Ikan Mackerel Tin Sambal Petai

6:33 PTG

Teringin nak makan ikan mackerel dalam tin!
Orang selalu kata ikan sardin!
Ikan sardin atau ikan mackerel, hentam saja panggil ikan sardin sebab dua-dua jenis ikan ini duduk dalam tin.... ahaks! Maka dari dahulu sampai sekarang kita pun panggil saja sardin! Sardin pun sardinlah labu....hiks! Dua-dua jenis Amie suka, ikan sardin atau ikan mackerel. Kali ini tangan 'terambil' tin mackerel pulak! Tak apalah. Kita nak masak sambal cili padi tambah belacan! Aroma belacang semerbak satu dapur! Sedap nih buat lauk makan nasi di kala perut sedang berkeroncong!

Biasanya kalau Amie masak sambal sardin atau sambal mackerel, Amie akan hancurkan isinya. Kali ini Amie hancurkan separuh dan biarkan separuh. Tak cukup sambal ikan mackerel, Amie goreng telur dadar. Encik Suami pula minta masakkan sayur bening. Walllaaaaa.....!

Bahan-bahan:
1 tin mackerel - asingkan isi dan sos - separuh ikan mackerel dihancurkan - selebihnya dibiarkan begitu sahaja
1 cawan isi petai - jika besar hiris dua
4 sudu besar minyak
1 labu bawang besar - hiris
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 3/4 cawan air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
30 biji cili padi
2 cm belacan
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar hingga layu.
2. Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan pati asam jawa, dan sos ikan mackerel. Gaul sebati dan masak hingga kuah mendidih.
4. Seterusnya masukkan ikan mackerel (yang sudah dihancurkan dan yang selebihnya) dan juga petai.
5. Biarkan masak seketika dan kemudian perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Maaf!
Cili padi tu main campak saja, tak buang tangkai pula!
Apa pun, pedas-pedas sambal belacan cili padi, bila tergigit cili padinya barulah terangkat  sampai berasap telinga!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe