Kambing Masak Lada Hitam

6:49 PTG

Assalamualaikum.
Jumpa lagi dengan perkongsian resipi hari ini.
Tiba-tiba teringin nak makan lamb!
Teringat pulak anak-anak bujang yang jauh, Farid dan Fuad yang memang penggemar lamb!
Huurrmmm... hati seorang ibu memang begitulah. Apa sahaja perkara yang pernah dilalui bersama anak-anak, sudah pasti akan menyentuh hatinya!

Kambing biri-biri ini Amie olah jadi masakan mengikut citarasa sendiri. Hasilnya memang menjilat jari! Jom kita lihat resipinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
600 gram daging biri-biri 
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap lemak masin
3 cawan air
4 sudu besar minyak

Bahan tumbuk kasar:
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil lada hitam
3 cm halia
3 ulas bawang putih

Bahan tambahan:
1/2 batang lobak merah - hiris nipis
1 biji capsicum hijau - potong dadu
10 ulas bawang putih - buang kulit
1 biji bawang besar - potong wedges


Cara memasak:
1. Panaskan minyak, dan goreng bawang besar sehingga layu kekuningan.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk kasar, dan tumis hingga wangi.
3. Masukkan daging kambing biri-biri dan gaul rata dengan bahan tumis.
4. Setelah daging kambing layu dan berubah warna, tambahkan air. Biarkan sehingga mendidih.
5. Perlahankan api dapur, tutup kuali dan masak sehingga daging kambing empuk.
6. Masukkan bawang putih dan hirisan lobak merah. Masak lagi selama 3 minit.
7. Akhir sekali, masukkan capsicum hijau dan hirisan wedges bawang besar.
8. Gaul beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.

Firdaus menambah nasi dalam pinggan beberapa kali. Katanya makan nasi dengan kuah Kambing Masak Lada Hitam pun sudah cukup sedap! Memang sedap pun....  ahaks! Amie tak bubuh garam dan sebarang perasa lain dalam masakan. Gandingan sos lada hitam, sos tiram dan kicap lemak masin sudah cukup memberikan rasa yang cukup lazat!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe