Lemper

5:45 PTG

Kuih tradisi dilupa jangan. Dengan paparan resipi lemper ini, diharap akan menjadi rujukan dan tatapan anak cucu dan generasi akan datang. Mudah-mudahan kuih seperti ini tidak luput ditelan zaman. Teringat zaman di kampung laman, rewang dalam pelbagai kenduri-kendara, lemper merupakan salah satu hidangan bukan sahaja untuk yang datang menolong tetapi juga dihidangkan untuk tetamu. Kami menyiapkannya secara gotong royong dalam jumlah yang banyak! Harumnya inti lemper masih terasa hingga kini!
Bayangkan kelapa parut disangan, ditumbuk bersama udang kering goreng, bawang goreng, serai dan lada putih! Apa agaknya rasanya bila dibalut dengan kepalan pulut?

 Jom kita lihat bahan-bahan yang digunakan di bawah ini.

Bahan inti:
1 cawan kelapa parut - sangan hingga perang
1/2 cawan udang kering - goreng
7 ulas bawang putih - hiris nipis dan goreng
7 biji bawang merah - hiris dan goreng
2 batang serai - ambil isinya yang putih, hiris halus dan goreng
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
garam dan gula secukup rasa

Bahan pulut:
3 cawan beras pulut - rendam 2 jam dan toskan
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

Bahan tambahan:
20 helai daun pisang berukuran 12cm X 15cm - layur
20 helai daun pisang berukuran 3cm X 12 cm - layur
40 batang lidi penyemat

Cara penyediaannya:
1. Tumbuk kelapa parut hingga halus, udang kering, bawang putih dan bawang merah, lada putih serta serai secara berasingan. Kemudian satukan semua bahan yang ditumbuk di dalam mangkuk. Gaul sebati bersama garam dan gula. (Untuk rasa lebih enak, sediakan inti sehari lebih awal agar bahan menjadi mesra).
2. Satukan beras pulut bersama santan pekat dan garam di dalam loyang. Kukus sehingga masak.

Sekarang semua bahan sudah tersedia, pulut, inti, daun pisang dan lidi penyemat. Mari kita teruskan kerja membungkus.

3. Ambil sekepal pulut dan leperkan. Masukkan inti dan p[adatkan menjadi bentuk persegi. Balutkan pulut berinti dengan daun pisang ukuran 3cm X 12cm. Bungkus balutan pulut di dalam daun pisang ukuran 12cm X 12cm pula.
4. Kelepetkan kiri dan kanan daun pisang mengikut arah bertentangan. Kemudian sematkan dengan lidi.

 5. Susun di dalam periuk pengukus dan kukus sehingga daun pisang berubah warna menjadi layu.


 Lemper sudah siap!

 Jom makan!

 Lemper boleh dimakan sebelah pagi atau sebelah petang!

Ini lemper yang pernah Amie buat suatu ketika dahulu. Besar-besar bungkusannya, isinya pun besar juga! 


Ha ha haaa... orang nak makan pun segan. tapi makan dua biji pun dah kenyang! Untuk resepi lemper hasil air tangan Amie yang ini, walaupun sama saja boleh klik di sini : LEMPER

6 comments

  1. Salam Amie... Selera tengok. In Sya ALLAH boleh cuba nanti

    BalasPadam
  2. Nampak sedap tapi mama x penah makan ni

    BalasPadam
  3. Dah lama tak makan lemper ni amie..dulu masa dok tg.karang.tiap kali ada kenduri dapat makan lemper ni

    BalasPadam
  4. FHA,
    silakan cuba, memang sedap.

    Mamapp,
    susah nak dapat lemper ni sekarang, dah jarang orang buat.

    Acik,
    ye, dengarnya di tanjung karang masih lagi orang buat waktu kenduri-kendara. Di kampung saya dah jarang sangat orang buat.

    BalasPadam
  5. Assalam kaka amie..tgk bahan2 tu Lemper ni macam pulut panggang versi kukus

    BalasPadam
  6. Sis. Cx guna gmbr ya ntknupdate di ig. Nanti cx kredit dkt sis.

    Anyway, cx tak pernah rasa. Hehhehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe