Telur Padi @ Century Egg

7:29 PTG

Assalamualaikum.
Hari ini Amie ingin kongsikan menu telur padi atau biasanya kami panggil telur hitam. Ada nama lain bagi telur padi ini misalnya telur seratus tahun bahkan ada yang memanggilnya telur seribu tahun! Telur itik awet ini juga dikenali sebagai telur pindang Cina kerana katanya asal-usulnya dari Hunan semasa Dinasti Ming.

Encik Suami suka kalau telur padi ini disediakan dalam bentuk acar atau ada perahan jus limau kasturi atau limau nipis, tambahkan hirisan cili padi dan bawang. Amie pula lebih suka cecah sambal kicap atau apa-apa pencecah. Kalau rajin, Amie akan hiris telur padi, taburkan di atasnya dengan lobak jeruk, hirisan cili dan bawang dan bubuh sedikit sos ikan dan perahkan kus limau.

 Kali ini Amie cuba penuhi selera Encik Suami. Tak susah pun nak menyediakannya.

Ini dia rupa telur padi atau telur seratus @ seribu tahun! Telur itik ini diperam bersama campuran tanah liat, abu, garam, kapur dan sekam padi. Untuk menikmatinya, telur padi hanya perlu dibersihkan dan dikupas sahaja kulitnya. Bagaimanapun kadang-kadang Amie suka rebus dahulu sebelum memakannya!

 Telur padi setelah dibersihkan.

Teringat pertama kali sewaktu makan telur padi, Amie sangka kami beli telur buruk! Waktu itu Amie (masih bujang)  bersama rakan sekerja, baru turun dari mendaki Gunung Kinabalu. Oleh kerana tak larat untuk berjalan kerana sakit segala betis dan peha, jadi kami berehat beberapa hari di rumah kawan kami di Kota Kinabalu. Walaupun sakit kaki tapi sempat meronda ke bandar dan kawan Amie beli telur padi yang disangkanya telur masin. Kebetulan pula kawan tempat kami tinggal itu biasa makan telur padi dan katanya itu bukan telur buruk tapi telur herba! Telur herba pula dipanggilnya!
Siapalah tak kata telur buruk, bila direbus (sepatutnya tak perlu rebus) dikupas, hitam pulak isi telurnya! Dan satu lagi, kami sangka isi telur itu memang betul-betul buruk sebab sudah nampak cendawan warna putih mula tumbuh! Hahaaa... memang terasa lucu bila dikenang semula. Cendawan @ kulat yang kami katakan itu sebenarnya corak hablur pelbagai garam setelah melalui proses pengawetan.

Bila diperhatikan betul-betul, nampak unik pula telur padi ini. Corak yang terbentuk di bahagian luar isi telur yang seakan jeli ini berbentuk emping salji! Cantik!

Kalau telur masin, kuning telurnya kelihatan cantik berwarna kuning atau jingga tetapi telur padi ini sebaliknya pula. Kuning telur kelihatan berwarna hijau kehitaman! Manakala bahagian luarnya yang putih bertukar warna kepada coklat gelap dan rasanya kenyal-kenyal lembut seperti agar-agar. 
Untuk perkongsian telur padi kali ini, Amie hanya sediakan menu yang ringkas sahaja dan jika suka, boleh dipelbagaikan cara penyediaannya. 

Bahan-bahan:
4 biji telur padi - bersihkan - kupas kulit - bilas dengan air panas - toskan 
15 biji isi petai
1/2 cawan udang kering - rendam hingga lembut - toskan - tumbuk kasar
1 sudu kecil sos ikan
2 biji limau kasturi
3 sudu besar minyak

Bahan hiris:
3 biji cili merah - nak pedas boleh gunakan cili padi
3 biji cili hijau
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 cm halia 

Cara:
1. Telur padi dibelah 4. Ketepaikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan hiris hingga layu.
3. Kemudian masukkan udang kering tumbuk, tumis hingga naik bau.
4. Seterusnya masukkan petai dan juga sos ikan. Kacau beberapa kali sehingga petai berubah warna.
5. Padamkan api dapur.
6. Ambil separuh bahan tumisan dan bubuh atas bekas / pinggan / mangkuk.
7. Susun telur padi di atasnya.
8. Kemudian ambil bahan tumisan selebihnya dan bubuh atas telur padi.
9. Jika suka, perahkan jus limau kasturi di atasnya.

Tak bubuh jus limau kasturi pun masih sedap untuk dinikmati!

Jemput!

Sekian.
Cerita kali ini tentang telur padi @ century egg.

7 comments

  1. dana tak pernah mkn telur ni kak, tak dpt nk bayangkan rasa nya telur yg hitam gini...

    BalasPadam
  2. pertama kali dengar telur ni, hahaha

    BalasPadam
  3. Acik tak permah tengok ni Amie.pertama kali tengok gambar ni

    BalasPadam
  4. Dah tersalah beli...tq utk resipi ni leh try masak😅😅😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama ar kita. Den pun tersalah beli. Nasib Rasa cam telur

      Padam
  5. Huhuu,my husband pun salah beli.sangkanye telur asin.jiran cina xde nk bgi.emm..dok fikir lagi nk mkn ke x.x trbayang rasenye mcmmane.

    BalasPadam
  6. Dkt mana nak beli telur padi ni? Confirm halal kan?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe