Udang Galah Masak Lemak dengan Daun Kelor

4:19 PTG

Jumpa lagi.
Amie kongsikan resepi Udang Galah Masak Lemak dengan Daun Kelor, hidangan tengahari kami sekeluarga pada hari ini. Alhamdulillah, sekembalinya anak-anak dan Encik Suami dari menunaikan solat Zohor, kami makan tengahari bersama.

Sebenarnya daun kelor ini Amie bawa pulang dari tempat kerja kelmarin tengahari, tetapi sampai rumah lain ceritanya. Apa tidaknya, sampai rumah sudah tersedia longgokan sate yang banyak! Ada orang belanja sate! Jadi kami pun makan saja sate tersebut, dan perut pun kenyang sehingga nasi yang dimasak oleh Fuad tidak terjamah!
Daun kelor?
Terlupa!

Tengahari tadi Amie dapati daun kelor masih lagi elok, dan daun-daunnya pun belum berguguran. Pucuknya pula kelihatan sangat muda dan lembut! Daun kelor ini juga dikenali dengan pelbagai nama seperti merunggai, rambungai, lemunggai dan juga moringa. Masyarakat tempatan di Sabah ada yang memanggilnya dengan nama tambarayong. 

Baiklah kita masak lemak daun kelor, temankan dengan udang galah. Amie tambahkan udang kering kisar halus ke dalam masakan.  Kemudian goreng ikan  kerapu dan buat sambal belacan!
Jom kita lihat resepi Udang Galah Masak Lemak dengan Daun Kelor di bawah ini.

Bahan-bahan:
400 gram udang galah - bersihkan - toskan
10 batang daun kelor - lurutkan daun dari tangkai dan petik pucuknya yang muda
800 ml santan - dikisar dari 1/2 biji kelapa
1 keping asam gelugor
1 batang serai - diketuk
1 biji cili merah - hiris
garam / gula  / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
20 biji cili padi
2 sudu besar udang kering
3 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Masukkan santan ke dalam periuk / kuali disertai dengan bahan tumbuk / kisar, serai, asam gelugor dan udang galah.
2. Masak di atas api sederhana dan sentiasa dikacau supaya tidak pecah minyak.
3. Setelah udang galah masak, masukkan daun kelor, hirisan cili merah, garam / gula / perasa pilihan.
4. Kacau seketika sehingga daun kelor berubah warna.
5. Padamkan api dapur.


Daun kelor yang Amie masak bersama udang galah ini masih sangat muda dan lembut, jadi sebaik sahaja Amie masukkan ke dalam masakan udang galah, Amie hanya kacau sekali dua sahaja dan padamkan api dapur sebab kalau masak agak lama, sayur akan hancur.

Kononnya nak olah daun kelor masak lemak tapi akhirnya bernama Udang Galah Masak Lemak dengan Daun Kelor. Udang galahnya pula yang menenggek dalam mangkuk, manakala sayur daun kelornya pula tenggelam ke dalam kuah. Jemput makan ye.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe