahan:
1 kg ikan tong san - ada 5 kepingan ikan tong san
2 keping asam gelugor
2 batang serai - diketuk
2 cm kunyit hidup - tumbuk halus
10 biji kacang bendi - buang ekor dan tampuk - potong 2
2 biji tomato - belah 4
2 biji cili merah - potong 2
6 cawan air
3 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas

Cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali / periuk.
2. Tumis bahan hiris bersama serai, kunyit hidup hingga terbit bau.
3. Tuangkan air, dan masukkan asam gelugor. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ikan, tomato dan juga kacang bendi.
5. Biarkan sehingga ikan masak.
6. Perasakan dengan garam / perasa pilihan. 
7. Keluarkan asam gelugor dari kuali / periuk.
8. Hidangkan panas bersama nasi putih, sambal belacan dan telur dadar.

 Bilalah nak balik kampung lagi. Nak masak ikan tong san lagi!

3 comments

  1. Arwah ayah suka sangat ikan tong san. Dia selalu massk sup.

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum,
    Alamak, sedap pulak nampak gayanya. Lama sungguh tak makan singgang.

    BalasPadam
  3. mesti sedap ni kak, dana suka ikan yang isi dia tebal macamtu, masak apa pun sedap...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe