Pegedil Kentang Bawang Daun

3:53 PTG


Selamat petang semua.
Musim cuti sekolah sudah bermula. 
Anak-anak pun asyik berulang-alik ke dapur mencari makanan, buka tudung saji, buka peti sejuk. Mesti keluar pertanyaan : 
Mommy tak masak?
Mommy masak apa hari ini?
Yang bagusnya tu, makanan yang dimasak tidak bersisa sampai ke hari esok, atau masukkan di dalam peti sejuk untuk dipanaskan semula pada waktu yang lain.

Kentang yang terbiar di dalam bakul pun mula menunjukkan tanda-tanda untuk tumbuh! Banyak juga lebihan kentang yang belum digunakan. Anak-anak pun suka kalau Amie buatkan mereka pegedil kentang, boleh ratah begitu sahaja. Jadi Amie pun kupaslah 1.2 kg kentang! Amie tambahkan dengan hirisan bawang daun atau bawang prei (bahasa Indonesia) atau leek, orang putih kata. Ringkas sahaja bahan yang digunakan, tapi kalau dah namanya pegedil kentang, memang sedaplah!

Bahan-bahan:
1.2 kg ubi kentang  - kupas - potong ikut suka dan goreng hingga masak - toskan minyak
2 batang bawang daun - hiris nipis
3 batang daun sup - hiris halus
1 cawan bawang goreng (merah dan putih)
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
2 biji telur - dipukul ringan
1 sudu besar perencah Maggi Cukup Rasa
minyak


Cara:
1. Tumbuk atau lenyek kentang hingga halus, dan gaul sebati dengan bawang goreng, daun sup, bawang daun , lada putih dan perencah Maggi Cukup Rasa. 
2. Kepal bahan tadi sebesar bola ping pong atau mengikut saiz yang disukai. Bulat-bulatkan, kemudian leperkan menjadi pegedil yang mampat.
3. Panaskan minyak menggunakan api panas sederhana untuk menggoreng tenggelam.
4. Celupkan pegedil di dalam telur dan goreng hingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan.

Enak dimakan begitu saja!

4 comments

  1. Sedapnya, Amie! Dan cantik pegedil kentang yang Amie buat.

    BalasPadam
  2. Sedap.. Rose tak pernah cuba lagi buat sendiri pegedil.. ni ada resepi, bolehlah cuba nanti :)

    BalasPadam
  3. sedapnya! Lama tak buat.

    Saya panggil Begedil. Pernah buat banyak2 terus frozen. senang bila2 rasa nak makan. Maklumlah takde anak2 nak perabiskan sekali masak. hehe

    BalasPadam
  4. Nak buat nya makan masa..nak makannya sekejap ja licin pinggan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe