ADSENSE

Isnin, 6 November 2017

Oleh-Oleh Sanjai Ummi Aufa Hakim Bukit Tinggi

Selain masih mengekalkan alam semulajadinya, daerah Bukit Tinggi turut menarik perhatian para pengunjung dengan pelbagai jenis jajanan hasil penduduk tempatan. Kami berkesempatan singgah di salah sebuah Pusat Oleh-Oleh Ummi Aufa Hakim.
Ada satu hal yang menjadi tandatanya kami sewaktu Pak Herman menyebut tentang pelbagai jenis produk tempatan termasuk rendang telur. Rendang telur?
Memang tak boleh dibayangkan rupa telur sebiji tanpa kulit, menjadi rendang dan tahan lama!
Rendang telur? Tak kisahlah, telur itik atau telur ayam.
Benar-benar akal kami tidak sampai untuk memikirkannya!


Ketika memasuki pusat oleh-oleh ini, kami disambut dengan baik oleh para pekerja dan diberikan sample pelbagai jenis jajanan untuk dicuba, termasuklah rendang. (sayang lupa ambil gambar, sebab tangan berminyak mencuba pelbagai jenis rendang). Rupanya rendang telur itu, merupakan kepingan dari telur putih yang digoreng seperti kerepek atau keropok, dan kemudian dimasak dengan bumbu rendang!

 Bermulalah sesi pilih-memilih oleh-oleh.



Rasanya Amie rembat 3 atau empat kotak rendang paru (Randang Paru) dan juga Dendeng Siti Nurbaya.

Siap saji! Keesokan harinya setelah sampai LD, maklumlah masih letih, masak saja nasi dan hidangkan dengan rendang paru dan juga Dendeng Siti Nurbaya untuk makan tengahari! Habis sekali hadap dengan Encik Suami...hiks!




Tak lupa juga, ambil beberapa bungkus keropok kulit lembu atau kerupuk jangek bersalut bumbu rendang.


Sempat ambil 7 jenis pes. Pes rendang, gulai, satay, asam pedas, ikan bakar dan entah apa lagi. Masuk bakul!

Masukkan dalam bakul juga sekotak kopi daun, dan beberapa kotak dan juga tin minuman serbuk halia.

 Wokey! Kotak sudah tersedia untuk diisi oleh-oleh.

Ketika kawan-kawan yang lain sibuk memilih jajanan, Amie bersama Warite sempat mengintai ruangan bersebelahan, tempat memproses makanan kering. 

Salah seorang pekerja sedang menggoreng kentang.
Dipelawanya Amie makan kerepek kentang yang sedang ditoskan.
Masha Allah! Pucuk dicita, ulam mendatang.
Kalau malu, tak dapatlah merasa. Ketika itu Warite sudah meninggalkan Amie. Kita pun makanlah dengan sedikit segan sekeping dua kerepek kentang. Sedap! Sangat sedap! Amie rasa tak perlulah disalut dengan apa-apa lagi sebab sudah cukup sedap!

 Rangup!
Gurih!
Cukup rasa (garam).

 Rajin-rajin buat kerja ye dik!

 Mengupas ubi cara manual. Eh! Ada ke mesin kupas ubi?

Agaknya bekas / mesin ini digunakan untuk menyalut kerepek / keropok. Agaknya laaa.... tak tanya pekerja di situ pulak. Main agak-agak jew.

 Wokey, masing-masing membawa oleh-pleh dari Sanjai Ummi Aufa Hakim.

 Ini pun oleh-oleh juga!
Oleh-oleh gambar kenangan!

Terdetik di hati, andai ada kesempatan ingin berada di sini lebih lama menyaksikan sendiri suasana di pasar dan kegiatan harian penduduk tempatan.

 Apakan daya, masa tidak menunggu kita. Perjalanan perlu diteruskan.

 Dan banyaklah kerepek dan keropok di pinggir jalan!

Moga bertambah murah rezeki penduduk Bukit Tinggi yang sentiasa berusaha menggunakan tulang empat kerat untuk mencari pendapatan.

 Sehingga saat ini masih terasa-rasa keenakan kerepek kentang itu!

Sesiapa yang berhasrat untuk bercuti ke Bukit Tinggi bolehlah menghubungi Pak Herman melalui FB beliau di sini : HERMANN HOLLANDE. 
Pak Herman juga boleh dihubungi melalui telefon : 62 812-6784-9399, dan WhatsApp : 62  812-6784-9399


Sila klik entri di bawah berkaitan PERCUTIAN KE BUKIT TINGGI - PADANG - SUMATERA BARAT:

1. Bercuti ke Bukit Tinggi, Padang : Lahad Datu - Tawau - Kuala Lumpur - Sumatera Barat 
2. Sarapan Pagi di Warung Soto Angkasa  
3. Air Terjun Lembah Anai  
4. Memakai Pakaian Adat di Museum Minang Village  
5. Makan Tengahari di Rumah Makan Aie Badarun  
6. Makan Malam di Rumah Makan Wong Semarang  
7. Bermalam di Hotel Primadini  
8. Shopping Kain Sulam di Bukit Tinggi  
9. Cerita Secangkir Kopi Kawa Daun & Kue-Kue Jagung Manis  
10. Lembah Harau & Kelok Sambilan (9)  
11. Makan Tengahari di Tengah Sawah  
12. Istano Basa Pagaruyung  

13. Jus Terong Peros @ Terung Belanda
14. Menghayati Keindahan Panorama Sungai Landia Sambil Menikmati Secawan Teh Halia Panas!    
15. Kelok 44 - Museum Rumah Kelahiran Buya HAMKA  
16. Danau Maninjau Yang Indah Mempesona 
17. Makan Tengahari di Rumah Makan Eni  
18. Silver Work Koto Gadang  
19. Minum Petang di Rumah Pohon Ngarai Sianok  
20. Lobang Jepang  
21. Jam Gadang Mercu Tanda Kota Bukit Tinggi  
22. Tembok Besar China ala Bukit Tinggi  
23. Oleh-Oleh Sanjai Ummi Aufa Hakim Bukit Tinggi  
24. Bika Talago Bukit Tinggi Yang Tak Dapat Dilupakan!  
25. Makan Tengahari di Lamun Ombak & Segelas Jus Pinang Muda  
26. Sepetang di Kota Padang  
27. Sate Padang KMS Saribu Baniah  
28. Berakhirnya Percutian di Bukit Tinggi : Padang - Kuala Lumpur - Tawau 

3 ulasan:

notie berkata...

Orang Indon memang kreatif. Dari 1 jenis benda dia boleh olah jadi macam-macam jenis yang boleh di makan. Apa lagi hasil pertanian dia yang subur, geram tenguk hasil pertanian mereka yang di tanam sekeliling rumah. Yang geram tu bila tenguk sayur kobis besar-besar di tanam sebelah rumah. Sawah bendang yang sedang menguning belakang rumah. Mereka rajin mengusahakan macam-macam jenis makanan untuk menambahkan pendapatan.

wah best lah ada macam-macam jenis pes masakan padang.

Amie berkata...

Notie,
Rasanya tidak adalah sumber alam yang tidak dimanfaatkan sepenuhnya! Ada-ada sahaja - mula-mula terkejut dengan keropok kulit lembu! Bukan setakat itu, kopi daun pun ada! Rasanya tepung beras pun mereka buat sendiri!

TIARA TOURS berkata...

HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN.

PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

PAKEJ DITEMPAH SANGAT MENARIK, HEMAT DAN LAYANAN BEST. PILIHAN HOTEL DAN BILIK BERSIH, MAKANAN MENU MELAYU / MOSLEM RESTAURAT (100 % HALAL ) DAN BERPASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNITS KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA
PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE )
TAK ADA EXTRA BAYAR.
TAK ADA TIPU – TIPU !!!
HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

ITINERAY :

DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

DAY 4 : HOTEL – AIRPORT
AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.


SERVICES TERMASUK :
TRANSPORT
PEMANDU PELANCONGAN
HOTEL 3 BINTANG
BREAKFAST 3X
MAKAN TENGAH HARI 3X
DINNER 3X
SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
MINERAL WATER

BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA CONTACT DAN TEMPAH PAKEJ DI :
TIARA TOURS INDONESIA
JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
HP / WA +6281383535091
HP / WA +6285358982828
HP / WA +6285762820068

TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN :
TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

NOTE :
HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL