Cara Masak Asam Rebus Tempoyak Ikan Susu yang Sedap!

6:58 PTG

Selalunya masak tempoyak dengan ikan patin tapi kali ini nak masak tempoyak dengan ikan susu. Encik Suami suka kuah tempoyak yang cair, jadi tak payah bubuh santan. Kira masak asam rebus bubuh tempoyaklah ceritanya ni... ahaks! Masak sajalah dengan apa sahaja bahan yang ada. Pandai-pandailah olah untuk hidangan keluarga.

Ketika kuah  Asam Rebus Tempoyak Ikan Susu sedang mendidih di atas dapur, Fairuz muncul dengan beg sekolahnya di depan pintu dapur!
Mommy masak ikan patinkah?
Tidak dik. Tak ada ikan patin. Mommy masak ikan susu saja.
Anak bujang yang tak banyak cerewet tentang makanan ini pun keluar dari dapur, simpan beg sekolah dan solat Zohor.
Kemudian Amie panggil semula ke dapur, minta tolong kemaskan meja makan, sediakan pinggan makan, keluarkan  nasi dari periuk dan  hidangkan.

Kami pun menikmati hidangan tengahari yang lewat, makan nasi berlaukkan Asam Rebus Tempoyak Ikan Susu. Agak lama juga rasanya tak makan ikan, jadi kali ini makan ikan susu puas-puas..... hiks!

Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu  seberat 800 gram - bersihkan - potong 6
3 sudu besar tempoyak
1 biji tomato  saiz besar - belah 6
7 biji kacang bendi - potong bahagian ekor dan tampuk
1 keping asam gelugor - pilihan / boleh tambah kalau ingin lebih rasa masam
1 labu bawang besar - hiris
1 helai daun kunyit - siat-siat
garam / gula / perasa pilihan
1 liter air

Bahan tumbuk halus / kisar:
30 biji cili padi - Amie gunakan cili padi hijau
3 cm kunyit hidup
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Masukkan air ke dalam periuk.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk / kisar , asam gelugor, dan tempoyak.  Biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan ikan, tomato dan kacang bendi. Masak sekitar 5 minit.
4. Setelah ikan masak, masukkan daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.


Sedapnya ya ampuuuunnn!
Ketika menikmati Asam Rebus Tempoyak Ikan Susu, terlupalah pada si ikan patin!
Sesungguhnya walaupun olahan masakan itu sangat ringkas, tapi tidak dapat dinafikan kelazatannya mampu mengatasi menu berbintang-bintang kihkihkihhhhh!

5 comments

  1. Acik pun sama tak de patin ikan kembung pun boleh buat masak tempoyak Amie

    BalasPadam
  2. terliur tengok asam rebus ni.. sedapnya

    BalasPadam
  3. Sedapnya ikan masak asam rebus Amie... Terus jadi lapar.

    BalasPadam
  4. Gandingkan pulak dengan ikan masin garing2 kan...huiiii.....rosak kalau sesiapa berdiet..SA blog lagi dapat ikan susu yang betul2 segar..dapat nanti nak masak macam ni la

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe