Gulai Ayam Minang

2:33 PTG

Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung Amie's Little Kitchen yang dihargai. Agak lama juga Amie tidak kongsi paparan resepi. Nampaknya kebelakangan ini di bawha tudung saji Amie hanyalah paparan catatan perjalanan ke Bukit Tinggi sahaja. Itu pun belum habis ke penghujungnya, kerana di pertengahan jalan menghadiri majlis konvokesyen Abang Farid pula. Mood untuk sambung catatan perjalanan melencong ke laut, barangkali disebabkan banyak tugasan lain yang perlu diselesaikan terlebih dahulu. Apa pun, oleh-oleh Amie pada hari ini untuk rakan-rakan pengunjung sudah tentulah sesuatu yang agak istimewa, maklum sahajalah kalau pulang dari jalan-jalan, ada sahaja resepi yang ingin Amie cuba di dapur sendiri.

Setelah puas menikmati gulai ayam masakan Padang (setiap kali makan tengahari di Bukit Tinggi, dalam hidangan lauk-pauk yang disajikan mesti ada gulai ayam), dah masuk dapur sendiri sudah tentulah tidak lepaskan peluang untuk mencubanya! Sebelum membuat dan menyediakan ramuan sendiri, terlebih dahulu Amie cuba gunakan salah satu Bumbu Masak Khas Minang yang sempat kami beli di sana.

Inilah bumbu Minang yang Amie maksudkan, dan kalau tak silap berharga 20,000 rupiah (resit pembayaran pun dah hilang, harganya mungkin antara 20,000 -22,000 rupiah).

Cara masakannya pun sangat mudah, hanya tambahkan santan sahaja. Bagaimanapun, hasilnya tidaklah asli seperti masakan Minang / Padang yang sebenar kerana menurut Pak Herman, masakan Padang dimasak menggunakan dapur kayu, dan di dalam belanga! Namun begitu, adalah juga rasa kuah Padang....hiks! Lagi satu, kita terpaksa gunakan ayam daging, tidaklah sama saiz dengan ayam di sana. He he hee... hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih, betul tak?

Bumbu Masak Khas Minang atau pes masakan Minang, sesuai untuk memasak gulai daging, ayam, kikil dan udang. Maaf ye, Amie tak tahu apa itu kikil. Tengok dalam Google Translate pun tak jumpa....ahaks! Tapi rasanya bukan itik! Mungkin kaki lembu.
Cara memasaknya memang mudah, tapi sewaktu proses memasak itu yang sukar diterima! Bukan apa, aroma masakan memenuhi ruang dapur! Ketika Encik Suami pulang dari kerja, katanya sebaik buka pintu rumah, terasa ada kenduri di rumah! Dan katanya lagi, bau masakan Gulai Ayam Minang itu, seakan-akan dia sedang berjalan di warung-warung pasar malam!

Dalam Bumbu Masak Khas Minang ini, Amie temui potongan kecil serai, daun kunyit dan daun limau purut. Pada mulanya, pes ini agak masin dan masamnya juga terasa, tetapi Amie tambahkan sedikit gula melaka, dan akhirnya menghasilkan hidangan yang cukup lazat setelah kuahnya sebati, dengan penambahan santan kelapa. Sebaiknya gunakan santan kelapa segar untuk rasa yang lebih asli. 

Amie juga sempat berkunjung ke beberapa buah dapur rakan-rakan blogger, dan untuk resepi selanjutnya dengan menggunakan bahan sendiri, bolehlah klik di sini : RESEPI IBUNDO : AYAM MINANG.

In shaa Allah, pada lain kesempatan, Amie akan cuba olah menggunakan bahan ramuan asli yang masih segar. Untuk resepi dari tanah asal pula, antara dapur yang sempat Amie intai untuk mendapatkan resepi Gulai Ayam Minang ini, bolehlah klik di sini GULAI AYAM KHAS MINANG (PADANG).

Mencuba masakan Minang / Padang di dapur sendiri adalah satu permulaan yang baik bagi Amie. Ia tidak berakhir apabila kaki meninggalkan tanah Bukit Tinggi, Padang, tetapi merupakan permulaan yang menyakinkan untuk terus mencuba resepi dari tanah seberang! 

3 comments

  1. rindu sangat nak tunggu tudung saji akak berhidang dengan hidangan lazat :D

    BalasPadam
  2. wah sedapnya...boleh lah buat sambal ijou pulak...tak pernah lah jumpa bumbu masakan Minang.

    BalasPadam
  3. Ann,
    terima kasih kerana sudi menunggu hidangan....nanti kakak masak sedap2 untuk Ann ye :)

    Notie,
    hasil 'memburu' di Bukit Tinggi.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe