Sambal Tempoyak dengan Ikan Bilis, Petai & Terung Pipit

6:32 PTG

 Alhamdulillah. 
Walaupun suka makan Sambal Tempoyak dengan Ikan Bilis, Petai dan Terung Pipit, tapi tidaklah selalu sangat memasaknya. Kalau sudah semangkuk sambal begini terletak di meja hidangan, memang sanggup tolak separuh nasi dalam pinggan! Bukan apa... suka meratah sahaja!

Amie lebih suka masakan sambal tempoyak yang tidak terlalu pedas kerana ingin menikmati kerangupan rasa petai dan juga terung pipit. Ada kalanya jika sambal terasa sangat pedas, ia boleh membunuh selera...hiks! Untuk tujuan itu, Amie gunakan cili padi yang kurang pedas selain cili padi kampung.

Seperti kebiasaannya, Amie goreng terlebih dahulu terung pipit sebelum mencampurkannya bersama bahan-bahan lain di dalam kuali. Untuk gambar penuh dan langkah demi langkah bolehlah klik dalam entri ini : SAMBAL TEMPOYAK DENGAN IKAN BILIS, PETAI DAN TERUNG PIPIT.

 Bahan-bahan:
1 cawan tempoyak
1 cawan ikan bilis - rendam seketika - bilas - toskan
1 cawan isi petai - jika mata petai besar, bolehlah hirid dua
1 cawan terung pipit - digoreng hingga layu
2 helai daun kunyit - dihiris halus
1 labu bawang besar - hiris kasar
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
1 cawan cili padi
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 cm kunyit hidup

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api sederhana sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan ikan bilis, petai dan juga terung pipit dan juga tempoyak.
3. Gaul rata dan kemudian masukkan bawang besar dan hirisan daun kunyit.
4. Taburkan garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau beberapa kali dan kemudian padamkan api dapur.

8 comments

  1. Terliur pulak saya tengok ni hehe

    BalasPadam
  2. Amboi Amie..........terliur PH tengok sambal tempoyak ni. Just makan dengan nasi macam tu pun dah syiok!

    BalasPadam
  3. outsourcingall.com "Usually I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it.
    This paragraph gives clear idea for the new viewers of blogging, Thanks you. You’re doing a great job Man, Keep it up.
    Seo training
    outsourcing training in dhaka
    Best Website Development and Design Company in Bangladesh
    free outsourcing
    graphic design training
    digital marketing training
    affiliate marketing training
    freelance training
    outsourcing training in bangladesh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe