Pengat Keladi

4:57 PTG

Bila sebut tentang pengat keladi, maka terbayanglah pencuci mulut yang sangat popular di kampung kami masa kecil-kecil dulu. Maklumlah, hidup sebagai anak tani, memang tak lari dari menyantap hidangan berasaskan ubi, keladi, keledek, jagung, pisang dan sebagainya! Ketika bulan puasa, Bonda tidak ketinggalan menyediakan pengat sebagai pemanis mulut. Sepanjang bulan puasa, memang ada sahaja pengat yang Bonda olah termasuk pengat keladi! Biasanya Bonda memilih jenis keladi minyak atau keladi bantan untuk dibuat pengat atau dalam bahasa kami disebut kolak keladi!

Keladi yang Amie olah hari ini bukan keladi minyak atau keladi bantan. Tak tahu keladi apa...ahaks! Kaka ipar yang kirim dari kampung pada minggu lepas. Bila Amie kupas kulitnya, isinya nampak putih kekuningan dan masih dalam keadaan elok. Alhamdulillah, setelah masak menjadi pengat, sedaplah pula rasanya! Rasa empuk dan kenyal-kenyal!


Bahan-bahan:
500 gram keladi - kupas kulit dan potong dadu - cuci dan toskan
1 tin isi jagung
1/2 cawan sagu biji -  cuci dan toskan 
600 ml santan cair
200 ml santan pekat
5 sudu besar - jika suka manis boleh tambah (boleh gunakan gula melaka atau gula perang)
secubit garam
1 helai daun pandan - siat dan simpul


Cara memasak:
1. Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama keladi, dan isi jagung serta daun pandan. Masak hingga mendidih.
2. Tambahkan gula pasir dan sagu biji. 
3. Apabila gula telah larut dan keladi mula empuk, masukkan santan pekat dan secubit garam.
4. Padamkan api dapur setelah kuah pengat mula mendidih.

 Keladi cepat empuk, jadi jangan masak terlalu lama, nanti hilang rasa kenyalnya!

4 comments

  1. Sedapnya kak amie..tambah2 cuaca sejukkkkk ni

    BalasPadam
  2. Sedappppnya...memang sedap sesangat kalau kena keladi yg isinya empuk..buat asam pedas pun sedap..buat kek pun sedap

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe