Sambal Taun @ Tahun Belulang @ Kulit Lembu

5:24 PTG

Hari ini Amie Masak Sambal Taun @ Tahun Belulang @ Kulit Lembu.
Ini menu kegemaran Bonda.
Kalau ada semangkuk sambal ini di hadapan Bonda, memang Bonda lupa anak cucu cicitnya!
Bonda boleh habiskan, ratah begitu saja!

Dulu Bonda pernah ajar kami cara untuk membersihkan kulit lembu. Bermula dari proses menjemur, membakar, mengikis bulu, dan merendam sehinggalah memasaknya. Sewaktu membakar dan merendam kulit lembu, memang tak sukalah dengan baunya. Tapi bila sudah Bonda masak dan dihidang, berebut pulalah kami makan!
Sekarang tak perlu melalui proses itu semua, kerana kulit lembu mudah didapati di pasaraya atau pun pasar malam. Kalau teringin nak makan, beli saja dan masak di rumah.

Jom kita masak Sambal Taun @ Tahun Belulang @ Kulit Lembu.

Bahan-bahan:
500 gram belulang yang sudah siap diproses - hiris / potong ikut saiz yang digemari
1 cawan cili padi kampung
1 cawan hirisan lengkuas muda
1 cawan hirisan bawang besar
1 cawan hirisan bawang putih dan bawang merah
1 cawan santan pekat 
2 cawan santan cair
1 keping asam gelugor 
2 batang serai - dititik
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Cara memasak:
1. Celur belulang @ kulit lembu hingga lembut, kemudian toskan.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan bawang merah hingga layu kekuningan.
3. Kemudian masukkan hirisan lengkuas muda, diikuti dengan cili padi, serai dan asam gelugor.
4. Tuangkan santan cair. Masak hingga mendidih, dan pastikan lengkuas menjadi lembut.
5. Seterusnya masukkan belulang @ kulit lembu. Kacau rata.
6. Tuangkan santan pekat, tambahkan bahan perasa seperti garam / gula / perasa pilihan.
7. Biarkan seketika sehingga kuah mendidih, dan kemudian padamkan api dapur.


 Hirisan engkuas muda tu lembut jew bila dikunyah.
Pendek kata...sedaplah!
Patut pun Bonda boleh meratah semangkuk, dan terlupa anak cucu cicitnya...hiks!

3 comments

  1. Nampak sedap lembut kenyal2 je tu Amie.

    BalasPadam
  2. kalau org minang bukit tinggi diorng buat kerepek kan kak kulit lembu nie..

    BalasPadam
  3. mesti sedap kalau dapat makan ni kak, dana kalau balik kampung jelah baru dapat rasa ni, kalau kat kl ni, edy tak makan kulit nih... kita nak masak pun tak seronok

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe