Ayam Goreng Kunyit dengan Kacang Manis

7:56 PTG

Assalamualaikum.
Jumpa lagi.
Jom main masak-masak. Kita olah masakan yang ringkas dan mudah sahaja. Maklumlah pulang dari kerja, perut pun lapar semacam. Kebetulan pula Fuad sudah masak nasi dan rendam dada ayam. Masaklah apa pun, yang penting cepat siap dan boleh masuk perut...ahaks!
Maka terhidanglah Ayam Goreng Kunyit dengan Kacang Manis.
Masing-masing sudah tentu ada kaedah dan cara tersendiri untuk menghasilkan hidangan ayam goreng kunyit. Terpulanglah nak masak cara mana, yang penting rasa sedap dan boleh diterima seisi keluarga. 

Jom lihat resepi Ayam Goreng Kunyit dengan Kacang Manis di bawah ini.

Bahan-bahan:
700 gram dada ayam - potong kiub ikut saiz yang digemari - perap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit selama 15 minit
15 biji kacang manis - bersihkan - potong 2
1/2 batang lobak - belah 2 -  hiris nipis
2 biji cili merah - hiris
2 biji cili hijau - hiris
1 labu bawang besar - hiris kasar
3 ulas bawang putih - hiris
3 biji bawang merah - hiris
2 cm halia - hiris nipis
1/2 sudu kecil lada putih - tumbuk
garam / gula / perasa pilihan
4 sudu besar minyak

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah serta halia hingga terbit bau.
2. Kemudian masukkan dada ayam perap garam kunyit dan gaul rata. Kacau beberapa kali sehingga dada ayam masak.
3. Masukkan hirisan lada merah, lada hijau, lobak, kacang manis dan bawang besar.
4. Gaul rata. Biarkan masak sehingga kacang manis berubah warna.
5. Taburkan lada putih, garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

2 comments

  1. Assalamualaikum kak Amie...
    sedap ni ayam goreng kunyit, biasa nani wat dgn kacang panjang.. kalau kacang manis ni biasa letak dlm tomyam je.. boleh try pulak lepas ni wat letak kacang manis.. TQ kak amie.. :)

    BalasPadam
  2. sedap ni masak ngn kacang manis nih, dana suke masukkan kacang tu last2 biar rangup lg

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe