Ikan Merah Kukus Asam Boi

10:35 PG

Selamat berhujung minggu buat semua.
Apa agaknya hidangan  tengahari untuk keluarga tersayang pada hari ini? Jom cuba resipi Ikan Merah Kukus Asam Boi pula. (Minta maaf, tertulis 'siakap' dalam water mark). Sudah tentu mampu menggoda selera seisi keluarga, apalagi kalau dihidangkan panas di atas meja.

Selain ikan siakap, boleh gunakan ikan merah, ikan bawal, ikan putih, atau ikan kerapu, atau juga ikan-ikan lain yang sesuai untuk dikukus.

Kalau tidak ada asam boi merah, boleh gunakan asam boi putih. Nak gunakan kedua-duanya sekali pun boleh. Amie pernah masak ikan siakap kukus asam boi sebelum ini ikut resipi HANAMEMORIES di sini : Ikan Siakap Kukus Asam Boi.
Kali ini Amie cuba resipi versi sendiri pula.
 
Bahan-bahan:
1 ekor ikan merah / siakap / kerapu
1 labu bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 tangkai cili merah - hiris
7 biji asam boi merah / putih - rendam dalam 1/2 cawan air hingga kembang, kemudian kikis sedikit
2 cm halia - hiris halus
1/2 batang lobak merah - hiris halus
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan 1/2 cawan air

Cara memasak:
1. Bersihkan ikan dan kelar-kelas sedikit.
2. Didihkan air dalam periuk pengukus.
3. Letakkan ikan di atas dulang pengukus. Taburkan halia, bawang besar, bawang putih dan lobak merah di atasnya dan kukus selama 3 minit.
4. Satukan cili merah, asam boi, sos ikan, sos tiram, kicap manis dan air bancuhan tepung jagung di dalam periuk.
5. Masak sehingga mendidih dan kuah mulai sedikit pekat.
6. Buka penutup periuk pengukus dan keluarkan dulang ikan. Buang air ikan yang dikukus.
7. Kemudian tuangkan bahan yang dimasak tadi di atas ikan.
8. Letakkan kembali dulang ikan di dalam periuk dan kukus lagi selama 7 minit atau sehingga ikan masak. 
9. Angkat dan hidangkan bersama taburan daun ketumbar.

Resipi Ikan Kukus Asam Boi ini pernah tersiar dalam Majalah Saji Edisi Ogos 2017. Boleh klik gambar di bawah atau di sini : Resepi Amie's Little Kitchen Di Majalah SAJI Edisi Ogos 2017 

 

 

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe