Asam Padeh Ikan (Bumbu Khas Minang)

10:00 PTG

Lewat petang, Encik Suami sampai ke rumah.
Dari luar pintu, dipanggil nama kita berkali-kali. Macam riang saja bunyi suaranya. Rupanya di tangannya menjinjing ikan! Oh! Terima kasih bawa pulang ikan! Sayangnya Amie tak tahu apa nama ikan yang dibeli, tapi katanya ikan putih walaupun sebenarnya tak ada rupa ikan putih!
Seperti biasa, makan malam sudah semestinya sebelum pukul 6 petang, atau sebelum waktu Maghrib!
Tidaklah susah sangat nak masak sebab ikan yang dibeli sudah dipotong-potong, dan hanya perlu bilas dengan air bersih sahaja. Terlebih senang pula nak mengolahnya, sebab Amie gunakan bumbu masak khas Minang untuk masakan asam pedas. 

 Taraaa...
Asam Padeh Ikan sudah siap untuk dihidangkan!
 
Amie hanya gunakan Bumbu Masak Khas Minang, yang juga boleh digunakan untuk masak asam pedas daging. Fairuz kata, aromanya satu rumah! Samalah seperti ketika Amie masak Gulai Ayam Minang tempohari!

Amie rasa, jika ikutkan sahaja arahan memasak seperti yang tertera di belakang paket, mungkin rasanya agak masin dan pada masa akan datang (ada lagi paket-paket bumbu yang belum digunakan, Amie akan gunakan separuh sahaja pes yang ada. Mengikut arahan masakan asam pedas ini, jika gunakan ikan boleh tambah 2 gelas air, tapi Amie tambah lagi 2 gelas. Jadinya, 4 gelas dan Amie tambahkan lagi sedikit gula serta perencah satu sudu kecil Maggi Cukup Rasa.

Untuk resepi Asam Padeh Ikan dengan menggunakan bahan yang disediakan sendiri, di sini Amie berikan pautan dari blog masakan Indonesia. Ia akan jadi bahan rujukan Amie pada masa akan datang sekiranya Amie ingin memasak asam pedas cara Minang, dan juga buat rujukan rakan pengunjung yang berminat. ASAM PADEH IKAN TONGKOL - SARI BUNDA MASAKAN PADANG, dan  satu lagi blog link di sini : ASAM PADEH TONGKOL PADANG

Selamat mencuba!

3 comments

  1. wah asam pedas ikan deh lapeh sudah siap....mesti sedap ni

    BalasPadam
  2. Notie,
    ha ha haaa..iyeeerr asam padeh ikan den lapeh!

    adda,
    ramuan masakan dari Bukit Tinggi memang menggoda selera!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe