Jalan-Jalan Cari Kuih di Pasar Tani Lahad Datu

11:21 PG

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu.
Pagi ini gantung periuk kuali.
Awal pagi lagi sudah keluar untuk cari alas perut di restoran di seberang jalan sanun. Perut tak berapa nak terima sebab matahari belum terbit....  ahaks! Kita punya perut ni lain macam tau. Kalau matahari dah bersinar barulah boleh terima sebarang makanan dan minuman dengan selesa!
Selesai bersarapan, kami hantar Fuad ke kelas memandu.
Fairuz pula, masih berada di sekolah kerana mengikuti aktiviti perkhemahan.
Tinggalkan kami bertiga dengan Encik Suami dan Firdaus.
Kami  ke Pasar Tani Lahad Datu untuk mencari apa yang patut dibeli termasuk sayur-sayuran, siput, petai, cili dan sebagainya. Tidak ketinggalan beli kuih-muih, bolehlah makan sebelum makan tengahari nanti.

 Beli kuih RM1 setiap jenis. Dapatlah berjenis-jenis.... banyak juga! 

Sesekali teringin juga merasa kuih-muih yang orang jual. Sedap atau sebaliknya itu ikut selera dan citarasa masing-masing. Yang penting dapat tambah ilmu tentang rasa dan bahan yang digunakan. Nampaknya kuih penjaram yang biasanya dijual dengan harga RM1 untuk 3 ketul sudah berubah kepada RM1 kepada 2 ketul sahaja.

Kuih tradisi masyarakat Bajau ini juga sudah dipelbagaikan dengan penggunaan warna hijau dari jus daun pandan. 

Kuih kasturi atau kuih cucur kacang hijau ini kegemaran Encik Suami.
Tak berani nak kata kuih kaum mana, sebab dari kecil memang dah biasa jumpa dan makan kuih ini.

 Ini kuih sawallah. kuih tradisi masyarakat Bugis.  

Ini pula bebola ubi kayu. Sesetengahnya memanggil dengan nama hetuk ubi kayu. Kalau 'getuk' itu bunyinya dari bahasa Jawa.  Tak pasti pula Getuk Ubi Kayu ini milik tradisi siapa.

 Ini kuih buroncong. Kawan-kawan kata kuih buroncong ini kuih tradisi masyarakat Bugis.

Jalan-jalan Cari Kuih di Pasar Tani Lahad Datu berakhir bila bertemu dengan rendang ayam dan lemang. Marilah kita beli, nak cuba pula masakan rendang ayam hasil air tangan peniaga tempatan. Oh! Kuah rendangnya berlinang-linang dengan minyak.

Lemangnya pula ada warna putih dan warna hijau daun pandan.
Sekian.
Kisah Jalan-Jalan Cari Kuih di Pasar Tani Lahad Datu.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe