Mudahnya Masak Udang Galah Sambal Pedas Berapi dengan Kacang Panjang!

4:58 PTG

Selamat petang dan selamat memulakan hari rehat di hujung minggu.
Tak mahu panjangkan cerita, mari kita jamu mata dengan Udang Galah Masak Sambal dengan Kacang Panjang. Sebenarnya masakan ini merupakan hidangan makan malam kami pada minggu lepas, tapi agak terlewat untuk dijadikan dipaparkan.

Masakan ini memang sedap dinikmati bersama nasi panas atau nasi lemak. Sambalnya itulah yang memikat selera, dan kacang panjang ditambah sekadar untuk memudahkan proses masak sekali harung. Jadi, tak perlu masak sayur lagi. Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
400 gram udang galah - bersihlan - bilas - toskan
10 batang kacang panjang - potong ikut panjang yang digemari
1/2 labu bawang besar - hiris kasar
1 sudu kecil pati asam jawa
4 sudu besar minyak
garam / gula melaka / perasa pilihan

Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan
1 batang serai - ambil isinya yang putih
1/2 cm halia

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, dan belacan dengan api sederhana hingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan pati asam jawa dan gula melaka secukupnya. Kacau sebati.
3. Masukkan udang galah dan kacau beberapa kali. Biarkan sehingga udang galah masak.
4. Seterusnya masukkan kacang panjang.
5. Setelah kacang panjang berubah warna, taburkan hirisan bawang besar,  garam / perasa pilihan secukupnya.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Anak-anak sukakan rasa sambal yang melekit pada badan udang galah! Walaupun pedas, tapi lazat!

4 comments

  1. Sedapnya Amie..kat sabah senang nak dapat udang kan Amie

    BalasPadam
  2. Acik,
    Sekarang susah sikit nak dapat udang, harganya pun dah tak masuk akal. Biasanya kami beli terus dari nelayan, pesan melalui kawan. Dapat murah sikit.

    BalasPadam
  3. Lama dah tak makan udang galah.kalau ada pun memang mahal harganya...buat masa ni SA kena kurangkan seafood...doktor dah bising dah..bad cholestrol tinggi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe