Ikan Masak Cuka

5:42 PTG

Sudah 3 hari Fuad bercuti. Bukan main suka hatinya setiap kali Amie masak ikan. Seperti sebelum ini, katanya rindu sangat nak makan ikan! Walaupun tinggal di pulau, tak semestinya banyak bekalan ikan di sana ye Fuad. Hari ini Amie masak ikan dengan cuka, menu kegemarannya. Kelmarin Encik Suami beli ikan sardin, lihat gambar bawah. Inilah ikan sardin yang Amie maksudkan. Gambar ini Amie ambil dari entri Amie yang lalu.

Saiz ikan yang Encik Suami beli agak kecil berbanding gambar ikan sardin di atas. Amie oleh 3 ekor, sengaja masak lebih. Boleh dijadikan lauk makan malam. Lagi pun , ikan masak cuka ini elok dibiarkan lama sedikit, supaya bahannya mesra dan lebih enak!

Bahan-bahan:
3 ekor ikan sardin saiz sederhana - bersihkan dan potong 2 atau 3 - gaul dengan sedikit garam dan kunyit - perap seketika.
1 biji timun - buang biji, dan hiris kecil sepanjang 3 cm
1 batang lobak merah - kupas kulit - hiris kecil sepanjang 3 cm
2 labu bawang besar - hiris kasar
10 biji bawang putih - belah 2
3 cm halia - hiris halus
7 biji cili hijau - belah 2 jangan sampai putus
15 biji cili padi merah
3 sudu besar gula pasir
5 sudu besar cuka
1 sudu kecil biji sawi 
4 cawan air
garam / perasa pilihan secukupnya

Biasanya Amie gunakan cili merah dan hijau, tapi hari ini tidak ada stok cili merah. Amie gunakan cili padi minyak.

Cara memasak:
1. Goreng ikan hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan dalam kuali.

2. Masukkan bawang besar, bawang putih, cili hijau, cili padi minyak dan halia. Tumis hingga layu dan kemudian masukkan biji sawi.  Kacar rata.

 3. Kemudian masukkan lobak merah dan timun. 

 4. Tuangkan cuka, gula pasir dan garam / perasa pilihan. Kacau beberapa kali.

 5. Tambahkan air dan biarkan mendidih.

6. Akhir sekali masukkan ikan goreng. Biarkan kuah mendidih sekali lagi. Jika kurang bahan perasa, bolehlah tambahkan cuka, gara, atau gula ikut citarasa.

 Biarkan beberapa jam atau sebaiknya sehari sebelum dinikmati bersama nasi.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe